Problem z dźwiękiem

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dabek
Pad5

Siemanko, sporadycznie moja MPC-ta ma jakiś kaprys i nie brzmi za dobrze. Dla przykładu podaje linka:
[soundcloud][/soundcloud]
Początek obrazuje problem z dźwiękiem, który się pojawia, a dalej z tyłu jest brzmienie prawidłowe. Po resecie zawsze jest git i spokój na dłuższy czas. Ktoś może ma pomysł czym to może być spowodowane?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Przeniosłem. A nie jest to wina czegoś innego niż MPC - interfejs, kable?
Awatar użytkownika
dabek
Pad5

raczej nie bo tak samo się dzieje kiedy wszystko jest odłączone i korzystam tylko z podpiętych pod MPC słuchawek.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

To coś na wyjściu, ale zbyt nieogarnięty jestem w elektronice żeby podpowiedzieć co zrobić :/
Awatar użytkownika
dabek
Pad5

dziwne bo i na wyjściu słuchawkowym i na wyjściach stereo out to samo.. dziwna sprawa. Na szczęście b. rzadko się zdarza, może faktycznie coś z kablami np. posprawdzam dokładnie jeśli zdarzy się ponownie
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

To raczej nie będą kable, może jakieś przepięcie/czary/chochliki... któryś magister inżynier od elektroniki niech więcej rzeknie
Awatar użytkownika
dabek
Pad5

:D hehe dobra teoria z tą magią :) zastanawiam się czy to nie sprawka np. uziemienia w gramofonie i gramofonu podpiętego pod MPC
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Zaczne trochę od końca ale...

Na "dzień dobry" zapisałbym sobie w jakimś nowo utworzonym folderze (np. CLEAN) pusty projekt mpc'tki opcją "Save Entire Memory" i po pojawieniu sie tego problemu jeszcze raz, załadowałbym ten pusty projekt zamiast włączania i wyłączania MP. Pozwoli ci to na zawężenie obszaru poszukiwań do Softu vs. Hardware'u, jeżeli po takim "Soft Resecie" MPC wróci do normy to raczej możesz wykluczyć jakiś "padnięty kondensatorek", który potrzebuje sobie odpocząć na 10 sekund :P. Zanim to zrobisz jednak zacząłbym wyłączać po koleii wszystkie grupy sampli oraz pojedyncze sample - czemu ? o tym w pkt 4 i 5 :D :D :D

Druga sprawa to...
dabek pisze:zastanawiam się czy to nie sprawka np. uziemienia w gramofonie i gramofonu podpiętego pod MPC

A od kiedy to MPC ma wbudowane PHONO ? Podpiąłeś gramolec bezpośrednio do MP ?

Punkt trzeci to zdublowany szum na Main Oucie i wyjściu słuchawkowym czyli kolejny powód żeby podłubać w sofcie a nie w sprzęcie....

Cztery: Na moje oko (ucho) to brzmi to jakbyś zredukował bitrate na jakimś samplu do 6-7 bitów przy 44100kHz, u siebie na MP przy takich ustawieniach w jestem w stanie z 75-80% skutecznością odtworzyć ten szum takimi właśnie ustawieniami :/. Zastanów sie czy nie wciśnąłeś opcji Bit Reduction podczas edycji sampla. jeżeli tniesz niedestrukcyjnie (jest wogóle takie słowo ??? - Non Destructive Chopping) to weź pod uwagę że po takim pocięciu sampla gdy edytujesz "sampel matkę" to wszystkie slice'y przybierają formę po edycji tej matki :P.

PIENĆ:
Zauważ że ten szum jest raczej nieregularny i niejednostajny co sugerowałoby właśnie wyedytowany sampel...
może zapisałeś gdzieś preset grupy efektów i niechcący go włączyłeś ?

To tylko takie moje rozkminki na obecną chwilę bo ciężko coś powiedzieć wiedząc tylko jak brzmi szum a nie wiedząc w jakich okolicznościach sie pojawia...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dabek
Pad5

Siemano, dzięki za tak obszerną odpowiedź.
Generalnie po konsultacjach z kolegą therecording z forum przyczyną okazał się płatny JJOS 3, od tego czasu zaczął się problem i u mnie. Pomaga kliknięcie record i zmiana źródła na chwilę na digital i z powrotem analog. Problem znika. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