Pewnie było już wiele takich tematów, które dotyczyły wybory samplera itp itd no ale ...
Od kilku lat "robię" muzykę w takich programach jak FL Studio i Ableton, około 3-4 lata temu kupiłem Korg PadKontrol i tak na tym działam do dnia dzisiejszego. Ostatnio zacząłem szukać czegoś nowego, czym mógłbym rozbudować swój "warsztat". Zacząłem przeglądać strony internetowe, fora, sklepy i w sumie znalazłem wiele ciekawych sprzętów ale ciężko mi coś wybrać, dla tego zwracam się z prośba o pomoc.
Robię ogólnie bity hip hopowe - jakkolwiek to brzmi

Na sampler albo kontroler mogę przeznaczyć tak około 4 000 zł (aczkolwiek też nie jest powiedziane że muszę wszystko wydać na ten cel).
Najpierw zastanawiałem się nad AKAI MPD-32 ale zagłębiając się w nim stwierdziłem że za bardzo nie różni się on od mojego Korg'a więc raczej odpada.
Następnie pograłem trochę na MPC 2500 se u kolegi i mogę powiedzieć że całkiem przyjemnie się na tym palcuje, tylko problem w tym że już nie produkują tego modelu a używanego też ciężko kupić.
Teraz najbardziej zaintrygowały mnie dwa modele AKAI a mianowice MPC Studio i MPC Renaissance. Niestety nie miałem możliwości ich przetestowania, ale ogólnie słyszałem większość pozytywnych opinii. Również uważam że jest to chyba przyszłość co chodzi o tworzenie muzyki czyli coś w stylu tych dwóch urządzeń plus komputer ze względu na dużo większe możliwości produkcji niż "zwykłe" poczciwe MPC.
I tak więc mam problem co dalej robić, czy inwestować w coś nowego, czy pozostać przy tym co mam i jeszcze bardziej wyciskać z tego "ostatnie" soki itp itd.
Prosiłbym o pomoc ludzi którzy mają większe już doświadczenie z tymi sprzętami co wymieniłem wyżej, ewentualnie może warto zainwestować w jeszcze inne jakieś urządzenie ?