xxx
zrobiłem prostą stronkę do wymiany/kolekcjonowania ulubionymych dźwięków
narazie testowo, ale mam nadzieje że wam się spodoba
* nie musicie wpisywać poprawnych danych potem bedzie można je zmienić
stronka z jinglami
- dudi
- Pad16
Oczywiście, że są legalne - do każdego twórcy/wydawcy wysyłam zapytanie i ewentualną opłatę, ale to w jaki sposób każdy z nas załatwia swoje sample, to jego sprawa. Link usuwam, bo nie ufam niepewnym stronom, wymagającym na starcie rejestracji i niedającym żadnego info o sobie w zamian, a żeby nie było, że nawet nie spróbowałem, to rejestracja niestety w moim przypadku się nie powiodła.
- dudi
- Pad16
Widzę, że edytowałeś posta po mojej odpowiedzi, ale to, co napisałeś to jest taka herezja, że nie mogłem nie wyprowadzić cię z błędu.dejfid pisze:- a) po 24h trzeba usunąć pobraną próbkę
Skąd masz informację, że po 24h trzeba usunąć pobraną próbkę - mp3, WAV, FLACa, czy cokolwiek innego? To jest jakiś farmazon powtarzany namiętnie w Internecie i wymyślony już dawno, dawno temu. Nie ma żadnego przepisu, który regulowałby tą czynność w podany przez ciebie sposób. Zresztą jaka w tym logika? Dlaczego np. po 3 godzinach albo po jednorazowym odsłuchaniu nie trzeba by było usunąć pliku?
Po prostu albo coś możesz pobrać legalnie (chociażby na licencji CC) albo nie możesz tego zrobić w ogóle i trzeba zapłacić. Nie istnieje samodetonująca się próbka wołająca po odpaleniu w Winampie - "внимание! внимание! za chwilę nastąpi nadwątlenie pliku".
- dejfid
- Pad2
jeśli chodzi o prawa autorskie itd .. http://forumprawne.org/prawo-autorskie/ ... ekowe.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
za to nik nie zabroni nam dzielić się próbkami zgranymi dyktafonu ( hamujący pociąg, trzaśnięcie drzwiami... kaszel, smarkanie, pierdnięcie;P )
wkrótce wróce do projektu, póki co rejestracja działa tylko z IE
za to nik nie zabroni nam dzielić się próbkami zgranymi dyktafonu ( hamujący pociąg, trzaśnięcie drzwiami... kaszel, smarkanie, pierdnięcie;P )
wkrótce wróce do projektu, póki co rejestracja działa tylko z IE
- dudi
- Pad16
Doskonale to wiem. Możesz też za stosowną opłatą (za darmo niewiele się zdziała) uzyskać ewentualną zgodę właściciela praw autorskich. Dodam od siebie, że prawdą jest, że ustawa nie reguluje pojęć typu długość próbki, czas jaki może minąć od ściągnięcia do usunięcia (to najgłupszy wymysł Internetu jaki mi się kojarzy w tej materii), ale i wielu innych, z którymi musiałbyś się zetknąć.Jeśli jest cudzego autorstwa, korzystanie bez zezwolenia wymaga wygaśnięcia autorskich praw majątkowych do utworu lub artystycznego wykonania.
Odnośnie okresu, o który pytałeś to zasadniczy artykuł ma następujące brzmienie:
Kwestia zgody autora, bez wygaśnięcia praw autorskich, bo na to jesteśmy w 99% (lekką ręką) jeszcze za młodzi, to duże przedsięwzięcie związane z dotarciem do podmiotu, który może wydać zgodę na skorzystanie z utworu. Do tego (z grubsza mówiąc) określasz dokładnie fragment/fragmenty, których chcesz użyć, gdzie, co i jak - żeby mogli cię stosownie podsumować, czyt. żeby się hajsy zgadzały. I o ile nie jesteś zaznajomiony z tym tematem, to pomijając kwestie finansowe i nielegalne działania, twoja męka będzie się mijać z celem, bo jako podmiot indywidualny, a jak również widzę, nie mający bladego pojęcia o tym wszystkim, nie chodzi ci o stworzenie czegoś co za chwilę zostanie zamknięte, bo:Art. 36. Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich - od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych;
2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany - od daty pierwszego rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość;
3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca - od daty rozpowszechnienia utworu, a gdy utwór nie został rozpowszechniony - od daty jego ustalenia;
4) w odniesieniu do utworu audiowizualnego - od śmierci najpóźniej zmarłej z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów, kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego.
A) działa nielegalnie i namnożyło ci wizyt w sądzie lub w najlepszym wypadku kar pieniężnych
B) nie ma użytkowników z powodu niezadowalającej bazy sampli
Nie wiem czy docelowo chcesz na tym zarabiać, ale w Internecie jest tyle legalnych i nielegalnych paczek, że nikt raczej nie połasi się na projekt jaki proponujesz w tej chwili. Niby fajnie, że trochę cię nie było odkąd rzuciłeś taki temat i że coś tam się zapytałeś na internetowym forum prawnym, ale tego typu rzeczy są do ustalenia w godzinę (do dwóch) po przejrzeniu ustawy i zadzwonieniu w kilka ogólnodostępnych miejsc.
Próbki, o których mówisz każdy może zdobyć na własną rękę w dobie dyktafonów w telefonach i wszechobecnych mikrofonów pojemnościowych. Nie żebym notorycznie cię zniechęcał, ale żeby ruszyć ciekawy projekt tego rodzaju trzeba by mieć na niego nie lada pomysł. Więc szczerze życzę powodzenia, bo fajnych projektów nigdy dość, ale fajny równa się w tym wypadku przemyślany i niebagatelny, bo to szczególna "dyscyplina" z szeregiem regulacji, komplikacji i mocno zapełniona.
- dejfid
- Pad2
Nie musiałeś się tak wysilać Panie dudi , po to dałem lika.
Od utrzymania dyscypliny są moderatorzy.
Nie pisałem że chciałbym na niej zarabiać kokosy.. To miał być projekt na zaliczenie przedsiębiorczości, chciałbym tam wpakować jedynie pare reklam, obiecuje że go skończe.
Od utrzymania dyscypliny są moderatorzy.
Nie pisałem że chciałbym na niej zarabiać kokosy.. To miał być projekt na zaliczenie przedsiębiorczości, chciałbym tam wpakować jedynie pare reklam, obiecuje że go skończe.
- dudi
- Pad16
W linku była raptem jedna odpowiedź, która przekierowywała do treści ustawy.dejfid pisze:Nie musiałeś się tak wysilać Panie dudi , po to dałem lika.
Administrator nie może?dejfid pisze:Od utrzymania dyscypliny są moderatorzy.
Ja podałem do twojej informacji to, co wiem - ty odebrałeś to jako atak, a nie pomoc, niemniej dalej życzę powodzenia.dejfid pisze:Nie pisałem że chciałbym na niej zarabiać kokosy.. To miał być projekt na zaliczenie przedsiębiorczości, chciałbym tam wpakować jedynie pare reklam, obiecuje że go skończe.