Witam.
Pewnie było już wiele takich tematów, które dotyczyły wybory samplera itp itd no ale ...
Od kilku lat "robię" muzykę w takich programach jak FL Studio i Ableton, około 3-4 lata temu kupiłem Korg PadKontrol i tak na tym działam do dnia dzisiejszego. Ostatnio zacząłem szukać czegoś nowego, czym mógłbym rozbudować swój "warsztat". Zacząłem przeglądać strony internetowe, fora, sklepy i w sumie znalazłem wiele ciekawych sprzętów ale ciężko mi coś wybrać, dla tego zwracam się z prośba o pomoc.
Robię ogólnie bity hip hopowe - jakkolwiek to brzmi oraz w mniejszym stopniu coś w stylu electro.
Na sampler albo kontroler mogę przeznaczyć tak około 4 000 zł (aczkolwiek też nie jest powiedziane że muszę wszystko wydać na ten cel).
Najpierw zastanawiałem się nad AKAI MPD-32 ale zagłębiając się w nim stwierdziłem że za bardzo nie różni się on od mojego Korg'a więc raczej odpada.
Następnie pograłem trochę na MPC 2500 se u kolegi i mogę powiedzieć że całkiem przyjemnie się na tym palcuje, tylko problem w tym że już nie produkują tego modelu a używanego też ciężko kupić.
Teraz najbardziej zaintrygowały mnie dwa modele AKAI a mianowice MPC Studio i MPC Renaissance. Niestety nie miałem możliwości ich przetestowania, ale ogólnie słyszałem większość pozytywnych opinii. Również uważam że jest to chyba przyszłość co chodzi o tworzenie muzyki czyli coś w stylu tych dwóch urządzeń plus komputer ze względu na dużo większe możliwości produkcji niż "zwykłe" poczciwe MPC.
I tak więc mam problem co dalej robić, czy inwestować w coś nowego, czy pozostać przy tym co mam i jeszcze bardziej wyciskać z tego "ostatnie" soki itp itd.
Prosiłbym o pomoc ludzi którzy mają większe już doświadczenie z tymi sprzętami co wymieniłem wyżej, ewentualnie może warto zainwestować w jeszcze inne jakieś urządzenie ?
Co dalej ? (jaki sampler / kontroler)
- bizon
- Moderator
Polecam MPC 5000 mam akurat na handel
- piotraz
- Pad6
Pomyśl w sumie dobrze co będzie Ci najbardziej pasować, może jak już masz jakieś dawy ogarnięte to interfejsik+akai mpk+monitorki na ten budżet. Ale mpc też oczywiście polecam
edit: a tak poza tym to imo nie ten dział
edit: a tak poza tym to imo nie ten dział
https://soundcloud.com/createdinmind" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- bizon
- Moderator
Tytaj masz moje ogloszenie.
http://tablica.pl/oferta/akai-mpc-5000- ... 6ff463d4cc" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Jesli masz jeszcze jakies pytania to wal. Specyfikacje sprzetu znajdziesz na stronie Akai. MPC sprawne w 100%. Dodam tez palska instrukcje obslugi.
http://tablica.pl/oferta/akai-mpc-5000- ... 6ff463d4cc" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Jesli masz jeszcze jakies pytania to wal. Specyfikacje sprzetu znajdziesz na stronie Akai. MPC sprawne w 100%. Dodam tez palska instrukcje obslugi.
- KKND
- Padawan
Do bizon
Oki dzięki za link, jeszcze się zastanowię i jak coś to się zgłoszę.
Do piotrazz
No właśnie nie wiedziałem za bardzo gdzie upchnąć ten temat
W kwestii sprzętu to monitory już mam tak samo jak klawisze (Arturia KeyLab 25) i kartę dźwiękową zewnętrzną więc głównie interesują mnie tylko jakieś samplery albo kontrolery. Gdybym mógł wszystko przetestować przez kilka dni to pewnie coś bym wybrał no ale niestety tak dobrze to nie ma .
