Za dużo sampli

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
ODPOWIEDZ
Nerces
Pad1

Witam wszystkich! Mam takie pytanie.Też macie tak że jak wsadzicie dużo sampli.Dużo w nich pomotacie to jakby myli wam sie MPC? Np miałem coś takiego.Że chciałem jeszcze jeden sampel dać to mi pokazało że jest pad zajęty.dałem żeby zamienil i dźwięk był na innym padzie.Albo coś sie źle nagrywa? Gdzieś widziałem że to sie zdarza w MPC 500 i należy najpierw wsadzić sample,zapisywać i zrestartować MPCetke.Robicie tak? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Nie, nie dzieje się nam tak i tobie też raczej MPCtka się "nie myli" ;d Coś musisz ty motać, ale musiałbyś to opisać trochę dokładniej, bo albo już powinienem iść spać albo totalnie nie wiem o co ci może chodzić.
Nerces pisze:Gdzieś widziałem że to sie zdarza w MPC 500 i należy najpierw wsadzić sample,zapisywać i zrestartować MPCetke.Robicie tak? Pozdrawiam
Pewnie na hiphop.pl albo innym forum pełnym specjalistów od wszystkiego ;) Jakbym miał co chwila restartować MPC to bym dał sobie z nią spokój. Swoją drogą co znaczy "wsadzić sample" (czyt. gdzie i jak) i gdzie zapisywać (na karcie, w pamięci...)?
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Nigdy tak nie miałem :omg: I nie nie robię tak, po prostu odpalam sampluję kawałek np. 12 sek tnę go i potem usuwam ten kawałek i zostawiam tylko to pocięte no i wczytuję bębny itd. Bez restartu :niepewny:
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Nerces
Pad1

Teraz mam na przykład tak.Że wsadzam sample.I chce zrobić Time Stretch i ustawiam w tej chwili na 80.00 i klikam DO IT i nic sie nie dzieje.A normalnie powinno to działać.Coś jest nie tak i mnie to irytuje bo zaczynam wierzyć że MPC 500 to naprawde gówno żebym nie mógł nawet zmienić prędkości.Poprostu nie reaguje na to jak klikam DO IT.A czasami działa.Może to wina RAMu? Co myślicie? Nie wiem gdzie moge dostać ram do tej MPCtki i śmigam na tym fabrycznym 16 mb
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Myślę, że ty "klikasz DO IT" jak popadnie i MPC tak też działa. Nie mówiłbym o niej, że jest "gównem" chcąc żeby ona sama za mnie ustawiła odpowiednio tempo, bo raz, że ta opcja ma wiele ustawień (i nie do końca idealnie działa), ALE dwa, że coś myślę, że nie robisz tego tak, jak powinieneś żeby to miało szansę działać.

Jednym słowem - manual.
Nerces
Pad1

Uwierz mi że nie robie bitów od wczoraj i nie klikam co popadnie.W przeciwnym wypadku nawet bym sie nie zabierał za wywalanie 1500zł na sprzęt.A to mnie poprostu martwi.Wiem do czego służy Time Stretch i nie licze że ten sprzęt sam za mnie wszystko ustawi.A Manuala przeglądałem i nie przeczytałem nic na ten temat.Dlatego pytam się was.Możliwe że mam wadliwy model.To przecież sie zdarza.I jak mówie że klikam DO IT i nic sie nie dzieje to tak jest.Bo robie dokładnie to samo za każdym razem i najczęściej wszystko działa.Dziękuje za pomoc

A Nawiązując do tego co napisałeś Pietruh.Ja robie bity taką metodą że jak znajde sampel to sprawdzam czy inne do tego pasują.Przez co dużo mieszam.I może dlatego coś mi muli bo nie robie bitu z jednego sampla tylko daje co tylko pasuje.Może też o to chodzi właśnie
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

To jak zazwyczaj działa, a teraz nie, to nie szukaj problemu w maszynce, tylko w próbce - może w jej długości? Z doświadczenia wiem, że MPC albo działa albo nie, nie ma półśrodków (a przynajmniej nie spotkałem się z takimi).
Nerces
Pad1

No zobaczymy co jest.Mówie Ci to jest tylko wtedy kiedy mam !@#$%^&* MPC samplami.Ale dzisiaj mi przyszedł RAM więc spędze noc i wam napisze czy to to.Możliwe że bufor nie wyrabiał takiej ilości sampli zwłaszcza że nie były grane tak o loopowo tylko mieszałem różne przyciski :p
Nerces
Pad1

Dobra.Powiem tak.W sumie RAM tu nic nie zmienił.Ale odkryłem że jak mam dużo sampli.I poklikam te główne sample przed puszczeniem sekwencji/bitu to mi nie przerywa.Właściwie da sie z tym żyć ale trzeba na takim patencie.Dziwna sprawa
backbiteing
Pad1

moze sample maja za dlugie nazwy?
co to znaczy duzo sampli? miewam wszystkie pady zajete + wypelnione kolejne warstwy i zadnych problemow...
https://soundcloud.com/backbiteing-beats" onclick="window.open(this.href);return false;
Nerces
Pad1

No właśnie nie wiem o co chodzi.Jak wgrywam sample to zawsze je nazywam jak najkrócej żeby mi sie nie myliły i nie zamieniały przypadkiem.DOkupiłem ten ram.Wsadziłem dużo sampli.To samo sie dzieje.Ale jak mówiłem.Poklikam te sample które się ucinają to potem działają.No nie wiem jak to wytłumaczyć.Ale moge z tym żyć także chyba temat zamknięty :p Chyba że ktoś coś chce dodać
ODPOWIEDZ