Określanie tempa utworu

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
ODPOWIEDZ
Luk123
Padawan

Szukałem tego tematu na tym forum i nie mogłem znaleźć. Chodzi mi o obliczanie segmentów, aby móc wyznaczyć Beat, gdy chcemy zmienić i dopasować tempo sampla. Jak to obliczyć, te uderzenia itd ??
Może jakaś dobra dusza wyjaśnić tak prostą sprawę ?
Pozdrawiam i z góry dziękuje :)
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2013, 00:25 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem tytuł tematu
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

obliczanie segmentów, wyznaczanie beatu wtf pytam :P
Chodzi ci o ustalenie tempa?
Liczysz stopa - werbel - stopa - werbel... przez 15 sekund, mnożysz razy 4 (żeby wyszło beats per minute) i masz. Nie zawsze leci to idealnie równo, myślę o jakichś połamańcach na bębnach, ale wyszkolisz ucho to będziesz umiał policzyć wszystko.

Tu powinno ci wyjść w okolicach 96 (na szybko licząć żeby kobity nie obudzić, bo po słuchafony nie chce mi się wstać)
[youtube][/youtube]
Luk123
Padawan

Dziękuje. Ale właśnie na mojej mpc mam ustawić ilość beat od 1 do 32. Czyli mam policzyć uderzenia w czasie 15 sekund ??
mateusz
Pad1

Jesli policzysz uderzenia w danym okresie czasu (ty wpisałeś że 15 sekund) to dowiesz się jakie masz tempo a nie ile masz beatów.
Chcąc policzyć bity musisz policzyć wszystkie tak jak do dudi napisał "stopa - werbel - stopa - werbel" uderzenia w samplu - to ilość bitów,
kolejną sprawą jest to, że może się zdarzyć że Twój sampel jest krótszy niż 15 sekund więc wtedy aby policzyć tempo musisz policzyć uderzenia np.przez 5 sec. po czym podzielić te 5 sec przez minutę (czyli 60 sec) i pomnożyć przez ilość uderzeń które zliczyłeś, wtedy masz tempo.
W mpc jest taka funkcja jak tap tempo,działa podobnie jak liczenie tylko ,że "wewnątrz", osobiście jej nie używam bo nie jest mi potrzebna (i zbyt dokładna), ale może Ci pomoże, jest o tym wspomniane w manualu na str. 186 Chapter 12: MIDI/SYNC Mode, OTHER Mode.
Luk123
Padawan

A uderzenia czego?? Werbla czy stopy ??
mateusz
Pad1

i werbla i stopy, tak jak kiwasz głową do bitu, tak jak działa automatycznie metronom (bez przestawiania na 1/8)
Luk123
Padawan

Jakie to proste :P Sprawdziłem stronkę http://bpmdatabase.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow i różne tracki, wszystko dobrze liczę i wyniki takie same lub raz na jakiś czas +1bpm etc. Dzięki za pomoc, wielkie dzięki :)
Luk123
Padawan

Czyli jak już znam BpM to tune o 1 zwiększa mi bpm o 1 tak i mogę dopasować w ten sposób inne elementy. Czyli zmiana tune o -23 da mi z sampla o BPM 120, sampla o BPM=97 tak ??
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

nie....zmieni ci pitch sampla o pół tonu a masz 12 półtonów w skali.
Nie wnikając w szczegóły z prostej matematyki wychodzi ci że jeden półton to ok. 1.05946309437 teraz mnożysz tą wartość razy tempo orginalne i wychodzi ci tempo sampla podciągniętego o jeden półton w górę czyli np. :
90BPM * 1.05946309437 = 95,3516784933 BPM :D :D :D
Dając sobie łeb uciąć że właśnie zgłupiałeś odsyłam cię do najlepszego kalkulatora, którego de facto uzywam już od dobrych kilku lat :)

http://mp3.deepsound.net/eng/samples_calculs.php
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

totepady pisze:teraz mnożysz tą wartość razy tempo orginalne i wychodzi ci tempo sampla podciągniętego o jeden półton w górę

Dając sobie łeb uciąć że właśnie zgłupiałeś
:D
buh
Pad1

o !@#$%^&* hardcore, co to za dziwne liczby ;D

to jest chyba najlepsza rzecz do określenia tempa? czy może to ja jestem klapsem i się nie znam? :P

Obrazek
Awatar użytkownika
EML
Pad1

Po co liczyć i walczyć z pitchem?? Wystarczy obliczyć znowu tempo zpitchowanego sampla.

Pozdrawiam :P

AAAA jeszcze coś :) Jeżeli posiadasz Fl, czy to oryginał czy pirat mnie nie interesuje :P To masz tam takie fajne cuś co pomaga liczyć zamiast kalkulatora ! :D :D Kliknij ppm na tabelke TEMPO i wybierz Tap i sobie wystukaj w rytm "kiwania głową" :D
rebib
Pad4

Tak sobie czytam przed zajęciami i nachodzi mnie pytanie.
Powiedzmy, że określiłem sobie tempo utworu który leci mi na winylu na 70bpm, ale chciałbym żeby jego tempo było jednak troszkę większe. Jakie mam możliwośći podkręcenia tempa z pozycji mpc500 i gramofonu? Mogę użyć patcha gramofonowego albo tune w mpc i na tej podstawie ocenić bpm? I czy zmiana tempa i dopasowywanie go ma tylko sens w przypadku wycinania np. całych taktów czy w wycinaniu pojedynczych dźwięków również?
Zdrówka
https://soundcloud.com/rebib" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/pages/Rebib/362316280508789" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Różnica pomiędzy pitchem na gramofonie a podkręceniem tune na MPC jest taka, że na tym drugim jak za dużo tam dasz to będzie słychać, że to cyfrowo wszystko robione, a na gramofonie lecisz jak chcesz i zmienia ci się tylko wysokość dźwięków, zasadniczo bez ingerencji w jakość tego dźwięku.
Nawet na najprostszym gramcu, który ma pitch w zakresie 10% i 2 prędkości masz ogromne pole manewru i polecam zgrywając sampelki cisnąć od razu mniej więcej w BPMy, które cię interesują. Delikatne zmiany możesz sobie robić później na MPC, to już nie będzie słyszalne.
Dla eksperymentu zgraj sobie tego sampla i przyspiesz go na MPC z tych 70 do 90 BPMów i porównaj ten dźwięk z dźwiękiem jaki uzyskasz jak od razu zgrasz próbkę w takim tempie.
Jeśli chodzi o drugą część pytania to zależy co chcesz osiągnąć - jak chcesz to poskładać do kupy w jednym kawałku i zgrasz różne dźwięki w różnych tempach to mogą do siebie nie pasować (zależy co to za dźwięk i jak chcesz go użyć). Ja często lubię zwolnić np. stopkę, a przyspieszyć jakieś skrzypki, trąbki, etc. ale robię to już z jakimś konkretnym planem ich użycia w różnych miejscach, w różny sposób, do tego filtry i reszta miks-stuffu.

W miarę prostym i przydatnym patentem na błyskawiczne określenie tempa, bez żadnego liczenia, jest po prostu nawinięcie kilku wersów. Na pewno znasz kawałek jakiegoś tekstu, jak nie to się naucz i nawijając od razu będziesz wiedział w okolicach jakiego tempa oscylujesz. Wymaga to jak wszystko pewnej praktyki, ale z czasem wyrobisz sobie ucho na tyle, że określenie tempa zajmie ci kilka sekund.
ODPOWIEDZ