Najchętniej to bym kupił MPC 2500 SE albo właśnie MPC Studio albo MPC Renaissance.
Dzisiaj udało mi się pobawić tym MPC Studio i byłem szczerze miło zaskoczony i dla tego chciałbym się więcej dowiedzieć o MPC Renaissance, bo niby jest to dużo bardziej rozbudowana wersja tego Studio.
Mam pytanie więc w kwestii MPC Renaissance, z tego co czytałem może on pełnić rolę zewnętrznej kart dźwiękowej, tak ?
No i jeszcze bym zapomniał o Native Instruments Maschine mkII i Native Instruments Maschine Studio ale niestety nie spotkałem jak na razie nikogo kto by pracował na tym sprzęcie więc za dużo nie wiem o tych produktach.
Oki dzięki za link, jeszcze się zastanowię i jak coś to się zgłoszę.
Do piotrazz
No właśnie nie wiedziałem za bardzo gdzie upchnąć ten temat
W kwestii sprzętu to monitory już mam tak samo jak klawisze (Arturia KeyLab 25) i kartę dźwiękową zewnętrzną więc głównie interesują mnie tylko jakieś samplery albo kontrolery. Gdybym mógł wszystko przetestować przez kilka dni to pewnie coś bym wybrał no ale niestety tak dobrze to nie ma .
Najchętniej to bym kupił MPC 2500 SE albo właśnie MPC Studio albo MPC Renaissance.
Dzisiaj udało mi się pobawić tym MPC Studio i byłem szczerze miło zaskoczony i dla tego chciałbym się więcej dowiedzieć o MPC Renaissance, bo niby jest to dużo bardziej rozbudowana wersja tego Studio.
Mam pytanie więc w kwestii MPC Renaissance, z tego co czytałem może on pełnić rolę zewnętrznej kart dźwiękowej, tak ?
No i jeszcze bym zapomniał o Native Instruments Maschine mkII i Native Instruments Maschine Studio ale niestety nie spotkałem jak na razie nikogo kto by pracował na tym sprzęcie więc za dużo nie wiem o tych produktach.
- KKND
- Padawan
Syntezator to swoją drogą.
Wiem że 4000 to też ciekawa opcja tylko największy problem z MPC to ich dostępność, nawet na allegro itp itd to jak już coś jest to za taką cenę że ...... no ale chyba zdecyduje się na MPC Renaissance a z czasem kupie coś z tych modeli MPC 5000, 2500, 4000 , 2000 (może XL). Chyba że Akai coś nowego wypuści, słyszałem jakieś plotki że w przyszłym roku coś nowego mają rzucić na rynek (tylko chyba ponownie będzie to sprzęt który głównie będzie współpracował z komputerami - ale to trzeba będzie poczekać na wyjaśnienie).
Ktoś może coś wie więcej na temat sprzętu Native Instruments ? (testował ktoś?)
Wiem że 4000 to też ciekawa opcja tylko największy problem z MPC to ich dostępność, nawet na allegro itp itd to jak już coś jest to za taką cenę że ...... no ale chyba zdecyduje się na MPC Renaissance a z czasem kupie coś z tych modeli MPC 5000, 2500, 4000 , 2000 (może XL). Chyba że Akai coś nowego wypuści, słyszałem jakieś plotki że w przyszłym roku coś nowego mają rzucić na rynek (tylko chyba ponownie będzie to sprzęt który głównie będzie współpracował z komputerami - ale to trzeba będzie poczekać na wyjaśnienie).
Ktoś może coś wie więcej na temat sprzętu Native Instruments ? (testował ktoś?)
