Yo
Ostatnio myślę nad zakupem 2000classic i jestem ciekawy czego mogłoby mi w niej brakować przesiadając się z XL'ki
No i vice versa co mogłaby mi dac 2k czego nie daje 2kXL
Hmm...?
MPC 2000xl vs MPC 2000classic
- dudi
- Pad16
Pokrótce wygląda to tak, że:
- w XLce są 4 przyciski do zmiany pomiędzy bankami [w Classicu jest jeden]
- XLka obsługuje foldery [zupełnie nieprzydatna funkcja pracując na flopkach, sens pojawia się dopiero przy ZIPach i kartach pamięci]
- timetretching [nie ma tego w Classicu]
- ruchomy ekran w XLce
- osobne przyciski Track Mute i Next Seq [ten pierwszy byłby wygodny, ale przyzwyczaiłem się do jego braku w Classicu]
- XLka może resamplować z różną głebią bitową i częstotliwością próbkowania [nie jestem pewien na ile to przydatna i funkcjonalna opcja]
Jest jeszcze kilka rzeczy, ale to chyba takie najistotniejsze różnice wg mnie.
Na koniec pasowałoby (dla potomnych) wspomnieć, o elementach wspólnych, takich jak np.:
- karta efektów EB16
- 8 outs
- maksymalna ilość (32mb) i rodzaj kości pamięci
- 8mb FMX008 Flash ROM, która jest rzadkością, ale pozwala na zapisywanie sampli w pamięci MPC [dla aktualnego projektu czy też często używanych sampli perkusyjnych mogłoby być fajną opcją]
- format plików WAV 16 bit 44.1kHz [to dość istotne, bo niektórzy myślą, że w 2k(xl) pojawia się mocno specyficzne brzmienie i że są to 12 bitowe maszyny]
- w XLce są 4 przyciski do zmiany pomiędzy bankami [w Classicu jest jeden]
- XLka obsługuje foldery [zupełnie nieprzydatna funkcja pracując na flopkach, sens pojawia się dopiero przy ZIPach i kartach pamięci]
- timetretching [nie ma tego w Classicu]
- ruchomy ekran w XLce
- osobne przyciski Track Mute i Next Seq [ten pierwszy byłby wygodny, ale przyzwyczaiłem się do jego braku w Classicu]
- XLka może resamplować z różną głebią bitową i częstotliwością próbkowania [nie jestem pewien na ile to przydatna i funkcjonalna opcja]
Jest jeszcze kilka rzeczy, ale to chyba takie najistotniejsze różnice wg mnie.
Na koniec pasowałoby (dla potomnych) wspomnieć, o elementach wspólnych, takich jak np.:
- karta efektów EB16
- 8 outs
- maksymalna ilość (32mb) i rodzaj kości pamięci
- 8mb FMX008 Flash ROM, która jest rzadkością, ale pozwala na zapisywanie sampli w pamięci MPC [dla aktualnego projektu czy też często używanych sampli perkusyjnych mogłoby być fajną opcją]
- format plików WAV 16 bit 44.1kHz [to dość istotne, bo niektórzy myślą, że w 2k(xl) pojawia się mocno specyficzne brzmienie i że są to 12 bitowe maszyny]
-
- Moderator
Da ci to że cofniesz się krok w tył. Zakup całkowicie pozbawiony sensu według mnie. Brzmienie itp masz to samo tylko classic jest według mnei tym samym tylko z okrojonym OS-emRAIME pisze:Yo
Ostatnio myślę nad zakupem 2000classic i jestem ciekawy czego mogłoby mi w niej brakować przesiadając się z XL'ki
- RAIME
- Pad1
z racji braku hajsupietruh pisze:A po co się przesiadać jak masz już xl?
myślałem żeby spylić 2kxl i kupić 2k + jakiś w miarę ogarnięty interfejs
@dudi
dzięki kolego o to mi chodziło
może nie cofnę ale badając sprawę brak kilku funkcji na pewno w jakiś sposób wydłuży proces produkcjiDirtyDrumzStudio pisze:Da ci to że cofniesz się krok w tył. Zakup całkowicie pozbawiony sensu według mnie. Brzmienie itp masz to samo tylko classic jest według mnei tym samym tylko z okrojonym OS-em
a z drugiej strony mam zajawkę na rozkminianie tej mpc
w sumie to chciałbym kiedyś podziałać na każdym modelu
ehh !@#$%^&* albo mieć je wszystkie to by było to
"aiiyo guns don't kill people, people kill people"
- dudi
- Pad16
Ja nie uważam, że to krok wstecz. Jest kilka oczywistych udogodnień w XLce, ale są to na tyle podobne funkcjonalnie maszyny, że nie ująłbym tego w ten sposób. Dla mnie osobiście nie ma większego klimatu żadna MPCtka, a operowałem krócej bądź dłużej na kilku modelach. Żebym został dobrze zrozumiany nie twierdzę, że XL jest gorszą maszyną.
Z drugiej strony różnica w cenie nie jest taka wielka, więc jeśli masz już XL rozważ dobrze czy dla tych 3-4 stówek opłaca się ją sprzedawać, bo jakiś super wielki zastrzyk finansowy to nie będzie. Chyba że masz maks rozbudowany model i chcesz golca 2k Classic, wtedy różnica w cenie będzie realnie odczuwalna.
Z drugiej strony różnica w cenie nie jest taka wielka, więc jeśli masz już XL rozważ dobrze czy dla tych 3-4 stówek opłaca się ją sprzedawać, bo jakiś super wielki zastrzyk finansowy to nie będzie. Chyba że masz maks rozbudowany model i chcesz golca 2k Classic, wtedy różnica w cenie będzie realnie odczuwalna.
- RAIME
- Pad1
no wiadomo że kokosów by nie było z tej przesiadki
ale jak nie ma floty to się kombinuje co się da
@kejsu nie sprzedaje eb16 nawet jak już się zdecyduje na classica bo bez tego !@#$%^&* nie robota
ale jak nie ma floty to się kombinuje co się da
@kejsu nie sprzedaje eb16 nawet jak już się zdecyduje na classica bo bez tego !@#$%^&* nie robota
"aiiyo guns don't kill people, people kill people"
- JackNigga
- Pad2
Tutaj masz niemal wszystkie dane na interesujący Cię temat:
http://www.mpc2000xl.com/summary.htm" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Pozdr!
http://www.mpc2000xl.com/summary.htm" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Pozdr!