Wyrownywanie

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
ODPOWIEDZ
mpccc
Pad1

Czesc. Jestem nowy na forum, od wczoraj mam mpc 500. Nie posiadam instrukcji, mozecie mi tylko odpowiedziec na klika pytan? lub dac linki do watkow?

1. Jak sie wyrownuje do linii po nagraniu, gdy nierowno klikam z metronomem?
2. Chce nagrywac , daje rec+play, klikam ale nagrywa tylko z 4 sekundy... jak to pominac i zapetlic np. do 16 sekund.
Dziekuje i pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Link do instrukcji http://mpc-forum.eu/viewtopic.php?f=16&t=961" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Link do opcji szukaj http://mpc-forum.eu/search.php" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

1. Musisz zmienić ustawienia timing correct
2. Musisz ustawić inną długość sekwencji - nie dalej jak w środku dzisiejszej nocy o tym pisałem i nie niżej jak dosłownie post pod twoim znajduje się moja odpowiedź http://mpc-forum.eu/viewtopic.php?f=16&t=956" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
mpccc
Pad1

oki dziekuje, troche tego nie trybie np. zagralem dobrze 3 pierwsze uderzenia ale juz 4te o pol sekundy za pozno, pomoz mi prosze i nie odsylaj do instrukcji:) dowiem sie jak to robic i bede szczesliwym czlowiekiem:) czyli A4 mam juz za daleko w prawo... jak to przesunac...
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

A jak masz ustawiony timing correct?
mpccc
Pad1

TC: 1/8 = 48
swing% : 50
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Przy takim tc coś ci nierówno wchodzi? Prędzej sampla masz nierówno uciętego :) Ale jeśli chcesz to dać chwilę wcześniej możesz zwiększyć tc - to ci zwiększy ilość "punktów", w które możesz trafić, albo dać go całkowicie na OFF - tylko wtedy nic nie będzie ci się układać automatycznie i gdzie wbijesz dźwięk, tam się pojawi. Zbadaj to sobie i zobacz efekty.
Awatar użytkownika
jacai
Pad7

To wyjeb go w krzoki i tłucz bez na TC : OFF ! piona !
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
mpccc
Pad1

dziekuje CI serdecznie przyjacielu!

mam chyba popsute to mpc, wylaczylemi wlaczylem po kilku godzinach maszynke, wgralem ten sam projekt i gram na nowo... znowu dalem te same ustawienia , nic mi nie wyrownuje do linii ... predzej wyrownywalo a mam znowu ustawione na 1/8
gram przykladowo hata ... i po nagraniu wychodzi tak jak stukalem, czyli nic nie w tempo....

inaczej leci ten hat niz stukalem, jest calkiem rozje... i nie wyrownany ...

wszystko bylo dobrze przed wylaczeniem maszynki , wyrownywalo do linii. Teraz to najlepiej mi wychodzi CT na off ale wiadomo nie jestem robotem nie stukam idealnie wiec potrzebuje tej funkcji
Ostatnio zmieniony 07 lip 2013, 08:49 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nie pisz masowych postów jeden pod drugim
Awatar użytkownika
pewuprodukcje
Pad2

Daj sobie TC na 1/16 i ciśnij hajhet, zobaczysz czy Ci wyrównało, czy nie.
Wciskam pad, kładę funty, daję bejslajn. Bęben gra, nie wiesz brat ile to szczęścia...
mpccc
Pad1

zrobilem tak i nagrywa mi dokladnie tak jak wciskam pady, czyli nie wyrownuje... :(

ktos kuma o co kaman?

poczekaj cierpliwie na odpowiedź, nie pisz post pod postem, bo się robi bałagan / dudi
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Ja nie widzę możliwości, żeby ta jedna jedyna funkcja była w twojej MPC zepsuta. Różne ustawienia TC dają różne efekty, im TC niższe tym bardziej nierówno możesz uderzać, a ona będzie to korygować, a im wyższe, tym masz większe pole manewru do połamanych perek przy jednoczesnej "pomocy" MPC.
Awatar użytkownika
jacai
Pad7

Polecam podskillować klepanie w tempie. Taki urok MPC , że trzeba włożyć trochę pracy by uzyskać efekt i nic się samo nie robi. A zapewniam , że fajna frajda grać z wyłączonym TC. Tak jak pisze dudi, taka jest specyfika funkcji, że wyrównuje do wartości. I nie sądzę, że coś nie działa.
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pewuprodukcje
Pad2

Zacznij od jakiegoś wolnego tempa, w którym czujesz, że dajesz rade klepać równo. Wbij hajhet, jeśli siądzie okej tzn, że do szybszego tempa trzeba trochę popracować z metronomem :)
Wciskam pad, kładę funty, daję bejslajn. Bęben gra, nie wiesz brat ile to szczęścia...
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

rady są już chyba nie potrzebne bo kolega sprzedaje mpctke
We can play in the graveyard
Dream about joining in
mpccc
Pad1

kupilem 1000 V2
Awatar użytkownika
pewuprodukcje
Pad2

No i git :) teraz zastosuj się do rad kolegów i zobaczymy co to będzie :)
ODPOWIEDZ