Jaki dysk twardy do MPC

Wszelkie inne samplery (Akai S, E-mu, Roland, etc.)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Właściciele MPC 1000 w celu zamontowania dysku potrzebują adapter HDM10 (http://www.akaipro.com/hdm10) do kupienia na przykład tu http://www.mpcstuff.com/hard-drive-install-kit.html
Posiadacze MPC 2500 i 2500 SE mają już zamontowany adapter w standardzie.

Najważniejsze wymagania do spełnienia żeby dysk pasował są następujące:
- 2,5" HDD ATA
- 44 piny
- musi być bootowalny
- musi dać się zamontować nie wymagając sterowników
- nie może wymagać osobnego podłączenia zasilania

Generalnie najważniejsze są 2 pierwsze punkty i przede wszystkim o tym należy pamiętać przy zakupie.
Awatar użytkownika
Melon
Pad4

Ja mam pytanko w sprawie dysku, ale z trochę innej strony, w zasadzie chce się upewnić.
Czy dyska zamontowany w MPC, będzie działał jako memory card, jako harddisk, czy jeszcze inaczej? Bo rozumiem ,że INTERNAL to jest 128Ramu tak?
https://soundcloud.com/melon2500 onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.facebook.com/Melon45" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

twardziel widziany będzie jako Hard Disk a przy ładowaniu/zapisywaniu sampli/programów pojawi się wybór czy chcesz na CF czy Hard Drive.
Z tym dyskiem jednak to trochę ból d**y jest bo twardziele w Mpc'tce są cały czas w stanie spoczynku a uruchamiane są w momencie kiedy potrzebny jest do nich jakikolwiek dostęp czyli za każdym razem gdy wchodzisz w load/save screen musisz odczekać 5/10 sek. zanim dysk się rozpedzi... osobiście używanie Cf'ow uważam za wygodniejsze i szybsze ale w związku z wyłamanym pinem w Cf'readerze jestem skazany na dysk.... :/.
Ehhhh.... Mpcstuff.com już zaciera ręce a mnie się nie chce znowu z nimi pierdzielić więc jeszcze sie wstrzymam...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
Melon
Pad4

No właśnie, zastanawiam się cały czas pomiędzy większą kartą, a tym dyskiem twardym.
Bo po kilku dniach użytkowania mogę stwierdzić, że bedę robił jeden projekt naraz, i taka karta, w zupełności by mi wystarczyła.
https://soundcloud.com/melon2500 onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.facebook.com/Melon45" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

ja mam 2GB kartę i na niej kilkanaście produkcji... odkąd bawię się MPC mam tylko tą jedną kartę i jeszcze jej nie opróżniałem
Klamson
Pad1

Zakupiłem twardy dysk nowy marki samsung, 160GB 5400rpm, 8m cache, PATA. Troszkę się różni jeśli chodzi o naklejkę porównując z naklejką na dysku Ryby. Wrzuciłem go w MPC i na początku myślałem, że nie działa. Chciałem wrzucić na dysk jakieś sample, ale wyskakiwał komunikat ...ERROR. Już się !@#$%^&*... ale po chwili grzebania zrobiłem format w zakładce LOAD/SAVE i wszytko hula jak trza.
Mam jeszcze pytanko, dlaczego MPCtka widzi na dysku tylko 131GB wolnego miejsca a jak się połączę z kompem przez USB, komp widzi 139GB pojemności a wolnego miejsca 127GB.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Nie mogę znaleźć, ale gdzieś wpadło mi swojego czasu w oczy ograniczenie MPC co do wielkości widzianej pojemności takiego dysku - coś jak z kartą CF (niektórym działa nawet 32GB, inni twierdzą, że maja 16GB a MPC widzi mniej i nie wczytuje części plików ;>) czy ramem 256mb (którego MPC widzi max 128mb).
Nie wiem jak to wygląda rzeczywiście i skąd taka różnica na kompie, to już by trzeba z jakimś informatykiem może zagadać. A może ktoś na forum będzie wiedział.
Klamson
Pad1

A może powinienem połączyć się przez USB z kompem i zrobić format dysku przez kompa?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Spróbować w sumie możesz, bo wybuchnąć nie powinno ;) Jedyne czego mógłbym się po tym spodziewać to niezgodność formatów/systemu plików (nie wiem jak to się tam po fachowemu nazywa) i problemy na MPC, ale to wtedy znów machniesz formata na MPC i będziemy dumać dalej
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

Klamson pisze:A może powinienem połączyć się przez USB z kompem i zrobić format dysku przez kompa?
raczej to nie pomoże :) u mnie jest tak samo jak opisałeś wyżej
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Klamson pisze:Mam jeszcze pytanko, dlaczego MPCtka widzi na dysku tylko 131GB wolnego miejsca a jak się połączę z kompem przez USB, komp widzi 139GB pojemności a wolnego miejsca 127GB.
Po pierwsze te gigabajty to chwyt marketingowy producentów :/
Jeżeli chodzi o komputery to wszystko jest obliczane w systemie hexadecymalnym (szesnastkowym) a nie dziesiętnym w związku z czym 1GB to 1024 MB a nie 1000 jak obliczają producenci czyli na jednym GB już na dzień dobry tracisz 24 MB (mając 100GB dysk tracisz 240MB samym chwytem marketingowym).
Kolejnym powodem utraty pojemności jest rezerwowanie sobie miejsca przez system dla swoich "prywatnych" potrzeb ;) przez co tracisz następne ok 100MB.
I teraz sprawa najważniejsza ale też najcięższa do wytłumaczenia to sam system plików w jakim wszystkie urządzenia przenośne zapisują a jest nim FAT32 (wymyślony przez microsoft w czasach kiedy cię jeszcze w planach nie było ;)).
Generalnie format ten powinien być już dawno zapomniany ale ponieważ jest kompatybilny z wieloma urządzeniami (czytaj: każda kamera,aparat,mp3 player, czytnik kart itp potrafi go przeczytać) dalej istnieje na rynku.
Ciężko mi będzie to dokładnie wytłumaczyć bo nie jestem jakimś turbo informatykiem i nie znam do końca żargonu ale format ten charakteryzuje się zapisem plików na dysku w tzw. klastrach różnej wielkości (uzależnionych od systemu) przy czym jeden klaster może przechowywać dane tylko o jednym pliku. Teraz wyobraź sobie że dysk jest sformatowany i ma klastry wielkości 100 bajtów (z reguły mają 512 ale dla łatwiejszej matematyki przyjąłem 100), teraz żeby zapisać 250 bajtowy plik potrzebujemy trzech klastrów (3x100 bajtów) przy czym ostatni klaster będzie miał zapełnione tylko 50 bajtów a ponieważ nie może przechowywać informacji o dwóch plikach naraz to pozostałe wolne 50 bajtów w tym klastrze przepada... teraz zastanów się ile masz plików w komputerze... milion ? dwa miliony ? heheheh to jest tylko baaardzo pobierznie opisane dlaczego tracisz miejsce ale główna zasada zostaje taka sama...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
bizon
Moderator

Niezle zem odkopal, ale zastanawiam sie czy dysk ssd podpasuje do mpc?
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

bizon pisze:Niezle zem odkopal, ale zastanawiam sie czy dysk ssd podpasuje do mpc?
wątpię
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

o ile znajdziesz ssd na złączu IDE to bedzie, a że 99% dysków SSD to SATA więc....powodzenia :D :D :D
ODPOWIEDZ