Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Jestem zainteresowany kupnem monitorów studyjnych firmy Alesis, model Elevate 3 , jednakże samych głośników nie podłącze do komputera, potrzebuje jakiegoś wzmacniacza. I tutaj moja prośba do was forumowicze , czy moglibyście mi doradzić jakiś wzmacniacz/ cokolwiek abym tylko mógł te głośniki podłączyć do laptopa?
Pozdrawiam
Urok monitorów polega między innymi na tym , że jeśli są aktywne tak jak te, które chcesz kupić to po podłączeniu ich do kontaktu. Nie potrzebujesz żadnego innego zasilania. Podpiasz komputer kabelkiem Mini Jack 3,5 mm - 2x RCA ( do głośników) i muzyczka gra, sialalalala !
Dokładnie jak napisał jacai. Ewentualnie możesz sobie pomyśleć o jakimś interfejsie audio na usb i wtedy dwoma kablami jack-jack podłączyć sobie do interfejsu.
Czyli rozumiem , że kupuję same monitory , do których mam dołączony kabel - jack,zwykły słuchawkowy, jak np. w telefonie, czy ten większy, i jeśli ten większy to czy są przejściówki z dużego na mały? , bo wiem że przejściówki z małego na duży są "_ , i jeszcze jedno pytanko czy polecacie jakieś lepsze monitory w tej samej- trochę wyższej cenie, bo nie widzi mi się kupować KRK , bo są według mnie trochę za drogie jak na domowe studio .
Serdecznie dziękuję za odpowiedź
Kabla raczej nie ma do monitorów, oprócz zasilającego. Tam są te duże jacki więc lepiej byłoby Ci kupić kabel 1malyjack - 2chinch i dwie przejściówki z chinch na duzy jack mono.
Z tym, że nie wiem do końca jak by to zagrało i czy taki kabel sięgnąłby do dwóch monitorów po bokach..
Ewentualnie są też te monitorki akai RPM3, tam jest interfejs USB od razu i tam chyba styka tylko zwykły kabel malyjack-malyjack. Ktoś tu pisał, że ma i są spoko do domu. Chyba arecki?
Wydaję mi się że te monitory to tak do 400 zł, oglądałem te rpm3 ale stwierdziłem że w sumie parametry techniczne są mega słabe w stosunku do np. tych Elevate 3 , jeszcze o tych przejściówkach poczytam i oparte sytuację.
Szczerze powiem że mam dylemat teraz
Hehe, chyba tylko milionerzy nie mają dylematów przy kompletowaniu studia
Z ogólnej i podstawowej wiedzy jaką ogarnąłem na dziś dzień to ludzie nie polecali raczej takich "tanich" monitorów do domowego studia. Zazwyczaj jakieś w miarę dobre sprzęty były w cenach 600-700 za sztukę.
Poczytaj sobie (o ile już tego nie zrobiłeś) te tematy jeszcze: monitory krk5 vs krk6
b0b wrote:
Z ogólnej i podstawowej wiedzy jaką ogarnąłem na dziś dzień to ludzie nie polecali raczej takich "tanich" monitorów do domowego studia. Zazwyczaj jakieś w miarę dobre sprzęty były w cenach 600-700 za sztukę.
Dokładnie! Jako, że wuja dudi jest (najpewniej) w alkocholowym amoku wraz z Rybsonem (administracja!) to zacytuję naszego Mijagiego z forum : Nie warto kupować monitorów tańszych niż 600 zł za sztukę.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Witam, trochę mnie nie było
Co do słuchawek to mam w miarę fajne , kupiłem je na potrzeby gamerskie tzn były potrzebne bo się jeździło trochę na zawody itp , są to Siberie v2 od SteelSeries , i z tego co wiem mają naprawdę fajną specyfikację techniczną (dlatego je wybrałem) http://www.karen.pl/product/126406/Sprz ... White.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow tutaj macie specyfikację , tzn oglądałem też słuchawki takie dorąbane były ale przecież już jedne mam i wolałbym się skupić na monitorach, a czy ma sens kupienie jednego monitora ? np Krk rp5 g2 czy coś w tym stylu , czy niezabardzo ? bo w sumie jeden głośnik to taka lipa troche dzięki za odpowiedzi
Jeszcze nie słyszałem o takiej kombinacji, nawet sobie to zwizualizowałem jak siedzisz przed tym jednym monitorkiem hahah ale tak poważnie, to raczej nie obejdzie się bez dwóch sztuk - głównie to kwestia stereo/panoramy, ale od bólu pewnie i tak się da, ale wtedy wszystko na 100% w mono.
Niekoniecznie dobre słuchawki do gier będą dobrymi do produkcji, bo tu potrzebujesz nieubarwionego brzmienia, bez podbić dołu, etc. One nie maja w naszym przypadku "ładnie" grać - one mają grać realnie + ładnie
Co do słuchawek to dobre sluchawki do produkcji to po pierwsze trochę inna specyfikacja, a po drugie trochę inny przedział cenowy niestety. Ale tak to już jest , że w przypadku sprzętów grających zdecydowanie jakość idzie w parze z ceną...
Witam ,
Szczerze dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Doszedłem do wniosku , że trochę poczekam na urodzinki , może święta i uda mi się dorwać używane KRK(para)
Jeszcze będę się pytał w razie czego
Temat można zamknąć