Pomóżcie w wyborze sprzętu.

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.
ODPOWIEDZ
elektrado
Padawan

Witam. Jestem tu nowy. Jestem też początkujący w tworzeniu muzyki. Zachciało mi się na "stare lata" pobrzdąkać. Przydałaby mi się pomoc przy wyborze sprzętu. Kupiłem już parę klawiszy (Roland SH-201 - fajna zabawka , Roland RS-70 - tego chyba sprzedam , kilka klawiatur sterujących , jakiś tani interfejs Line6 TonePort UX2 oraz Roland MV-8800. Ten ostatni trudny jest w obsłudze i nagrane próbki są kiepskiej jakości jak dla mnie ). Zafascynowała mnie NI Maschine - warto to kupić? Mam okazję zamiany mego Rolanda MV-8800 na NI Maschine Studio - warto?

Zamierzam jeszcze nieco dokupić zabawek - i tu mam dylemat.
Zastanawiam się między: Roland G7/G8 , Korg Oasys , a Roland Integra7 (byłoby to dopełnienie klawiaturek , które już mam i tańsze od G8/Oasysa). Podoba mi się jeszcze Mini Moog Voyager XL. Szczególnie trafny byłby do muzyki podobnych klimatów do tych z repertuaru J.M. Jarre , czy Kitaro (bardzo takowe lubię i często do nich wracam , jednak są wymagające "harware'owo")
Ma ktoś doświadczenie z tymi instrumentami?

Jaki interfejs? - coś z Motu , czy może karta na PCIe wystarczy (np. M-Audio 0404)?
Do tego wszystkiego zamierzam kupić jakiś mocny PC.
Na razie kupuję "na ślepo" - jeszcze nie wiem co w pełni wykorzystam , a co nie i ewentualnie sprzedam.
Maksymalny budżet to 40000 zł

Wszelkie sugestie mile widziane.
Waski
Pad1

40 tysięcy, duża kwota, ja bym pomyślał o używanych klawiaturkach bo to jest zupełnie jak z samochodami. Jak kupujesz nowy klawisz w sklepie to od razu cena rynkowa leci powiedzmy o 30%.. a kasę jak wydasz to wydasz :D Apropo workstacji, zależy co lubisz, jeżeli to ma być sprzęt tylko do studia to jednak 88 ważonych klawiszy (G8) to wygoda grania, jeżeli chcesz być jednak mobilny.. to z automatu G6. G7 jest pośredni, nawet spoko opcja. Ogólnie bardzo fajny klawisz.. ale prawdopodobnie ma się pojawić od Rolanda coś nowego na NAMM 2014 więc bym poczekał ;) Korg Oasys to już przeżytek, polecam Kronosa.. kompletnie nowe próbki, dysk SSD i nawet host USB (tak, można dla przykładu podłączyć do niego PadKontrola przez zwykłą wtyczkę USB :)) kolorowy dotykowy wyświetlacz, dużo funkcji.. na początku można się pogubić... No Moog to legenda, są strasznie drogie ale warte swojej ceny. Jeżeli Ci zależy na grubym, ciężkim i ciepło brzmiącym basie, polecam ;) pełno możliwości syntezy alee.. nie jest to typowa workstacja.
Apropo NI maschine.. kontroler tej firmy zabłysnął tym że został zrobiony wraz z DAWem MASCHINE. Jest zaimplementowany w to środowisko. Polecam, super sprawa :D Konkurencją może być dla niego tylko ableton push.. Ale ja np. wolę Maschine bo dostajesz w opakowaniu darmowe sample i większe pady. I tutaj dobre pytanie.. czy zamieniać MV-8800 na maschine? Jednak Roland to praktycznie komputerowy sampler :o a maschine to tylko kontroler.
Na temat kart niestety się nie wypowiem, bo nie jestem do końca do nich wszystkich przekonany.. ale jak już to też polecam M-audio
DonRafaello
Pad2

ja bym zainwestował w płatne wtyczki VST...mają dużo bardziej wszechstronne zastosowanie niż klawisze...choć to co mówię to też nie prawda...bo jednak hardwerowe brzmienie hmm...ciężko mi podać sprzęt w tym przedziale cenowym....ja znam się np. na interfejsach tych do 1000-1500zł ...a ty potrzebujesz LOL - z racji na budżet za 5000-8000?? możesz zaszaleć... tylko to jest drogie bawienie się....bez obrazy ale...pewnie nie porównywalne efektywnie do ceny :P
https://soundcloud.com/rafa-mrozek" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
OBRcws
Pad7

