Nurtujace Pytanie

Miks, mastering, etc.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrubyBeats
Pad2

pytanie ktore od dawna mnie nurtuje nie bardzo wiem jak je sformulowac zeby nie zabrzmialo glupiej niz jest faktycznie czy jak podkładam pod Stopy sampel Kick 808 (chodzi mi głownie o bity typu trap :v) czy w takich wypadkach bass jest zbędnym elemntem ? :) bo co by nie było 808 dodaja swojego rodzaju kopa bitom
https://www.facebook.com/GrubyBeatz" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
https://soundcloud.com/grubers" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
roon
Pad2

Wszystko zależy od bitu i gęstości aranżu, ale często się spotykałem z takim rozwiązaniem. Chociaż osobiście uważam, że bajer jest jak 808 daje akcent, a bass gra sobie niezależnie. Ale tu musisz bardzo uważnie przyglądać się częstotliwościom, żeby się nawzajem nie zaczęły mulić albo zwyczajnie w świecie gryźć. Znowu - zależy od bitu, ale sensownie wydaje mi się odciąć górne pasma 808 i dać mu grać samym dołem 60hz i w dół, a bas odciąć poniżej tych 60-80 hz i dać mu się wyszaleć przy 90-100 hz. Za niski, jednostajny bass i tak ci zamuli miks. Ale mówię, to wszystko zależy od bitu. A trap to największa zgnilizna muzyczna od czasu rocka stadionowego.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

roon pisze:sensownie wydaje mi się odciąć górne pasma 808 i dać mu grać samym dołem 60hz i w dół, a bas odciąć poniżej tych 60-80 hz i dać mu się wyszaleć przy 90-100 hz.
Trochę roon nakręciłeś.
60Hz w dół to praktycznie sub bass, to znacznie za dużo jak na... filtr górnozaporowy.
Drugiej części już się nie da zrobić przy wcześniejszym odcięciu wszystkiego powyżej 60Hz.
Bas gra w przedziale 60 - 250Hz.
roon
Pad2

Nic nie nakręciłem dudi, nie bój się. Chodziło mi właśnie o zostawienie samego suba z 808, żeby tylko akcentował. Body, attack i cała reszta idzie ze stopy, która leży na wierzchu. Przy tym konkretnym brzmieniu nie ma sensu tych częstotliwości wycinać, bo to się mija z celem. A jak dorzucisz grający sub bass z klawisza to się to wszystko pogryzie. I jak już masz to tąpnięcie w naprawdę niskich rejestrach, to możesz ułożyć linię, która spełni swoją rolę grając ciut wyżej zachowując i barwę, słyszalność i pieprznięcie, a nie będzie się żreć z 808.

EDIT: Oczywiście mówię o korekcji ścieżka po ścieżce, a nie na sumie czy nawet busie basu i 808, bo to wtedy faktycznie mija się z celem. I dobra, 60Hz przesadziłem, ale 100-120 to wystarczająca granica.
Awatar użytkownika
GrubyBeats
Pad2

Właśnie chodzi o to że zrobiłem (tzn nie do koncza zrobiłem jeszcze troche pracy mam przed soba :v ) moim zdaniem świetny bit taki luźny dość cloudowy i niemoge dograć bassu który by mi nie pie*dolił całej konstrukcji i nie niszczył jego klimatu :D no i tak sb kminie a że ostatnio skonczono mnie hejtować za brak bassu który jeszcze do niedawna grubo oszczędzałem :v i tak się zastanawiałem czy 808 które juz są spełnią sie w tej roli czy musze kombinowac tak żeby i wilk syty i owca cała :D
https://www.facebook.com/GrubyBeatz" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
https://soundcloud.com/grubers" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Ende
Pad10

ogarnij sobie jakąś paczkę trapowych basów i piczuj D:
roon
Pad2

Jeśli odetniesz klik z góry 808, to możesz ją spiczować i zagrać nią melodię. I też będzie okej. Jak lubisz oszczędnie i ci to siedzi, to rób oszczędnie :)
Awatar użytkownika
DDStudio
Padawan

Stary, posłuchaj samego dołu miksu w trybie solo. Popatrz w jakich częstotliwościach stopa ma dół (najwyższy szczyt spektrum). Potem przytnij ten przedział lekko na ścieżce basu i od razu zrobi się wyraźniej.

Jeśli stopa jest naprawdę przepełniona dołem, to bas przytnij nawet filtrem dolnozaporowym na 80hz. Wtedy stopa będzie "definicją dołu" w numerze, a bas będzie ciekawym dodatkiem.

Pozdrawiam,
DDStudio - profesjonalna realizacja dźwięku, miks i mastering Online.
Muza do sprawdzenia na mojej stronie www!
ODPOWIEDZ