MPC500 - zmiana głośności śladów/sampli?

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
ODPOWIEDZ
doktorskillz
Padawan

Witam!

Jako totalny nowicjusz w temacie bitmaszyn, kupiłem do nauki zajechaną 500 za grosze. Oczywiście to obrazuje mój totalny brak znajomości założeń, z jakimi na tym się pracuje. Jako stary wyjadacz w robieniu bitów na PC od czasów trackera po dziś, pierwsze czego mi zabrakło i czego braku na pierwszym planie nie zrozumiałem - to jak i gdzie tu zmienić głośność śladu (sekwencji, albo tracku), albo sampla (np. maksymalnego lvlu pada, albo samego sampla)?

Mi się wydaje to oczywiste, że potnę na kompie sampel i leci fajna muzyczka, dogram hat, to potem chcę ustawić głośność tego hatu do fajnej muzyczki, żeby nie walił po uszach.
Biorę oczywiście pod uwagę, że mogę się mylić i nie takie są założenia. Wiem na pewno, że jestem matołem i w instrukcji nieszczególnie się doszukałem informacji na ten temat.

Pytań pewnie będę miał jeszcze sporo, ale na razie to tyle.
Zapewne to totalnie laickie pytanie i nasuwa się odpowiedź - poszukaj sobie na forum, albo coś w ten deseń. Popatrzyłem tu i tam, na tyle na ile starcza cierpliwości przeciętnemu laikowi. Będę wdzięczny za odpowiedź : )
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Głośność sampla ustawiasz w program mode.
jotka
Pad1

ewentualnie jeśli zgrasz sobie jakiś sampel (który jest za cichy) to w opcji TRIM po przekręceniu kółka do końca w prawo możesz wybrać Edit: Normaliz, wówczas sampel bedzie grał głośniej, a odpowiedni dla Ciebie level ustawisz w MODE + PROGRAM
doktorskillz
Padawan

Uff, dzięki naprawdę za odpowiedź. Już się bałem, że takiej opcji nie będzie : ) Wrzucam do MPC już znormalizowane na kompie od -0,1dB, więc na MPC chcę tylko robić ciszej do odpowiedniego momentu : ) To chyba mogę zacząć robić beaty jak wrócę z pracy : )

Jak jesteśmy w temacie głośności sampli, to czy u Was też jest tak, że przy odsłuchu sampli przed załadowaniem do ramu i przypisaniem do pada w MODE --> LOAD --> SAMPLE, sample są okropnie głośno, a po wczytaniu do RAM'u już nie? To powoduje taki mały dyskomfort, bo jak chcę załadować sampel, a zapomnę dać ciszej pokrętłem, to mi urywa uszy i membrany w słuchawkach...
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Standardowo w 500 w program mode masz głośność na 70 ustawioną, więc pewnie stąd różnica.
ODPOWIEDZ