cytuje Twoja wypowiedz..."Generalnie jest to opisane w manualu, ale na szybko ci streszczę.
Jak już masz sampla do pocięcia czy to zgranego z kompa na CF czy złapanego z winyla wchodzisz w mode + trim. Jak zauważyłeś w MPC 500 nie masz wave form'a, tutaj działasz na cyferkach. Cały sampel ma na przykład 100805 w końcowym punkcie, a więc:
lecisz od 0 (start) do 4780 (end) (ustawiasz to data wheel'em) -> taki dźwięk cię jara dostatecznie, więc lecisz do EXTRACT, żeby (jak sama nazwa wzkazuje) wyekstraktować / wydzielić tą część z sampla -> dajesz DO IT -> wybierasz pada na którym ma być ten sampel -> znów DO IT i gra gitara
Potem wracasz i jak chcesz ciąć dalej od momentu, w którym skończyłeś to ustawiasz 4780 (start) i jakiś nowy end point w miejscu, w którym ci pasuje.
CENNE WSKAZÓWKI:
1. nie musisz przestawiać tego wszystkiego data wheel'em - możesz wcisnąć przycisk numeryczny i wklepać na szybko padami odpowiednie cyfry
2. żeby szybko przejść do samego początku albo końca twojej próbki przytrzymaj SHIFT i przekręć kółkiem w lewo albo w prawo
W razie czego dopytuj "
1.gdzie jest ten EXTRACT ??
Do DUDI ego CHOP
-
- Pad1
ok juz wiem gdzie jest extract ale napotkalem na kolejny problem:
otoz jak daje przykladowo pierwszy obciety kawalek od 0 do 30000 i daje pod pad 1 , nastepnie chce dalej z sampla ciac od momentu co skonczylem czyli od 30000 i end 60000 to end po wpisaniu 60000 automatycznie sam wraca mi na 30000
Dlaczego?
otoz jak daje przykladowo pierwszy obciety kawalek od 0 do 30000 i daje pod pad 1 , nastepnie chce dalej z sampla ciac od momentu co skonczylem czyli od 30000 i end 60000 to end po wpisaniu 60000 automatycznie sam wraca mi na 30000
Dlaczego?