OnlyVinyl

Podziel się tym co tworzysz i oceniaj bity innych.
Nerces
Pad1

A nawiązując do tego co napisałeś Dudi..Jak zgrywasz prosto na MPC to potem przy masterze nie ma gorszej jakości? Jesteś bardziej doświadczony i jeśli magia MPC sprawi że dźwięk będzie brudny to ja chętnie sprawdze :D
dudi
Pad16

pietruh ty się nie śmiej, bo dziś w nocy nie chciało mi się wprowadzać auta do garażu to zostawiłem na podwórku i pies mi porysował i upierdo*ił całą maskę i drzwi ;( niewiele mu brakuje do wyglądu ze zdjęcia ];
Nerces wrote:A nawiązując do tego co napisałeś Dudi..Jak zgrywasz prosto na MPC to potem przy masterze nie ma gorszej jakości? Jesteś bardziej doświadczony i jeśli magia MPC sprawi że dźwięk będzie brudny to ja chętnie sprawdze :D
Nowe MPCty (czyt. 500/1000/2500/5000) zupełnie nic nie robią z brzmieniem, część osób twierdzi, że "ich brzmienie jest chu*owe" z czym zupełnie się nie zgadzam. W modelach typu 2k/2kxl są inne przetworniki i ludzie wykłócają się z kolei, ze brzmienie jest cieplejsze i brudniejsze, ale np. 60 to już realnie inna bajka, bo tam jest 12 bitów, więc rzeczywiście i wyraźnie słychać to "brudniejsze" brzmienie. Ja się bawię w puszczanie bitów przez kaseciaka, co zasadniczo ma na celu ocieplić niedrogim kosztem trochę te dźwięki (większym kosztem dałbym wszystko przez lampę). Dodatkowo samplerki typu s900/950, które są 12 bitowymi maszynami też ingerują w to co wypluwają z siebie. S1000 również, choć tu już jest 16 bitów, ale zastosowane przetworniki robią swoje. Puszczasz próbki przez taki sampler i masz.

Jeśli chodzi o późniejszy miks czy jeszcze późniejszy mastering, to nie ma różnicy w jakości próbki złapanej na MPC albo na kompa (poza powyższymi kwestiami), ale nie prowadzi to w każdym razie to pogorszenia jakości.
Nerces
Pad1

Szczerze Ci powiem że często mam tak że na MPC brzmi mi bit idealnie..Wszystko ładnie hula.A jak zgram do kompa to widać błędy.Za głośno bas..Sampel mało wyrazisty..No i musze znowu odpalać MPC,poprawiac,nagrywać,zgrywać i dopiero master..ALE .. musze sie podzielić tym co odkryłem ;pp Przeważnie jak zgrywam do kompa breaka.To stope robie zajebistą . Za to werbla nie potrafie ładnie zrobić..A na MPC mam na odwrót..Werble brzmią no niesamowicie oldschoolowo, za to stopa nie kopie jak trzeba.Chociaż kwestia stopy jest prosta o wiele bo da sie to podczas masteru podbić.A werbel też niby ale ciężej..Także jak werbel to z wosku prosto na MPC :D Polecam
dudi
Pad16

A przez co zgrywasz bit z MPC?
Nerces
Pad1

NO jak mam gotowy bit to oczywiście nagrywam go na MPC na wave.. Po czym odpalam komputer i podłączam kabel . NO i zgrywam plik
dudi
Pad16

Nie tak oczywiście, bo mógłbyś to zgrać do jakiegoś DAWa
Nerces
Pad1

Za dużo zabawy jak dla mnie ;pp No i wychodze z założenia że jeżeli mam pełną stacje roboczą to na niej chce zrobić większosć ;pp
dudi
Pad16

Ja robię na swojej wszystko, ale finalnie zgrywam to po prostu przez interfejs.
Nerces
Pad1

jest lepszy efekt?

a mógłbyś mi wytłumaczyć po co interfejs do MPC? bo w sumie nie znam sie na interfejsach a ciekawi mi to.. może jak jest to ważna rzecz to też spróbuje skołować
Last edited by dudi on 05 Nov 2013, 01:12, edited 1 time in total.
Reason: edytuj posty
dudi
Pad16

Bez interfejsu nie zgrasz bitu na PC, nie licząc skopiowania go z karty. A zgrywając przez interfejs nie musisz układać songa i masz większą i wygodniejsza kontrolę nad bitem i możesz korzystać z track mute.
Post Reply