MPC 2000 XL - bug z wydźwiękiem sampli

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
ODPOWIEDZ
k4mgur
Padawan

Witam użytkowników mpc-forum.eu :)

W końcu ruszyłem z szafy sprzęt, całą noc ciąłem winyle gdy nagle moja MPC 2KXL zaczęła odwalać mi cyrki. Problem opisałem poniżej, dodatkowo nagrałem film wideo aby łatwiej zobrazować problem.
Mam nadzieję, że jakoś mi pomożecie.

Problem:
ładuje sample poprzez shift+F4 (LOAD) wyiberam sampel, F6, odsłuchuje (F3), brzmi wporzo.
Wrzucam na pad.

Pociąłem sample z winyla. Gram na padach.
I beng, nagle po czasie zaczynaja sample trzeszczeć.
Z biegiem czasu zmiany coraz bardziej słychać, aż w końcu dźwięk nie nadaje się do grania, jeden wielki trzask.
Sprawdzałem, to nie wina kabli, gdyby to był gramofon powiedziałbym, że to uziemienie. Knoby również nie powodują szumu (nie ma różnicy).

Wydaje mi się, że to problem z jakimś urządzeniem w środku.
Mam 32mb na jednej karcie, i 8out (z którego póki co nie korzystam).
Zauważyłem że czasami mpc wyświetla 18mb, a czasem 32 (gdy ją zrestartuje).
Czy to może być problem karty ram? (W końcu sample są zapisane na karcie, więc miałoby to sens).

A może jakieś inne sugestie? Inne przyczyny?

[youtube][/youtube]

Za wszelką pomoc - wielkie dzięki.
Pzdr k4mgur
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

Czy ten trzask pojawia się tylko po wczytaniu sampli na pady, czy może zawsze po pewnym czasie od włączenia maszyny?
Nie znam się na tym jakoś bardzo, to może być RAM, jednak mi to wygląda na problem z przetwornikami.
PS. Momentami brzmisz jak Fokus. :D
k4mgur
Padawan

Pojawia się po pewnym czasie od włączenia.
Rozebrałem MPCtkę, i przełożyłem kartę do innego slota (posiadam jedną kartę 32mb)
i teraz odczytuje mi tylko 18mb natomiast nie ma problemu z samplami.

Przetworniki - gdyby to jednak była ich wina, co zrobić w takim wypadku?

Poczytałem troche twoich postów, moja akai to ta ze starym logiem. (Nie wiem czy ta informacja sie przyda)
Dzięki za odpowiedź. pzdr

ps.
JackNigga pisze:PS. Momentami brzmisz jak Fokus.
O nie. Znowu się zaczyna... :niepewny:
Łatka "WOGUZ DVA" zostanie mi już do końca życia. C=( :(

...
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

Wiesz, jeśli odczytuje 18MB ale problem z trzeszczącym dźwiękiem sampli się zakończył, to może sugerować, że to nie przetworniki, lecz właśnie pamięć RAM. Może była spalona. W takiej sytuacji nie pozostaje kupić nowy RAM 32MB.
Gdyby to były przetworniki to zapewne trzeba by było je przelutować. Tak jak mówiłem, niebardzo się na tym znam, ale pamiętam jak kiedyś miałem taki problem z wieżą stereo, że jakiś czas po włączeniu dźwięk z radia/płyt/kaset/aux zaczynał trzeszczeć i do tego wieża się po jakimś czasie samoistnie odcinała od zasilania.
Oddałem ją do naprawy, naprawiono przetworniki, jeszcze się okazało że miała jakieś "zimne luty" jak to określił fachowiec.
Wieża ma już równe 12 lat. Śmiga po dziś dzień. ;)

edit:
k4mgur pisze:
JackNigga pisze:PS. Momentami brzmisz jak Fokus.
O nie. Znowu się zaczyna... :niepewny:
Łatka "WOGUZ DVA" zostanie mi już do końca życia. C=( :(
Hahaha, spoko, powiem Ci, o takim głosie zapewne marzy niejeden nawijacz. Do złudzenia przypomina Fokusa, nawet dykcja chwilami identyczna.
Pozdr ;)
Ostatnio zmieniony 03 sie 2013, 16:06 przez JackNigga, łącznie zmieniany 3 razy.
Ende
Pad10

hmm, spróbuj dopaść jeszcze jakąś kartę 32mb, może ta już się sypała
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

JackNigga pisze:jeszcze się okazało że miała jakieś "zimne luty" jak to określił fachowiec.
jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze słyszę od fachowców i "fachowców", że są zimne luty :P
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

dudi pisze:jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze słyszę od fachowców i "fachowców", że są zimne luty :P
Hahaha też fakt, to jest taka ich formułka. Ale "przeszczep" kondensatorków/przetworników pomógł, bo od tamtego czasu wieża ani razu nie zatrzeszczała ani się sama nie wyłączyła. :D
Jedyne zastrzeżenie mam do elektroniki, czasami jak wciskam power, włącza się demo wieży 9ekran demonstracyjny z funkcjami) albo jak wciskam "stop" płyty CD włącza się magnetofon. Zdarza się to nieraz, no ale sprzęt ma 12 lat.
Co do tej MPCtki - myślę jednak, że to wina RAMu jak to już zostało napisane. Kup nową kartę 32MB do MPC. :)
k4mgur
Padawan

Świetnie panowie, klimat na tym forum to coś niepowtarzalnego.
Pomogliście mi dojść do problemu, a na przyszłość będę wiedział o przetwornikach. Póki co jade na 18mb, jak znajdę aukcję to kupuje 32 albo jeszcze jedną 16. (choć może być ciężko z tym).
Pozdro ze Śląska.
- k4mgur
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

k4mgur pisze:Świetnie panowie, klimat na tym forum to coś niepowtarzalnego.
:)
Awatar użytkownika
JackNigga
Pad2

Nie ma sprawy. Od tego jest to forum.
I masz racje, klimat niepowtarzalny tak jak niepowtarzalne są maszyny MPC. ;)
Pozdrowienia!
ODPOWIEDZ