SP 1200

Wszelkie inne samplery (Akai S, E-mu, Roland, etc.)
Post Reply
basydlakasy
Pad1

W 2009 r. sampler SP 1200 pojawił się na allegro w niezbyt ciekawej cenie 6000zł (http://archiwumallegro.pl/emu_sp1200_em ... 68190.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow).
Niektórzy pisali że sprzedawał go sam Noon...
Poza tym ostatnio troche wałkowałem yt żeby poznać go trochę bliżej i w sumie nie wiem, chyba sie skusze w najbliższej przyszłości na osobiste sprawdzenie tych bębnów bo słuchając ich, musze przyznać że mają potencjał. Cena na pewno jest zawyżona bo jest sprzedawany w Polsce, za granicą z pewnością trafi się taniej, chociaż pierwsze skrzypce gra stan...
Czy ktoś z was miał okazję pracować na tej maszynie ?
Zawodowa grupa SP 1200:
http://soundcloud.com/groups/sp-1200-beats" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
dabek
Pad5

nawet jeśli sam Noon go sprzedawał to raczej w tym nie ma nic nadzwyczajnego :D poza tym wracając do tematu sam nie miałem okazji na nim pracować, ale zajebiście chętnie bym go sprawdził ! Ceny przez ostatnie pare lat poszybowały w górę i taniej go raczej nie znajdziesz, nawet za granicą. Wręcz spodziewałbym się, że kosztuje więcej co łatwo sprawdzić na ebay'u. Ma młodszego brata czyli sp-12, ostatnio na allegro była do kupienia wersja turbo czyli najbardziej wypasiona za 3500 PLN, na sp-1200 czas samplowania to 10 sec, na sp-12 to 5 sec więc trzeba sobie radzić z pitchem. Powodzenia w zakupach, jak uda się go dostać daj znać koniecznie bo jestem ciekaw opinii kogoś kto go miał na żywo ;) ostatnio też bardzo za dudim chodzi :D
dudi
Pad16

No chodzi, chodzi za mną :) tak samo jak i 60ka, doskonale dabek wiesz jak temat wałkujemy :P ale ceny kosmiczne. Nawet osoby, które mają SP 1200 twierdzą, że to zawyżona cena. Albo inaczej - że SP 1200 nie jest aż tyle warte. Jest legendą, brzmienie ma przemega, ale no nie jest warto 7,5 czy 10 tysi za nie dać. Dziś już dabkowi pisałem, że 4 - 5 koła byłbym w stanie jeszcze zapłacić, ale więcej to naprawdę jest gruba przesada, zwłaszcza, że za takie pieniądze osobiście nie widziałem jeszcze nigdy SP z pudłem i manualem.
Na forum nie ma nikt tegoż samplera a i nie jestem pewien czy Noon robił kiedykolwiek na SP ;> Znam gościa, który ma eskę od "samego" Noona, dabek mógł kupić renatę, podobno od "samego" Noona :D Nie przesadzajmy znów i nie idealizujmy, bo ostatnio "sam" Ajron sprzedawał MPC 2000 Classic za 3 koła haha Ja mam takie samo, maks rozbudowane i choćbym chciał, to nie wziąłbym za nią trzech tałzenów. Jeszcze nie teraz, może za kilka lat, kto wie. A może kiedyś będę sprzedawał jako "sam" dudi founder of Polish mpc-forum.eu :D Wtedy pyknę za piątkę i kupię sobie espe :v
EasyB
Pad5

sp to legenda. Jego niepowtarzalne brzmienie, charakterystyczne "dzwonienie" na samplach to coś pięknego, dodatkowo 10 sec. sampling time, zmusza do wyciśnięcia wszystkich najlepszych soków z sampla... moje marzenie. Ewentualnie e-mu emax jedyneczkę :). Czytałem gdzieś, że sekwencer w SP jest hmmm.. lekko dziurawy, ponoć można fajny swing uzyskać zupełnie przez przypadek.
bizon
Moderator

Ja szczerze mowiac, to z SP 12 Turbo minalem sie bardzo blisko. W sumie juz mialem jechac ja odebrac, ale gosciu nie chcial zejsc troche z ceny. Sam sobie tez powiedzialem: co za duzo to nie zdrowo. Ze sprzetu, ktory mam malo wyciskam, wiec co bym i z SP robil. Zamysl mialem taki, zeby kupic, obczaic i pogonic, ale hajsy sie rozwszly i SP ktos zgarnal.

Co do e-maxa to tez bym przytulil, w sumie bebechy i brzmienie ma praktycznie to samo co SP. Z tydzien temu na ebayu uszkodzony poszedl za okolo £250, a kilka miechow temu sprawny za £800.

U mnie to calkiem realne, ze przytule SP albo e-maxa. To tylko kwestia czasu. No i Ensoniq ASR-10 na ktorego tez choruje. Ja to jak dudi stay well away of the komp :D
dudi
Pad16

bizon wrote:Ja to jak dudi stay well away of the komp :D
i oczy miej zdrowsze :D
basydlakasy
Pad1

no z oczami to prawda jeszcze jakby coś na słuch wymyślili to byłbym skłonny zadotować jakieś 5-10zł
MadBullBeats
Pad6

Jest gościu na FB za 2600$ chce opchnąć SP 1200 z 1987 szare stan idealny

Gościu się nazywa LoopWhole Beats i ma jeszcze 5 na stanie plus Sp 12-tki
Last edited by dudi on 14 Jul 2014, 10:27, edited 1 time in total.
Reason: Połączyłem posty.
dudi
Pad16

Loop ma te sprzęty cały czas. Osobiście gdybym miał coś takiego kupować z USA to chyba tylko od niego. Utrzymuję z nim kontakt, swojego czasu miałem brać od niego 2k, ale koszt wysyłki za ocean to dla mnie zawsze paraliż.
KAIXER
Pad1

Loopwhole to sprawdzone zrodlo , profesjonalnie podchodzi do tematu wiec smialo go mozna polecic a ma nie tylko sp ale i wiele innych samplerkow sprawdzcie jego numer clinton street
https://soundcloud.com/rafa-sok" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
MadBullBeats
Pad6

No gość ma tego sprzętu jak nikt inny a bity mistrzostwo -co do SP to drogo sobie liczy ale maszyny są w świetnym stanie !

Jak nic nie znajde to raczej wezme od niego ale nie oddam już tego sprzętu nigdy -zostane kolekcjonerem haha -SP mnie poprostu !@#$%^&* -i te 10 sekund :D
EasyB
Pad5

To nie jest drogo jak za sprawdzony i pewny sprzet. W polsce jest taka maniera ze ten sprzet nie jest popularny.. Powodzenia w zakupie.. Jesli kupisz to madrze wykorzystaj te 10 sekund. Masrzej niz.... Aaa z reszta :)
MadBullBeats
Pad6

Myśle że uda mi się po październiku ;)
Post Reply