Jakie dyskietki są najlepsze?

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
Post Reply
dudi
Pad16

Tu pytanie do osób, które już któryś dobry rok korzystają z tego nośnika. Jakie dyskietki sprawdzają się najlepiej, a jakich unikać?
Kupiłem dziś testowo coś takiego jak Imation
Image

Skusiła mnie zupełna niedostępność innych w żadnym sklepie stacjonarnym w moim mieście + niska cena. Nie znam zupełnie tej firmy i zdecydowanie bardziej ufałbym dyskietkom pod tytułem Verbatim, TDK, Emtec, może nawet Dysan, ale Imation widzę po raz pierwszy w życiu.

Wolę zapłacić kilka złotych więcej, ale mieć większa pewność, że za rok czy dwa będę w stanie odpalić swoje projekty. Pomijam kwestię robienia jakichś kopii zapasowych, bo to będzie dodatkowa czynność robiona raz na jakiś czas, ale główny nośnik sampli i projektów to będą jednak dyskietki.
beatshowbrothers

Wszystko zależy od tego jak będziesz dbał ot dyskietki. Marką bym się nie przejmował

Pamietaj zeby:

1. Nie zostawiać dyskietek w napędzie mpc. Wtedy nośnik magnetyczny jest odsłoniety i podatny na zabrudzenia (kurz itd)
2. Nie odsuwaj metalowej osłony i nie dotykaj nośnia magnetycznego. Ludzie czesto tak robią bawiąc się dyskietkami a potem jest problem z odczytem. Sam straciłem tak pare dyskietek z sampalmi bo kumpel się bawił.
3. Nie zostawiaj dyskiketek na dłużej w pobliżu telewizora, czy innych źródeł pola magnetycznego
4. Dobra sprawa to ochrona zapisu (zazwyczaj lewa dolna krawędź dyskietki). Nie sformatujesz dyskietki przez przypadek.
5. Zainwestuj w pudełko i rób kopie zapasowe to dyskietki cię przeżyją

Lepsze są dyskietki 2HD czyli własnie takie jakie kupiłeś.
Post Reply