Fl studio 10 + NI Maschine mk1

Urządzenia Hybrydowe: NI MASCHINE, NOVATION CIRCUIT etc.
wmsmza82
Pad2

Mam pytanie czy Ni Maschine mk1 mozna uzywac jako kontrolera (tak jak mpd 18 lub 26) w FL studio 10 ? Chodzi glownie o prace w FPC.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Tak...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
wmsmza82
Pad2

trzeba to jakos specjalnie konfigurowac?
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Tak...trzeba wcisnąć Shift+Control :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
wmsmza82
Pad2

:) dzieki. rozumiem ze automatycznie zmapuje wszystkie pady.
wmsmza82
Pad2

wcisnalem i nic , po wejsciu w fl studio w FPC zaden pad nie reaguje.. :(
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

a w opcjach FL'a to co masz ?
Obrazek
Ende
Pad10

jestem ciekawy, czy przypisał jakiś pad :)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

nie musi, pady są ustawione chromatycznie przez wszystkie banki od A do H więc na którymś banku na pewno ma przypisane :D
wmsmza82
Pad2

dzis bede patrzec na te ustawienia co i jak i dam znac

oszaleje z tymi wtyczkami, nie wiem juz o co chodzi.... :( te ktorych nie widac w fl studio sa widoczne w ni maschine i na odwrot, niektore w tym programie sie wczytuja w programie od ni maschine ale po kliknieciu na plugin nie dzialaja :(

no tak mam ja na tym screenie co wrzuciles i lipa :(
Ostatnio zmieniony 26 lis 2013, 00:50 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączyłem posty
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

wmsmza82 pisze:oszaleje z tymi wtyczkami, nie wiem juz o co chodzi.... :( te ktorych nie widac w fl studio sa widoczne w ni maschine i na odwrot, niektore w tym programie sie wczytuja w programie od ni maschine ale po kliknieciu na plugin nie dzialaja :(
...bo masz bajzel na dysku i nie trzymasz wtyczek w jednym folderze i FL ci skanuje jedcen folder a Maschine inny... dodaj sobie wszystkie foldery w jakich masz wtyki do tych programów i bedzie działało ew. najlepiej trzymaj wszystkie wtyki w jednym miejscu.
wmsmza82 pisze:no tak mam ja na tym screenie co wrzuciles i lipa
ale ze co lipa ? wogóle ci nie gra czy tylko FPC ci nie gra ? Dioda MIDI w flu ci się świeci jak wciskasz pady czy nie ?
wmsmza82
Pad2

cos tam sie swieci na gorze :) , ale nic nie slychac, dokladnie z wtyczkami jest troche bajzel bo niektore wtyczki przy instalacji tworzyly swoje podkatalogi , przezucilem niektore do katalogu x86/vsti, ale dalej nie dzialaja te wtyczki soft tube ktore niby sa poprawnie zainstalowane, ale najpierw wyskakuje okno cos tam wrapper (bridged) a na dole przy godzinie okienko ze wtyczki nie sa autoryzowane i ze trzeba jakies sterowniki sciagnac ze strony. zainstalowalem fl 11 (wersja 10.09) ale tu to juz wogole wiekszosc wtyczek nie dziala wyskakuje jakis blad wrapper... :(
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

[youtube]4rwI-VD5hhI[/youtube]

Co do wtyczek to nic ci nie poradzę...ogarniaj bajzel i instaluj wszystko od nowa, co do błędu wrappera... kup orginał, na stronie Image-Line wrappery sa aktualizowane na bierząco (czasami nawet dwa razy w miesiącu :D )
wmsmza82
Pad2

a mozna skads sciagnac aktualizacje wrappera ? czy tylko przy orginale jest to mozliwe?

i jaka wersje wrappera potrzebowalbym do fl 10 zeby dzialaly te soft tube wtyczki?

edytuj posty zanim timer zmusi cie do napisania jednego pod drugim /TTP
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

...Jak najnowszą :D :D :D nie wiem stary w której zostały jakieś błędy poprawione ale z tego co napisałeś to beszczelnie je przeniosłes ręcznie co powoduje konflikt pomiedzy tym co jest w rejestrze a tym co jest na dysku. Pomimo tego że większość wtyczek nie ma problemu z takim ich przenoszeniem to proponowałbym przeinstalowanie ich od zera do lokacji która cię interesuje. Inną sprawą jest że skoro nie są autoryzowane to.....NIE BĘDĄ DZIAŁAĆ :D :D :D
wmsmza82
Pad2

no dokladnie tak zrobilem :( straszny syf sie zrobil, sciagnalem nowego wrappera wrzucilem tak jak trzeba do katalogu fl 11 ale dalej nie dziala tak jak trzeba, dodatkowo przy otwieraniu projektow z fl 10 sie krzaczy wszystko (owtieraja sie ale nie laduja sie wszystkie probki o wtyczkach juz nie mowiac :( a co do tych wtyczek soft tube to jak je autoryzowac? bo jak wlaczam w windowsie softube plugin control to jest napisane ze jest ok wszystko i ze wtyczki sa gotowe do dzialania z dawem... nie wiem czy nie zamienic wogole ni maschine na ktores mpd 24 bo i tak mi sie lepiej pracuje w fl co bys radzil?

zrobilem wszystko wedlug tutorialu i nic , na gorze jak wciskam w poszczegolne pady swieci sie na zielono. jakbys dal rade wrzucil bys mi zrzut ekranu jak wygladaja twoje ustawienia midi w fl studio bede wdzieczny

połączyłem...ZNOWU /TTP
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Poczekaj na odpowiedź, nie pisz post pod postem i nie rób bałaganu!
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

https://www.dropbox.com/sh/voh8fw048ijwym7/WVC0DXB-yO

Sciągnij sobie moje template'y do maschine i je sobie odpal... Interesują ci dwa pliki Controller Full VEL i Controller...
Odpowiadaja one za chromatyczny układ padów poprzez wszystkie nuty MIDI...
Gdy przejdziesz do trybu kontrolera SHIFT+CONTROL a FL'u swieci ci sie dioda MIDI to znaczy że kontroler wysyła ci już komunikaty a to znowu oznacza że poprostu musisz trafić w nutę do której jest przyporządkowany sampel, najczęściej wszystko w FL'u zaczyna się od C5 (C3) czyli od banku "C" na kontrolerze... moje ustawienia MIDI masz już kilka postów wyżej, tu nie ma żadnej magii :D.
wmsmza82
Pad2

sciagnalem te twoje pliki, odpalilem, pozniej probowalem i dalej nic, wrzucam w fpc na pady i dalej nic.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Obrazek

Wciskasz tą opcję a później wszystkie pady na maschine jeden po drugim starując na 1 a na 16 kończąc... :D
Zablokowany