Live stream session na MPC

czyli pierdzioszenie o szopenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Zastanawiamy się z rybą w jaki sposób można (i czy w ogóle da się) zrobić live stream sesję na MPCtkach? Chodzi o coś jak bajera na skype, ale żeby MPC było podpięte do kompa przez interfejs + jakiś mikrofon i tak po obu stronach. Bo łapanie dźwięku przez jakikolwiek mikrofon, tak, jak działa po prostu skype, odpada z wiadomych względów.

Ktoś ma jakieś pomysły, propozycje, sugestie, rozeznanie w temacie? ;>
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

wszystko sie da ale latencja was zabije, próbowałem kiedyś połączenia dwóch 100 megabitowych łączy i bez rewelki... napiszę więcej dziś w nocy jak wróce do domu...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

no daj znać co i jak, nie chodzi nawet o jednoczesne granie, bo to faktycznie może być problem, ale żeby na żywo odgrywać, zamiast wysyłać na maila, etc.
Awatar użytkownika
bartas
Pad1

wyjscie master z mixera podpiac pod mikrofon w lapku i powinno hulac. mozemy jutro poprobowac. w skype wtedy trzeba w opcjach zmienic z majka na przechwytywanie czy cos takiego..
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Dobra...więc tak:

To jaki program wybierzecie (Skype, Google Hangout czy inne ścierwa) to nie ma znaczenia bo to co potrzebujecie to coś co wam zsumuje wszystkie sygnały z urządzeń zewnętrznych jakich będziecie używać w tej sesji do jednej sumy stereo.
Ryba nie ma z tym problemu bo może sobie wszystko wpiąć w Presonusa , ustawić levele i następnie Main Out wysłać do Fast Tracka którego ustawisz jako urządzenie WE/WY w Skypie...

U ciebie Dudi nie bardzo wiem jak stoi sprawa z interfejsem i nie wiem na czym siedzisz ??? Winda czy OSX ? Jeżeli masz kilka interfejsów to użyj tak jak w przypadku ryby jednego jako interfejsu sumującego a drugiego jako interfejsu właściwego dla Skype'a. Jeżeli jesteś na Na windzie z jednym interfejsem to w Skypie jako urządzenia nagrywającego użyj MIKS STEREO albo WHAT YOU HEAR ( w windowsie różne karty różnie to nazywają). Generalnie chodzi o to że windowsy mają taki "sub-sterownik" który nie ma fizycznych wyjść na karcie a którego można używać w różnych programach jako właśnie takiego interfejsu sumującego :).
Jeżeli jesteś na OSX to...nie mam pojęcia bo dla mnie maki nigdy nie były niczym lepszym od zwykłego PC więc nigdy nie używałem... tzn używałem ale nie na tyle żeby siedzieć przed nim i w nim dłubać heheheh...
Zainwestuj w jakiś malutki mikserek, może być nawet 4 kanałowy ale ułatwia życie niemiłosiernie.

EDIT:
bartas pisze:wyjscie master z mixera podpiac pod mikrofon w lapku i powinno hulac.
1. wejście mikrofonowe jest MONO
2. Sygnał Mic ma inną impedancję od sygnału Line.....i to chyba nie wiesz jak bardzo : ><
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
bartas
Pad1

nigdy nie testowałem, ale opisałeś to dobrze :-)
Awatar użytkownika
timaciek
Pad2

Spróbujcie do tej opcji znaleźć sterowniki, żeby zmniejszyć latencję C=( Z racji prawie najchujowszego polskiego internetu w Europie niepolecam ...
https://soundcloud.com/timaciek" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

totepady u mnie największy ból wynikający z twojego opisu wynika z tego, że mam totalny brak interfejsu :/ Do tej pory operowałem jedynie dźwiękówką (Maya 44 USB) i mikserkiem... do scratchu (Vestax PMC 05 Pro III) ;d Ale czuje w gnatach, że i z tym jakoś bym dał radę :)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

...a masz jeszcze tą mayę ?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

pewnie że mam, to moja jedyna opcja na zgranie czegokolwiek z MPC na laptopa
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

...Czyli masz tak jakby dwa interfejsy :) Problem w tym że skype nie pozwala na wejście Stereo tylko na Mono więc użyć będziesz musiał Google Hangouts + odpada ci DJ Zestaw bo będziesz potrzebował Vestaxa do zmiksowania wszystkiego do jednego toru Audio :/

Obrazek
1. Na swojej zintegrowanej karcie wchodzisz w ustawienia dźwięku --> wybierasz mikrofon i wciskasz properties.

Obrazek
2. zakładka listen - zaznaczasz opcję Listen to this device i wybierasz głośniki na zintegrowanej karcie. Opcja ta powoduje wysłanie sygnału z mikrofonu bezpośrednio na Main Out w twojej karcie.

3. Wrzucasz Main Out z zintegrowanej karty na lewą stronę Vestaxa, MPC na prawą, Crossfader na środku a Main Out z Vestaxa wpinasz w Analog IN 1/2 na Maii (Maji Maii Mayi ??? ;) )... Analog IN 1/2 używasz jako urządzenia domyślnego w twoim komunikatorze i po sprawie :)

Są jeszcze mniej inwazyjne metody typu ściąganie programów takich jak VAC (virtual Audio Cable) itp ale to jest jedna z najszybszych metod...
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

totepady pisze:3. Wrzucasz Main Out z zintegrowanej karty na lewą stronę Vestaxa, MPC na prawą, Crossfader na środku a Main Out z Vestaxa wpinasz w Analog IN 1/2 na Maii (Maji Maii Mayi ??? ;) )... Analog IN 1/2 używasz jako urządzenia domyślnego w twoim komunikatorze i po sprawie :)
ze 2 razy musiałem przeczytać ten punkt hahah ale chyba got it, zbadam wieczorkiem tą opcję jak będę miał sposobność
Dla formalności rozwiej moje wątpliwości co rozumiesz przez lewą i prawą stronę Vestaxa - kanały?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

tak... sorry czasami jak piszę na szybkiego to się nie zastanawiam jak to odbiorą inni heheh ważne że ja wiem ocb
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

spoko, trochę czaję co mam za sprzęt, szło się domyślić haha
Awatar użytkownika
Ryba
Admin

dzięki totepady! wieczorkiem to obadamy dudi ok?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Aye, aye sir! Będzie walka na bity... albo walka z lagami :)
ODPOWIEDZ