Witam,
Niedawno zakupiłem używaną MPC`ke 1000 v2. Ma wgrane JJ OS 3.12. Przeczytałem manual i niestety nie znajduje w nim odpowiedzi na moje dwa problemy:
1. Podczas nagrywania ustalona wcześniej kwantyzacje nie działa. Nagrywane na żywo traki są rozjechane - zadana kwantyzacja nie równa "krzywo" wybijanych sampli. To co mogę zrobić to po nagraniu traka, zmienić w nim kwantyzacje na pożądaną przeze mnie i wówczas rytm równa się do ustalonego wcześniej (funkcja fix w time correct). Mocno to utrudnia prace, wstrzymuje flow.
2. Funkcja note repeat podczas nagrywania i odtwarzania działa jedynie w ustawieniu 1/8. Przy innym ustawieniu po naciśnięciu Pada nie wydobywa się żaden dzwięk. Zaznaczę, że kiedy sekwenser stoi w miejscu - trak nie jest ani odtwarzany ani nagrywany - wówczas pozostałe częstotliwości note repeat działają bez problemu.
Na koniec chciałem się Was poradzić - czy jest sens przechodzić na wyższe wersje free JJ OS?? To jest jedyne oprogramowanie do MPC na którym dotą pracowałem. Jakie są wasze opinie?
pozdrawiam
Problemy z TC i note repeat w trakcie rec. JJ OS 3.12
-
- Padawan
Niestety - problem ciągle jest ten sam - zastanawiam się czy to jest możliwe żeby coś w bebechach było - walnięte.... mam nadzieję że nie. Może zadam pytanie inaczej, czy ktoś z Was używa MPC 1000 z JJ os 3.12 / 3.16 i może nagrywać z funkcją note repat sekwencje sampli powtarzanych z inną częstotliwością niż 1/8?
- DonPadzior
- Admin
Włącz MP trzymając "Erase"...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- DonPadzior
- Admin
o resecie do fabrycznych ustawień....
1. wyłączasz MP
2. wciskasz erase
3. trzymając wciśniety erase włączasz MP i trzymasz erase do momentu kiedy system się nie załaduje lub ekran nie zmieni troszkę kontrastu
1. wyłączasz MP
2. wciskasz erase
3. trzymając wciśniety erase włączasz MP i trzymasz erase do momentu kiedy system się nie załaduje lub ekran nie zmieni troszkę kontrastu
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Padawan
Podziałało - wielkie dzięki, swoją drogą ciekawe co to mogło być za ustawienie - bo to nie mogła być kwantyzacja... Może po prostu coś mu się przywiesiło Jeszcze raz dzięki. Jednak hardware ma to do siebie że trzeba go czasem wystartować od nowa. Wielkie dzięki za pomoc.
Teraz mam tylko mały problem z kontrastem (ekran przybladł) a wsikając shift i kręcąc jogiem nic się nie zmienia Może na to też jest jakiś patent?
pzdr
Teraz mam tylko mały problem z kontrastem (ekran przybladł) a wsikając shift i kręcąc jogiem nic się nie zmienia Może na to też jest jakiś patent?
pzdr
- DonPadzior
- Admin
Stop zamiast shiftu...
EDIT:
Właśnie odczytałem maila od ciebie hehehhe .... lepiej późno niż wcale
EDIT:
Właśnie odczytałem maila od ciebie hehehhe .... lepiej późno niż wcale