Jeśli się wbijasz w Rolanda Integra 7 moduł to nie potrzebny ci już Fantom zupełnie i stratą kasy bo Integrze masz wszystkie moduły i rozszerzenia jakie Roland wydał przez lata. Zamiast tego kup sobie prędzej coś takiego:
http://www.roland.co.uk/products/produc ... spx?p=1243" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Ta dama klawiatura ważona a dużo ustawniejsze to. Mam i Integre i Fantoma G8 i właściwie wszystko idzie z Integry a jednak fantom straszna krowa - z wbudowanych sekwencerow i tak raczej nie sjorzystasz

Z sampla zresztą też nie... Już lepiej wyjdziesz jak sobie do tego MPC2500 dopisz i masz idealne narzędzie do cięcia sampli i bębnów. Głównym sekwencerem i tak będzie DAW w kompie raczej. Co do kart dźwiękowych to raczej na bank sie wbijaj w zewnetrzne pudełko. Tu w zależności od ilości potrzebnych wejść wyjść masz wiele różnych opcji... Na pewno rozważ produkty Focusrite, Rolanda, Steinberg'a albo jakiegoś MBox'a Pro wszystkie są dobrej jakości tylko kwestia preferencji i potrzeb. Jak ci sie hajs tak dobrze zgadza to możesz sie wbić w najwyższą półkę z interfejsem i polecieć po Apollo - tu od razu masz chyba najlepszy DSP do mix'u/masteru ale ostrzegam cena cię połamać może. NI Studio elegancka sprawa i mając Integre 7 to MV możesz raczej poświęcić wtedy wg mnie.

Nic nie wspomniałeś o monitorach studyjnych... Tutaj na miękko możesz wjechać w jakieś Yamaha HS8 lub Adam A7X i raczej sie nie pomylili z tymi głośnikami....
Ostatnio zmieniony 23 lis 2013, 07:59 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: edytuj posty, bo się bałagan robi
https://www.facebook.com/centrumwolnegostylu" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Wg mnie to po pierwsze uspokój się, bo właśnie zarobiłeś 24h BANa za spam na forum. Trzy wątki w losowych działach i post w temacie sprzed pół roku to lekka przesada. Myślisz o zakupach za 40k a nie pomyślałeś, że jeden post w odpowiednim dziale wystarczy żeby twoje pytanie do nas dotarło. Przy tym pojechałeś po bandzie waląc kopiuj/wklej.

Po drugie wygląda to jak żart typowego banana :niepewny: Chce ci się pobrzdąkać i próbujesz (mówiąc dosadnie) rozje*ać tyle siana zamiast spytać się co w ogóle ci jest potrzebne, określając przy tym muzyczny cel i stawiając na drugim planie warunki finansowe?
elektrado pisze:Jestem też początkujący w tworzeniu muzyki. Zachciało mi się na "stare lata" pobrzdąkać. Maksymalny budżet to 40000 zł
A po trzecie to chyba za bardzo ci się hajs zgadza, bo podejście masz co najmniej durne (ponownie wyrażając wprost swoją opinię). Żeby również była jasność - nie interesuje mnie niczyj portfel i na co ktoś rozbija własną flotę (chcesz to kupuj nawet słoiki z wyziewami osiołka - potomka, w prostej linii, osiołka na którym Jezus wjeżdżał do Nazaretu), komentuję jedynie zachowanie.
elektrado pisze:Na razie kupuję "na ślepo" - jeszcze nie wiem co w pełni wykorzystam , a co nie i ewentualnie sprzedam.
Inne tematy pozamykałem i wrzuciłem do kosza. Ten zostawiam, bo tu chłopaki wysilili się odpowiadając. Przenoszę go też do bardziej odpowiedniego działu.
Awatar użytkownika
OBRcws
Pad7

Też to miałem napisać wczoraj, że żaden z omawianych sprzętów nie służy do "brzdąkania" hehe... Nie wspominając o latach świetlnych na "starość" które mu zajmie rozkminiał takiej ilości nowego sprzętu (że o sofcie nie wspomnę).

Też mi trochę ten post wątpliwe wygląda ale co tam, człowiek stara się być uprzejmy, a dopiero potem przyciąłem pozostałe spam-posty.

Elektrod - tak z ciekawości: ile to tych lat już "na starość" ci przybyło?
https://www.facebook.com/centrumwolnegostylu" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
ODPOWIEDZ