Wyrównywanie rytmu/sekwencji
-
- Padawan
Witam posiadam AKAI MPC 2500 , chciałbym tak jak w temacie wątku , wyrównać rytmicznie pewne partycje/sekwencje ponieważ są one wręcz asłuchalne. Posiadam MPC z firmowym softem nie bawię się w żadne JJ OS . Czy jestem to w stanie zrobić czy mogę już zakończyć swoją działalnośc w tym temacie , bo uniemożliwia mi to jakikolwiek postęp.
- whiterabbit
- Pad1
Poczytaj o "Time Correction", po za tym graj do taktu
https://soundcloud.com/follow-the-white-rabbit-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- OBRcws
- Pad7
Zdecydowanie!dabek pisze:na pewno jest taka opcja, ale chyba nie wiele osób korzysta tu z oryginalnego systemu akai. Polecam JJOS.
Nawet darmowy JJ jest o niebo lepszy od fabrycznego soft'u.
A funkcja której szukasz to T.C. czyli Time Correction i możesz też poprawić już położone sekwencje po ustawieniu odpowiednich wartości. Najczęściej to będzie 1/16 lub 1/32 jak zakładam do tego lekki swing sobie ustaw -jakieś 53-55% i powinieneś odzyskać utraconą wiarę
https://www.facebook.com/centrumwolnegostylu" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- dudi
- Pad16
Od włączenia do wyłączenia MPCtki będziesz miał dane ustawienie. Jak je zmienisz to pamiętaj, że wtedy dla każdego nowego tracka będziesz miał takie ustawienie na jakie zmieniłeś przed chwilą. W 2500 jest opcja FIX, dzięki której możesz zmienić TC dla już wcześniej nagranego tracka.
- dudi
- Pad16
Chyba nie słyszysz różnicy przy takim ustawieniu?
Pokmiń nad minimalnie większymi wartościami %. Sprawdź też sobie jak pracują poszczególne elementy bębnów na różnych ustawieniach (czyt. nieidentycznych np. dla stopy i hatów). Aurea mediocritas nie ma, musisz się pobawić, ciekawy efekt daje też ustawienie typu 1/16(3). Amount też zmień, sensownym ustawieniem górnej granicy wydaje się być nawet i 3, ale nie korzystam z T.C. w ten sposób, więc to tylko obserwacje z zabaw i rozkmin. Wszystko i tak zależy od całego kawałka i sampli, bo nieraz z kwantyzacją nie trafisz po prostu dobrze ze stopą w bas i wtedy coś strzyka, kuje i rzęzi.
Pokmiń nad minimalnie większymi wartościami %. Sprawdź też sobie jak pracują poszczególne elementy bębnów na różnych ustawieniach (czyt. nieidentycznych np. dla stopy i hatów). Aurea mediocritas nie ma, musisz się pobawić, ciekawy efekt daje też ustawienie typu 1/16(3). Amount też zmień, sensownym ustawieniem górnej granicy wydaje się być nawet i 3, ale nie korzystam z T.C. w ten sposób, więc to tylko obserwacje z zabaw i rozkmin. Wszystko i tak zależy od całego kawałka i sampli, bo nieraz z kwantyzacją nie trafisz po prostu dobrze ze stopą w bas i wtedy coś strzyka, kuje i rzęzi.
- dudi
- Pad16
Sprzedaż sprzedażą, już ustaliliśmy, że do instrukcji nie mam zupełnie nic, ale postaraj się proszę nie wklejać do niej linka gdzie tylko się da. Jest od tego dział sprzedam, w którym znajduje się twoje ogłoszenie, masz opis i linki w sygnaturce, a na forum spróbujmy odpowiadać rzeczowo.
To nie jest link do instrukcji tylko do jej fragmentu (2 strony pdf) który dotyczy konkretnego zagadnienia czyli Timing correct w MPC2500 i ma na celu ułatwienie zrozumienia zagadnienia koledze który ma problem. Bardziej rzeczowej odpowiedzi niz te 2 strony w pdf na temat korekcji timingu nie znajdziesz. A czytając twoją odpowiedz to kolega może mieć jeszcze większy bałagan na strychu niż miał wcześniej "aurea mediocritas"- nie prościej napisać złoty środekSprzedaż sprzedażą, już ustaliliśmy, że do instrukcji nie mam zupełnie nic, ale postaraj się proszę nie wklejać do niej linka gdzie tylko się da. Jest od tego dział sprzedam, w którym znajduje się twoje ogłoszenie, masz opis i linki w sygnaturce, a na forum spróbujmy odpowiadać rzeczowo.
- dudi
- Pad16
Po raz kolejny masz problem. Zwróciłem ci jedynie uwagę, żebyś nie odsyłał "gdzieś" w Internet, bo za kilka miesięcy tego linka nie będzie i nici będą z twojej rzeczowej odpowiedzi dla kogoś, kto za jakiś czas znajdzie ten wątek. Nie zawsze odesłanie da się ominąć, ale w tym wypadku zdecydowanie było to możliwe i wystarczyło wkleić tutaj tą treść (ostatnio wspominałeś o wzroście wartości forum dzięki twojej instrukcji, miałeś okazję pokazać, że się myliłem przecząc twoim twierdzeniom).
Co do mojego "bałaganu" to ja podałem praktyczne możliwości użycia i nie mam problemu z tym, że rozwinąłeś moją odpowiedź, choćby to jedynie o instrukcję (po polsku).
Co do mojego "bałaganu" to ja podałem praktyczne możliwości użycia i nie mam problemu z tym, że rozwinąłeś moją odpowiedź, choćby to jedynie o instrukcję (po polsku).
To paremia, której używam na co dzień ja i wiele innych osób, jak również mediów. Nie udzielam odpowiedzi "chłopu ze wsi" ani uczniowi z podstawówki, więc mam prawo założyć, że mogę stosować zasób słów, który zdobyłem przez lata nauki i który to nie jest jakimś niespotykanym i egzotycznym? Czyżbym odesłał cię do słownika, że się tego czepiłeś? Pozwolisz zresztą, że będę się wypowiadał tak, jak mi na to pozwalają nastrój i możliwości językowe.beatshowbrothers pisze:"aurea mediocritas"- nie prościej napisać złoty środek
Materiał jest na moim dysku google i nie zamierzam go usuwać, tak więc nie zniknie. Wklejanie takiej ilości tekstu na forum to paranoja.Po raz kolejny masz problem. Zwróciłem ci jedynie uwagę, żebyś nie odsyłał "gdzieś" w Internet, bo za kilka miesięcy tego linka nie będzie i nici będą z twojej rzeczowej odpowiedzi dla kogoś, kto za jakiś czas znajdzie ten wątek.
Jestem po filologii i jestem obyty z łaciną. Oczywiście możesz wypowiadać się jak chcesz ale to co jest proste jest najlepsze!Czyżbym odesłał cię do słownika, że się tego czepiłeś?
Coś ostatnio często zwracasz mi uwagę. I nie czepiaj się linka bo odpowiada rzeczowo i nie zniknie bo jest na moim dyskuPo raz kolejny masz problem. Zwróciłem ci jedynie uwagę
Poza tym "Admoneri bonus gaudet" dudi