Podstawowe pytania mpc 1000

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Szieea! Niech to będzie mój temat, ponieważ mam zamiar duuużo pytać, (co może się przydać wielu newbie odwiedzających forum).
Jak już widać po tym co napisałem jestem świeżakiem jeżeli chodzi o mpc i liczę na waszą pomoc.

Problem nr.1
Znalazłem na czarnuli sztosik sampla, którego sobie rozłożyłem na 16 padów, każdy w ten sam sposób (chopshop,save,load, doit do każdego pada). Jednak po wszystkim chcąc coś przygrać na owym samplu, z odsłuchów od 4tego pada (do 3ciego było ok) sampel brzmi czasami nawet całkowicie inaczej (raz ma jakieś dziwne echo, raz jest tak cichy, że go prawie wcale nie słychać, albo w ogóle nie brzmi).

Nagrałem dwa filmiki jeden jak powinno hulać, a drugi jak coś poszło nie tak:
Sampel przed chopem:
http://youtu.be/KxP2lqJ-7TE
Po chopie:
http://youtu.be/HBYUkaVnqMA

Co mogłem spierniczyć po drodze, że jest jak jest? Mayday,mayday! C=(
Ende
Pad10

Może masz autoload i jakieś efekty Ci się włączają?
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Też o tym pomyślałem w pierwszej kolejności. Sprawdź czy nie ma efektów na tych padach.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Klasyczny zwis AKAI OS'u podczas chopowania heheh
Jeśli potniesz od nowa to gwarantuję ci że się to nie powtórzy...ewentualnie znów się coś spartoli :)
nawet się nie zastanawiaj i przeskakuj na darmowego JJ'a...

>>> DO POBRANIA TUTAJ <<< poprawiłem linka /dudi

EDIT:
Po dłuższym namyśle...
PAD4 - brzmi jakby miał jakiegoś głębokiego Low Passa zarzuconego
PAD9 - Brzmi jak spitchowany dwa semitony w dół
PAD10 - wysyłka na delay
PAD11 - Low Pass z rezonasem wykręconym na maxa
PAD12 - Na HI Passie
PAD16 - Jeżeli to nie jest sampel jakiegoś scratchu to niechcący wrzuciłeś Pitch envelope na ten pad...

EDIT 2:
Wrzuć projekt (może być bez sampli) na jakiś serwer co by sobie ludzie pościągali, sam jestem ciekaw czy mi JJ stock OS'a odtworzy :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Ok mordeczki, a jak sprawdzić czy na danym padzie jest przypisany efekt i jak ewentualnie go usunąć?

@totepady
Czytałem coś wcześniej, że ten darmowy JJ nie ma opcji save, to prawda?
Poza tym z linka mi wyskakuje coś takiego http://i1273.photobucket.com/albums/y41 ... d662be.jpg Jakaś literówka linku, czy już w ogóle może być nie aktualny?
Faktycznie pad 16 to sampel scratchu, także nie bierzcie go pod uwagę.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

ma save... czemu miałby nie mieć ???
Płatne OS'y nie mają do póki nie kupisz kodu który jest generowany na podstawie unikalnego ID procesora MPC.
>>> PRÓBUJ TUTAJ<<<

zresztą nawet jeśli nie ma to zawsze możesz wrócić do AKAI OS'u
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

a mnie z ciekawości napisz jak wrócić do OSu Akai, bo właściwie nie wiem, jako że sam nie miałem do tej pory JJ OS
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Dokładnie, również jestem ciekawy jak wrócić do podstawowej wersji OS Akai.

Chciałbym też ponowić pytanie, jak sprawdzić (następnie wyłączyć, lub całkowicie wyczyścić wszystkie pady) czy dany pad ma nałożony na siebie jakiś efekt? Ponieważ mam wrażenie, że to może być to. Tne 4ty raz i w tych samych miejscach pady brzmią tak samo jak wcześniej.
Ende
Pad10

Wzięte z innego forum, choć może Ci nie działać:
mode->load->stay on source selection->window->autoload off

01. Press the [WINDOW] key in the LOAD from field of the LOAD page.
The Load Setup window will be displayed.
02. In the Autoload field, set the field to OFF.
03. Press the [F4] (CLOSE) key to close the window
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

dudi pisze:z ciekawości napisz jak wrócić do OSu Akai, bo właściwie nie wiem, jako że sam nie miałem do tej pory JJ OS
Ściągasz OS ze strony AKAI walisz na kartę i instalujesz tak samo jak JJ'a ;)
sniezny pisze:jak sprawdzić (następnie wyłączyć, lub całkowicie wyczyścić wszystkie pady) czy dany pad ma nałożony na siebie jakiś efekt? Ponieważ mam wrażenie, że to może być to. Tne 4ty raz i w tych samych miejscach pady brzmią tak samo jak wcześniej.
Aby sprawdzić czy na padach jest założony jakiś efekt musisz wejść w mixer [MODE+PAD8], wybierasz pad który cię interesuje a następnie wciskasz F3.
OFF - nie ma efektu
1 - FX slot 1
2 - j.w FX slot 2

Weź pod uwagę że pady nie są globalne lecz są ściśle przypisane programowi więc zamiast się piepszyć i sprawdzać pad po padzie możesz stworzyć nowy program i przypisać do niego sample od nowa co jest dużo szybsze. Gdyby pady były autonomiczne i globalne to na chłopski rozum nie mógłbyś mieć dwóch różnych ustawień padów w dwóch róznych programach np. W programie A PAD A1 tune +2 a w programie B ten sam pad lecz tune -5. Logiczne ?