- DonPadzior
- Admin
Poczekaj 9 dni...na pewno coś wrzucę...KKND wrote:Ktoś może coś wie więcej na temat sprzętu Native Instruments ? (testował ktoś?)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- piotraz
- Pad6
Ja coś tam czytałem o Maschine od NI i podobno maszyna konkret, Soulpete (nie wiem czy ktoś kojarzy) na tym właśnie sieka
https://soundcloud.com/createdinmind" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- pietruh
- Pad12
ebay.pl i mpc 4000 jest za 3000-3500 zł
po za tym mpc ren to tylko pady / pokrętła / gówniany soft - albo soft jak każdy inny
więc jak masz padkontrola to po co ci to ustrojstwo? to lepiej jakieś klawisze od m-audio i monitory
po za tym mpc ren to tylko pady / pokrętła / gówniany soft - albo soft jak każdy inny
więc jak masz padkontrola to po co ci to ustrojstwo? to lepiej jakieś klawisze od m-audio i monitory
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Dream about joining in
- KKND
- Padawan
Do Ende :
Możliwe że zrobię tak jak pisałeś ale chyba jak coś to kupie MPC 2500 SE bo mogę nową kupić za 4200 więc fajna cena jak na ten sprzęt.
Do totepady :
Czekam z niecierpliwością, ponieważ dużo się o tym sprzęcie naczytałem i nasłuchałem, podobno co chodzi o połączenie hardware i software (połączenie z komputerem) to Native Maschine króluje.
Do pietruh :
No dzisiaj mogłem się bliżej przyjrzeć ren i w sumie według mnie bardziej się już opłaca kupić Studio niż Ren (no chyba że ktoś ma dużo pieniędzy to wtedy ren). Co do softu to się nie zgodzę żeby był "gówniany", trochę na nim się pobawiłem i było bardzo przyjemnie.
Monitory mam już mam .
A czemu chce się przesiąść ze swojego starego sprzętu to chyba przez nudę, już trochę mi się nudzi na nim zabawa.
Teraz w sumie zastanawiam się głównie nad MPC Studio i Native Instruments Maschine Mk2 (no i jakąś zwykłą MPC 2500 albo 5000) , możliwe że kupię Maschine Mk2 a potem jeszcze jakieś "klasyczne" MPC.
Możliwe że zrobię tak jak pisałeś ale chyba jak coś to kupie MPC 2500 SE bo mogę nową kupić za 4200 więc fajna cena jak na ten sprzęt.
Do totepady :
Czekam z niecierpliwością, ponieważ dużo się o tym sprzęcie naczytałem i nasłuchałem, podobno co chodzi o połączenie hardware i software (połączenie z komputerem) to Native Maschine króluje.
Do pietruh :
No dzisiaj mogłem się bliżej przyjrzeć ren i w sumie według mnie bardziej się już opłaca kupić Studio niż Ren (no chyba że ktoś ma dużo pieniędzy to wtedy ren). Co do softu to się nie zgodzę żeby był "gówniany", trochę na nim się pobawiłem i było bardzo przyjemnie.
Monitory mam już mam .
A czemu chce się przesiąść ze swojego starego sprzętu to chyba przez nudę, już trochę mi się nudzi na nim zabawa.
Teraz w sumie zastanawiam się głównie nad MPC Studio i Native Instruments Maschine Mk2 (no i jakąś zwykłą MPC 2500 albo 5000) , możliwe że kupię Maschine Mk2 a potem jeszcze jakieś "klasyczne" MPC.
- dudi
- Pad16
Znam osobiście kilka osób pracujących na Maszynkach i w życiu nie słyszałem choćby jednego negatywnego słowa na ich temat. Znam tez wiele internetowych opinii i również są to raczej same pozytywy. Więc Akai vs NI nawet nie ma co porównywać. Chyba że Akai zacznie mi becalować srogi hajs za reklamę, wtedy stanę się ich przekupnym fanem i będę wychwalać po niebiosa.
Albo i nawet wtedy nie stanę się ich fanem
Albo i nawet wtedy nie stanę się ich fanem