Wymiana floppa w mpc 2000 classic

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
Post Reply
lcaise
Pad1

hej, nienacieszyłem sie swoją maszynką. Po tygodniu padła stacja dysków. Wyskakuje disk error.

Dowiedzialem sie, ze moze to być dowolna stacja od PC, z tym że czy faktycznie każda dowolna? Czym sie kierować ? Mega mi zalezy bo chciałbym już programować swoje mpc a tu kuźwa zonk, nie moge wczytać systemu.

Jakich stacji szukać, czym sie kierować? Trzeba całość rozbierać, zeby wymienić stacje? Udało mi sie dzisiaj wyciągnąć flopa, ale kabel prądowy jest za krótki chyba, i nie wiem czy da mi się wsadzić nową bez odkręcania płyty głównej.

HELP!!! ???

Image
Image
dudi
Pad16

Jednak floppkami będziesz się bawić? Z mojej wiedzy wynika, że byle napęd powinien działać. Nie pamiętam jednak jak to wygląda z montażem, ale nawet jeśli trzeba by rozkręcać, to spójrz czy szybciej nie będzie od spodu niż od góry.
lcaise
Pad1

kupiłem jakiegoś flopa własnie, zarz go montuje, chociaż ma inną ilość pinów na wtyczce aniżeli stary. Dałem 5euro. Zobaczymy... Jestem mega !@#$%^&*!!!

Dudi co do stacji USB daj mi jeszcze jeden dzień, miałem znajomych na chacie cały weekend i było dosyć ostro :D :D :D
dudi
Pad16

hmm to w sumie dziwne, bo w MPC jest zwykły napęd. Ile masz pinów w tym nowym, to aż się kopsnę na strych i zbadam ile mam pinów w napędzie ze starego PCta.

hahah spoko, zerknij na to jak będziesz miał chwilę :)

EDIT:
Biała plastikowa wtyczka z napędu z kompa ma 4 piny. Ile ma ta w MPC?
lcaise
Pad1

tez m 4 piny.

napęd wymieniony, działa, wczytuje, nic nie tnie :)
Jedynie dioda zielona cały czas sie swieci, wie ktoś dlaczego ?
Ale tak poza tym, wydaje mi sie ze wsio z nim OK. Jest czysty i ładny, poprzedni był porypany i pożółkły.

Oto fotka sieknięta chwile po wymianie ;)

Image
dudi
Pad16

No i pięknie. W sumie powinna raczej gasnąć jak napęd nie pracuje (wczytuje albo zapisuje).
Poprzedni był pożółkły, bo pamiętał pewnie 97/98 rok albo i jeszcze wcześniej z magazynu :)
lcaise
Pad1

szczerze, to jedyny problem byl z zamknięciem kasty... Ten przedni plastikowy panel strasznie ciężko wcisnąć (mając na uwadze delikatność sprzętu).

Btw, moja mpc jest z 1999 roku ;)
dudi
Pad16

Młodziutka :)
lcaise
Pad1

no...

pod prokuratora jeszcze podchodzi :P :D
dudi
Pad16

Zależy, z którego miesiąca jest, ale rocznikowo łapie się na ominięcie prokuratora haha
Post Reply