Co do monitorów?

Potrzebujesz interfejsu, monitorów, słuchawek? Masz inne pytania? Zadaj je tu.
Locked
ChocolateKoster
Padawan

Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Jestem zainteresowany kupnem monitorów studyjnych firmy Alesis, model Elevate 3 , jednakże samych głośników nie podłącze do komputera, potrzebuje jakiegoś wzmacniacza. I tutaj moja prośba do was forumowicze ;D , czy moglibyście mi doradzić jakiś wzmacniacz/ cokolwiek :omg: abym tylko mógł te głośniki podłączyć do laptopa? :blush:
Pozdrawiam ;)
jacai
Pad7

Urok monitorów polega między innymi na tym , że jeśli są aktywne tak jak te, które chcesz kupić to po podłączeniu ich do kontaktu. Nie potrzebujesz żadnego innego zasilania. Podpiasz komputer kabelkiem Mini Jack 3,5 mm - 2x RCA ( do głośników) i muzyczka gra, sialalalala !
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
b0b
Pad7

Dokładnie jak napisał jacai. Ewentualnie możesz sobie pomyśleć o jakimś interfejsie audio na usb i wtedy dwoma kablami jack-jack podłączyć sobie do interfejsu.
ChocolateKoster
Padawan

Czyli rozumiem , że kupuję same monitory , do których mam dołączony kabel - jack,zwykły słuchawkowy, jak np. w telefonie, czy ten większy, i jeśli ten większy to czy są przejściówki z dużego na mały? , bo wiem że przejściówki z małego na duży są "_ , i jeszcze jedno pytanko ;> ;> czy polecacie jakieś lepsze monitory w tej samej- trochę wyższej cenie, bo nie widzi mi się kupować KRK , bo są według mnie trochę za drogie jak na domowe studio . :P
Serdecznie dziękuję za odpowiedź :blush:
Ende
Pad10

Zwykle do monitorów dodawany jest tylko kabel zasilający :) No i może podaj, ile możesz na monitorki wydać ;)
b0b
Pad7

Kabla raczej nie ma do monitorów, oprócz zasilającego. Tam są te duże jacki więc lepiej byłoby Ci kupić kabel 1malyjack - 2chinch i dwie przejściówki z chinch na duzy jack mono.

Image

Image

Z tym, że nie wiem do końca jak by to zagrało i czy taki kabel sięgnąłby do dwóch monitorów po bokach..

Ewentualnie są też te monitorki akai RPM3, tam jest interfejs USB od razu i tam chyba styka tylko zwykły kabel malyjack-malyjack. Ktoś tu pisał, że ma i są spoko do domu. Chyba arecki?
Ende
Pad10

rpm'ki mają mało basu, musiałby "nauczyć się ich dźwięku"
ChocolateKoster
Padawan

Wydaję mi się że te monitory to tak do 400 zł, oglądałem te rpm3 ale stwierdziłem że w sumie parametry techniczne są mega słabe w stosunku do np. tych Elevate 3 , jeszcze o tych przejściówkach poczytam i oparte sytuację. :hah:
Szczerze powiem że mam dylemat teraz :|
b0b
Pad7

Hehe, chyba tylko milionerzy nie mają dylematów przy kompletowaniu studia :)

Z ogólnej i podstawowej wiedzy jaką ogarnąłem na dziś dzień to ludzie nie polecali raczej takich "tanich" monitorów do domowego studia. Zazwyczaj jakieś w miarę dobre sprzęty były w cenach 600-700 za sztukę.

Poczytaj sobie (o ile już tego nie zrobiłeś) te tematy jeszcze:
monitory
krk5 vs krk6
ple
Pad1

ja nie dawno kupiłem parę aktywnych krk szóstek. grają miodnie. ale muszę interfejs kupić, bo karta w kompie pierdzi strasznie :(
pietruh
Pad12

b0b wrote:
Z ogólnej i podstawowej wiedzy jaką ogarnąłem na dziś dzień to ludzie nie polecali raczej takich "tanich" monitorów do domowego studia. Zazwyczaj jakieś w miarę dobre sprzęty były w cenach 600-700 za sztukę.
Dokładnie! Jako, że wuja dudi jest (najpewniej) w alkocholowym amoku wraz z Rybsonem (administracja!) to zacytuję naszego Mijagiego z forum : Nie warto kupować monitorów tańszych niż 600 zł za sztukę.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
b0b
Pad7

Mijagiego.. :D
dudi
Pad16

ChocolateKoster wrote:bo nie widzi mi się kupować KRK , bo są według mnie trochę za drogie jak na domowe studio
imo są drogie jak na nasze zarobki, ale nie są "za drogie jak na domowe studio", bo do niedomowego studia monitory kosztują grube tysie :P
jacai
Pad7

Jak nie chcesz wydawać 2 kafli to kup solidne słuchawy !
r.w.t.f.
ChocolateKoster
Padawan

Witam, trochę mnie nie było :)
Co do słuchawek to mam w miarę fajne , kupiłem je na potrzeby gamerskie ;> tzn były potrzebne bo się jeździło trochę na zawody itp , są to Siberie v2 od SteelSeries , i z tego co wiem mają naprawdę fajną specyfikację techniczną (dlatego je wybrałem) http://www.karen.pl/product/126406/Sprz ... White.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow tutaj macie specyfikację , tzn oglądałem też słuchawki takie dorąbane były :hah: ale przecież już jedne mam i wolałbym się skupić na monitorach, a czy ma sens kupienie jednego monitora ? np Krk rp5 g2 czy coś w tym stylu , czy niezabardzo ? bo w sumie jeden głośnik to taka lipa troche :D C=( dzięki za odpowiedzi ;D
dudi
Pad16

Jeszcze nie słyszałem o takiej kombinacji, nawet sobie to zwizualizowałem jak siedzisz przed tym jednym monitorkiem hahah ale tak poważnie, to raczej nie obejdzie się bez dwóch sztuk - głównie to kwestia stereo/panoramy, ale od bólu pewnie i tak się da, ale wtedy wszystko na 100% w mono.

Niekoniecznie dobre słuchawki do gier będą dobrymi do produkcji, bo tu potrzebujesz nieubarwionego brzmienia, bez podbić dołu, etc. One nie maja w naszym przypadku "ładnie" grać - one mają grać realnie + ładnie ;)
jacai
Pad7

Co do słuchawek to dobre sluchawki do produkcji to po pierwsze trochę inna specyfikacja, a po drugie trochę inny przedział cenowy niestety. Ale tak to już jest , że w przypadku sprzętów grających zdecydowanie jakość idzie w parze z ceną...
r.w.t.f.
ChocolateKoster
Padawan

Witam ,
Szczerze dziękuje za wszystkie odpowiedzi :D
Doszedłem do wniosku , że trochę poczekam na urodzinki , może święta i uda mi się dorwać używane KRK(para)
Jeszcze będę się pytał w razie czego :)
Temat można zamknąć :)
dudi
Pad16

Image
Locked