Siemanko;) Jestem nowy na forum, ale nie nowy przy padach;)
Mam 2 pytania na które nie znajduje nigdzie odpowiedzi;)
wiec tak po 1.:
1)Mam Wzmiacniacz i MPC1000 jeżeli assignable out podłacze pod wzmak a potem ze wzmacniacza (outem) puszcze do mpc pod rec (robiłem tak z mixerem) czy będzie git czy cos zjaram? Ewentualnie assignable out zostawie przy mixerze (wraz z powrotem) a stereo out puszcze na wzmak którego out połącze z pc czy będzie tez ok? Jezeli obie opcje bedą "bezpieczne" To która będzie lepsza? Tak czy siak bede kombinował metodą prób i błędów, ale na razie powstrzymuje mnie mysl o spaleniu sprzetu albo wyjsc.
2)Mam Yamahe YPT-220, Casio HZ-600 i PC z kartą muzyczną z midi. I tak: Jak do MPC Podłączam Casio + PC w czym Casio jest tez klawiatura sterująca dla mpc Tworze 16 ścieżek dla Casio i 16 dla PC-więc jest ok (Slady midi dla instrumentów z pc wygrywam elegancko na casio); Ale jak Podłacze Yamahe + Casio (To samo połączenie co wyżej ale zamiast PC Yamaha) To i Casio i MPC widza tylko podstawowy bank na Yamasze bez możliwości zmiany.... Nie moge dojśc o co pieć....
Może napisałem to troche lakonicznie ale pisze w pospiechu bo córa nie pozwala mi sie skupic...
ps. Wiem jak sterowac flem przez mpc ale nie wiem jak sterowac mpc z pozycji pc (fl i reason) W karie PC mam MIDI in i out
Może ktos skuma o co mi chodzi i mi pomoże Piona!
Wzmacniacz i midi
- DonPadzior
- Admin
Przeniosłem...
1. Po co miałbyś coś takiego robić ??? Jezeli chcesz coś zgrać to lepiej to zresamplować wewnętrznie niż kolorować jeszcze sygnał wzmakiem ? Tak czy siak powinno być bezpiecznie ale dalej nie mogę dojść do tego do czego ci coś takiego potrzebne
2. Też nie do końca kumam pytania bo jak napisałes trochę haotycznie (...i casio i MPC widzą podstawowy bank ???) ale będę walił na czuja:
Na moje oko to najpierw powinieneś zobaczyć co jest napisane zaraz nad wyświetlaczem MPC (jeszcze pod szybką ale już nad właściwym wyświetlaczem). Dla podpowiedzi napiszę że to MPC powinno byc sercem takiego setupu a nie któraś z klawiatur i to MPC powinno rozsyłać informacje MIDI.
Teraz wchodzimy w MIDI/SYNC - MODE+ PAD9 i...
Sprawdź sobie ustawienia SOFT THRU na jaki kanał są wysyłane - powinno być ustawione AS TRACK i wtedy z poziomu tracku wybierasz sobie na który port i który kanał wędruje dana ścieżka MIDI. Kolejna opcja to ACTIVE TRACK RECEIVE CHANNEL - tutaj wybierasz na którym kanale ścieżka na której jesteś w danym momencie odbiera sygnały MIDI - Zostawiłbym na ALL, wtedy będzie zbierać wszystko ze wszystkich urządzeń. MIDI nie jest trudne tylko wymaga chwili pomyślunku Tak czy siak dojdziemy do wszystkiego tylko musisz mniej haotycznie pisać heheheh
1. Po co miałbyś coś takiego robić ??? Jezeli chcesz coś zgrać to lepiej to zresamplować wewnętrznie niż kolorować jeszcze sygnał wzmakiem ? Tak czy siak powinno być bezpiecznie ale dalej nie mogę dojść do tego do czego ci coś takiego potrzebne
2. Też nie do końca kumam pytania bo jak napisałes trochę haotycznie (...i casio i MPC widzą podstawowy bank ???) ale będę walił na czuja:
Na moje oko to najpierw powinieneś zobaczyć co jest napisane zaraz nad wyświetlaczem MPC (jeszcze pod szybką ale już nad właściwym wyświetlaczem). Dla podpowiedzi napiszę że to MPC powinno byc sercem takiego setupu a nie któraś z klawiatur i to MPC powinno rozsyłać informacje MIDI.
Teraz wchodzimy w MIDI/SYNC - MODE+ PAD9 i...
