Ableton- pytania

Dosłownie wszystko na temat Abletona.
arecki1995
Pad5

@totepady
Wiesz może czy da się przerzucić jeden projekt do drugiego (Np. W jednym projekcie mam wokal a w drugim bit i chcę to zgrać do jednego projektu) ?
[soundcloud]http://soundcloud.com/dopeler[/soundcloud]
marcinmsz
Pad2

File=>Export Audio=>w rendered track zaznaczasz konkretną ścieżkę i ją zapisujesz, potem przeciągasz do drugiego projektu.
E: dobra, wreszcie odpowiedziałem wcześniej od ttp :P
arecki1995
Pad5

Mi nie chodzi o gotowe pliki audio tylko całe ułożenie midi,ustawienia wtyczki itd.
EDIT: Już sobie ogarnąłem
[soundcloud]http://soundcloud.com/dopeler[/soundcloud]
marcinmsz
Pad2

Zapisany projekt możesz po prostu przeciągnąć, potem najwyżej wywalić niepotrzebna ścieżki.
dudi
Pad16

marcinmsz wrote:E: dobra, wreszcie odpowiedziałem wcześniej od ttp :P
:D
DonPadzior
Admin

marcinmsz wrote:E: dobra, wreszcie odpowiedziałem wcześniej od ttp :P
od tej pory założę sobie handicap i będe ci dawał 1.5 godzinną przewagę wpisując w odpowiedzi: TU BYŁEM - TONY HALIK :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
b0b
Pad7

ahaaaaaaaaaa hahahah ja pierw odczytałem tamten temat z sidechain comp. i nie kminiłem ocb :d dopiero teraz tutaj doszedłem :D
marcinmsz
Pad2

Zna ktoś jakieś fajne presety do nanokontrol2 na abletona? Najlepiej jakby miały opcję przełączania pomiędzy sterowaniem trackami a sterowania efektami audio, albo po prostu żeby wykorzystywały jak najwięcej możliwości urządzenia.
Znalazłem tylko jakieś proste konfiguracje, a tak to nie mam pomysłu jak to zmapować.
DonPadzior
Admin

ile mam czasu na odpowiedź ? :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
marcinmsz
Pad2

Jak wiesz to mów ;P
DonPadzior
Admin

selected track control
tu masz listę parametrów obsługiwanych:
http://stc.wiffbi.com/midi-implementation-chart/

wystarczy że zdefiniujesz sam, co gdzie jest na kontrolerze poprzez korg editor lub jakiś inny edytor nanokontrola i voila :D
marcinmsz
Pad2

A jak to z korg kontrolera wyeksportowac do abletona? (i gdzie)
DonPadzior
Admin

jak już sobie zainstalujesz skrypt (skopiujesz go do midi remote scripts) to w preferencjach w zakładce MIDI/SYNC zamiast Korga, ustawiasz sobie Selected Track Fontrol tylko że z portami midi od korga :D

http://stc.wiffbi.com/download/
marcinmsz
Pad2

No tak już robiłem wiele razy, tylko pliki tam mają rozszerzenie .pyc, a korg kontrol editor generuje swoje .nktrl2_data
DonPadzior
Admin

nie nie nie nie nie nienienienienienienieniene..... źle kombinujesz...heheh
jak już ustawisz wszystko w korg kontrolerze to wysyłasz te ustawienia do urządzenia czyli z softu do korga hmmm...tam powinno byc jakieś export settiongs czy coś bo to ma ci zmienić przypisanie numerów komend CC do danych faderów....ehhh...inaczej...
jeżeli chcesz pod faderem 1 mieć np. SEND A dla danego tracku to musisz zmienić w kontrolerze komendę midi CC z jakiejkolwiek tam jest na CC#24 (bo 24 odpowiada sendowi A) a robisz to przy pomocy KORG KONTROL'a czaisz ?...cholera nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć :/

EDIT:
Zainstalowałem Korg Kontrol.... opcja której szukasz nazywa się WRITE SCENE DATA a jest w zakładce COMMUNICATION
marcinmsz
Pad2

No tak, kumam jak to poustawiać, tylko nie wiem jak mam potem ustawienia przetransportować do abletona. Jakie pliki mam skopiować do midi remote scripts jak jedyny plik jaki mi się generuję to preset tego programu.
Kurde, nie ma jakiś gotowych skryptów, jak MYR do jedynki? :(
DonPadzior
Admin

1. Sciągasz selected track kontrol
2. rozpakowujesz dzięki czemu otrzymujesz foler STC-1.2.9
3. wewnątrz tego folderu jest jeszcze jeden folder o nazwie Selected Track Control który kopiujesz do MIDI Remote Scripts
4. W Abletonie wchodzisz w Preferences --> MIDI/Sync i jako Control Surface ustawiasz Selected Track Control
5. Input i Output Ports dla tego urządzenia to porty twojego NanoKontrol czyli..nie wiem jak sie nazywają nanokontrol ? nano kontrol usb ? nie wiem :/
6. tyle
marcinmsz
Pad2

Aaaaa. Nie skumałem, że muszę ściągnąć skrypt z tej strony którą mi podałeś ;) Dobra, podłubię, zobaczymy jak to wyjdzie. Będę jeszcze pisał w razie pytań.
DonPadzior
Admin

uuufffffff....heheh
marcinmsz
Pad2

totepady nie wiesz może jak przy mapowaniu wartości np głośności zmapować ją dla konkretnej ścieżki? Np fader 4 to głośność dla tracku 4 i automatycznie zmienia się dla tego tracku a nie tylko podświetlonego. Bo nigdzie nie widzę takiej opcji.
Można w ogóle ustawić parę presetów i przypisać ich zmienianie pod strzałki? Bo też tego nie widzę. Kurdę, w nanokontrol1 były 4 banki ustawień i było świetnie :/
Szczerze to kiepskie to mapowanie do tego urządzenia, mogli by napisać jakiś porządny program do tego i wycisnąć dużo więcej z tego sprzętu.
Locked