Swoją drogą to zsamplowałeś ten sampel do MPC czy zrzuciłeś go prosto z kompa ?
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

@totepady
Dziękóweczka, będę jeszcze kombinował i dawał znać, przy czym spróbuje przeskoczyć na JJ ( w niedługim czasie bo od jutra cały tydzień sesja :omg: )
Co do sampla to zgrałem go bezpośrednio z gramofonu do mpc (mode+record).
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

totepady pisze:Ściągasz OS ze strony AKAI walisz na kartę i instalujesz tak samo jak JJ'a ;)
no tak... zapytałem zamiast pomyśleć hahah :P przecież update softu Akai nawet na MPC 500 jest, ale już trzeźwieję ;)
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Home sweet home! Tylko wróciłem do domu i z miejsca dosiadłem "księżniczke". Co do wcześniejszego problemu to tak jak napisał Ende wystarczyło wyłączyć autoload ;D Dzięki wielkie.

Pytanie nr.2
Zsamplowałem sobie z placka wokal, chciałbym dodać mu jakiegoś efektu, w jaki sposób?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Musisz w mixerze wejść w fx, wciskasz pada z wokalem, potem strzałka do góry i przestawiasz z 0 na numer efektu który chcesz mieć.
Wbijasz w efekty i ustawiasz jaki chcesz efekt.
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Dziękóweczka dudi za ekspersową odpowiedź :)

Pytanie nr.3
Chciałbym nagrać po kolei perke, później dołożyć do tego wokal i inne sample. Nagrywam sobie perkę, hula. [STOP] Szukam sobie sampla wokalu, znalazłem. Włączam nagrywanie, żeby dograć wokal do tej perkusji, odpala się metronom, jednak perki już nie słychać a nagrać można sam wokal.
Co zrobić, żeby grała mi perkusja do której chciałbym dołożyć ten wokal?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Nagrywaj wszystko na osobnych trackach, np. Track01 - sampel, Track02 - stopa, Track03 - werbel, itd.
Jak chciałbyś wszystko na jednym tracku (nie polecam) to musisz dać over dub + play zamiast rec + play - wtedy dogra ci nie usuwając tego co było nagrane wcześniej.
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Dzięki x2 dudi i mam kolejne trzy pytania ><

Pytanie nr.4
Wciskam pada do którego mam przypisany sampel. Kiedy jeszcze nie kończy się dźwięk wciskam pada jeszcze raz i leci końcówka ostatniego kliknięcia i początek następnego, gdzie robi się niezły haos.
Co zrobić, żeby wciskając kolejny raz tego samego pada, sampel zaczynał się za każdym razem od początku, nie nakładając się z wcześniejszym jego kliknięciem?

Pytanie nr.5
Chcąc zrobić wejście do bitu, muszę odzielić go sekwencją od reszty?

Pytanie nr.6
Chciałbym wybić tempo bitu uderzając w pady, w jaki sposób?
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

sniezny pisze:Pytanie nr.4
Wciskam pada do którego mam przypisany sampel. Kiedy jeszcze nie kończy się dźwięk wciskam pada jeszcze raz i leci końcówka ostatniego kliknięcia i początek następnego, gdzie robi się niezły haos.
Co zrobić, żeby wciskając kolejny raz tego samego pada, sampel zaczynał się za każdym razem od początku, nie nakładając się z wcześniejszym jego kliknięciem?
musisz ustawić tego pada w MONO - Mode + program -> PARAMS -> voice overlap: MONO
sniezny pisze:Pytanie nr.5
Chcąc zrobić wejście do bitu, muszę odzielić go sekwencją od reszty?
Tego nie do końca rozumiem? Jak chcesz zrobić intro to robisz je sobie w osobnej sekwencji, potem w kolejnej część główną, w jeszcze następnej refren, w kolejnej jakieś przejścia i tak dalej
sniezny pisze: Pytanie nr.6
Chciałbym wybić tempo bitu uderzając w pady, w jaki sposób?
Jak masz Akai OS przytrzymaj TAP TEMPO i jedziesz :P
Awatar użytkownika
Rec
Pad4

ODP. 4 Zmień sampel na MONO. MODE + PAD11 ostatnia tabelka (jak masz jj'a) a jak nie masz to MODE + PAD7 i w trzeciej zakładce nad mute grupem :) (trochę zawile :D )
ODP. 5 Jeśi chodzi Ci o zrobienie małego intro to lepiej zrobić w osobnej seq ale jak kto woli - nie trzeba ;)
Na 6 pytanie sam nie znam odpowiedzi. PEACE! ;D

EDIT: Wujek prędkość światła :D
Incognito Crew - https://soundcloud.com/incognito-produkcja" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Rec - https://soundcloud.com/bv2ski2ler" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
sniezny
Pad1

Po wciśnięciu/przytrzymaniu [tap tempo] wyskakują mi tylko opcje do wyboru [1/8] [1/8-3] [1/16] [1/16-3] [1/32] [1/32-3] nie ma możliwości wybicia rytmu, coś zrobiłem nie tak? ;D

Pytanie nr.7
Jak zmienić ton zsamplowanego wokalu?
Zablokowany