Sprawdź sobie ustawienia SOFT THRU na jaki kanał są wysyłane - powinno być ustawione AS TRACK i wtedy z poziomu tracku wybierasz sobie na który port i który kanał wędruje dana ścieżka MIDI. Kolejna opcja to ACTIVE TRACK RECEIVE CHANNEL - tutaj wybierasz na którym kanale ścieżka na której jesteś w danym momencie odbiera sygnały MIDI - Zostawiłbym na ALL, wtedy będzie zbierać wszystko ze wszystkich urządzeń. MIDI nie jest trudne tylko wymaga chwili pomyślunku Tak czy siak dojdziemy do wszystkiego tylko musisz mniej haotycznie pisać heheheh
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Pad1
tak MPC jest sercem tylko zamiast klepac w pady to klepie w klawisze;) ale powiedzmy mam 2 syntezatory, do tego klawe sterującą, pod in w MPC podpinam klawe. pod outy podpinam 2 syntezatory.
Następnie Tworze sobie traki tak?
ale na tej klawiaturze moge sterowac tylko podstawami tych syntezatorów czyli tak jakbym nie mógl wykozystac 32 kanałów tylko 2(po 1 od syntezatora, który da rade wycisnąc 16), kurde nie wiem jak to objaśnic...
A co do setupów MPC to mam wszystko ogarniete juz dawno;p bo zaczynałem MPC+FL;p
Następnie Tworze sobie traki tak?
ale na tej klawiaturze moge sterowac tylko podstawami tych syntezatorów czyli tak jakbym nie mógl wykozystac 32 kanałów tylko 2(po 1 od syntezatora, który da rade wycisnąc 16), kurde nie wiem jak to objaśnic...
A co do setupów MPC to mam wszystko ogarniete juz dawno;p bo zaczynałem MPC+FL;p
- DonPadzior
- Admin
W prawym dolnym rogu zmieniasz kanał MIDI - jeżeli w syntezatorach ci sie nic nie zmienia to sprawdź czy nie są ustawione na OMNI albo coś w tym stylu co powoduje odgrywanie danego dźwięku z poziomu każdego kanału...
EDIT:
Właśnie przeglądam instrukcję tej twojej Yamahy i ztego co tu widze to ona nie odgrywa kilku programów na raz....
Spowodowane jest to tym że posiada ona tylko 32 głosową polifonię i przy dwóch instrumentach naraz by sie najnormalniej w świecie zakrztusiła
Kanały MIDI nie zmieniają tez w niej instrumentów (czyli jest OMNI) ale instrumenty zmieniasz za pomoca komend Program Change (wykaz instrumentów i odpowiadających im komend masz na kilku ostatnich stronach)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Pad1
hula po kilka instr na raz bo jak podłączę ją in i out z PC to normalnie hula 16 kanałów jak pokazałes w prawym dolnym rogu
ale ciągle jak inną klawiatura chce ogarnąc to nie smiga;) a co do zmiany programów to trza być taboretem zeby nie ogarnąc wiem jest ich wielu;p obydwa screeny setupów mam tak samo jak Ty.
ale ciągle jak inną klawiatura chce ogarnąc to nie smiga;) a co do zmiany programów to trza być taboretem zeby nie ogarnąc wiem jest ich wielu;p obydwa screeny setupów mam tak samo jak Ty.
- DonPadzior
- Admin
Kurde...zagiąłeś mnie...
Sprawdzałem właśnie czy to przypadkiem darmowy JJ nie ma jakiegoś bug'a z poprawnym wysyłaniem na różnych kanałach ale u mnie smiga wszystko ładnie i poprawnie
Spróbuj może wpiąć klawiaturę w MPC a MPC wepnij w kompa i sprawdź sobie w MidiOX czy ci poprawnie wszystkie kanały wysyła, może coś cie w JJ'u wysadziło i wysyła to tak jak MIDI THRU czyli na tym kanale co klawa sterująca a zreguły wszystko ustawione jest na 1...
MidiOX jest darmowy wiec nie ma z tym problemu...
Sprawdzałem właśnie czy to przypadkiem darmowy JJ nie ma jakiegoś bug'a z poprawnym wysyłaniem na różnych kanałach ale u mnie smiga wszystko ładnie i poprawnie
Spróbuj może wpiąć klawiaturę w MPC a MPC wepnij w kompa i sprawdź sobie w MidiOX czy ci poprawnie wszystkie kanały wysyła, może coś cie w JJ'u wysadziło i wysyła to tak jak MIDI THRU czyli na tym kanale co klawa sterująca a zreguły wszystko ustawione jest na 1...
MidiOX jest darmowy wiec nie ma z tym problemu...
-
- Pad1
dzięki Stary Jutro jak ogarne sie To obadam ten program i dam znac co i jak A jesli coś jest nie tak to mam problem czy wystarczy reinstall os-a?