Panele akustyczne

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.
MaciejJanus70
Padawan

Dzieki DirtyDrumzStudio za kontakt. Rozumiem, że to zaufane i sprawdzone źródło?
artur85
Padawan

Witam, noszę się z zamiarem adaptacji akustycznej swojego domowego studyjka. Od jakiegoś czasu poszukuje w internecie sklepu z panelami. Projekt już mam gotowym, zależy mi na tym, żeby nie oblepiać pokoju gąbkami, czytałm na ich temat wiele niepochlebnych opinii. Chciałbym zapytać co sądzicie o XXX? Czy ten panel rzeczywiście może pracować jako pułapka basowa ? I jeszcze prosiłbym o opinie na temat . Czy ktoś już miał do czynienia z tego rodzaju panelami ? Czy ta wkładka rzeczywiście robi różnicę ? Pozdrawiam.
karin
Padawan

Rzuć też okiem tutaj. XXX Spory wybór jeśli chodzi o ustroje akustyczne. I jeśli masz jakieś wątpliwości co wybrać - pytaj bezpośrednio w sklepie. Myślę, że pomogą.
Ivandersg
Padawan

Chciałbym wykonać sam takie panele akustyczne jednak mam problem z wyborem do tego odpowiedniego sznurka, nie wiem jaki spełni swoją odpowiednią rolę. Wiem, że ma to być sznurek lniany i zastanawiam się czy taki lniany sznurek spełni swoją rolę?
paweluwak
Padawan

Polecam Contrato robią naprawdę dobre panele akustyczne i nie tylko :V
Andrew87
Padawan

Cześć! Mam problem z basem. W pomieszczeniu jest dużo basu i chcę poprawić akustykę. Jestem początkujący. Co to jest dobra pułapka basowa? Jaki rodzaj pułapki basowej oferujecie?
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Bass ma tendencję do gromadzenia się w rogach pomieszczeń. Pułapki basowe na pewno pomogą, ale moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie rozmieszczenie paneli akustycznych w miejscach pierwszych odbić dźwięku i za monitorami/słownikami. Ważne jest symetryczne rozmieszczenie monitorów w pomieszczeniu, aby były odsunięte od ściany z boku i z tyłu. Nie zawsze jest na to miejsce, ale powinno się robić co można. Ja kupiłem sobie walcowe panele akustyczne i ustawione w rogach za monitorami. Generalnie na ustroje akustyczne wydałem jakieś 1500 zł i akustyka jest lepsza w pomieszczeniu, ale i tak mu daleko do ideału.
Akustyka to bardzo rozległy i szeroki temat. Sam ledwo go liznąłem. Działaj na ile Ci budżet pozwala, ale nie spodziewaj się, że to da jakiś zajebisty efekt. Studia z pokoju nie zrobisz. Prawdziwe studia buduje się pod określone wymiary, z konkretnych materiałów, robi się pełno wyliczeń. Także ten... Pomysł najpierwej nad symetrycznym rozmieszczeniem głośników w pokoju, odsuń je od ściany o ile masz możliwość i bass już będzie mniejszy.
Andrew87
Padawan

Dzięki za radę, obiecuję. :)
Myślałem o takiej pułapce basowej: https://perfectacoustic.fr/termek/giga-panneau/
ODPOWIEDZ