Jestem zielony - podstawowe pytania
- weedman342
- Pad3
no ja wlasnie tego nie czaje ja che zrobic loopa zgrac go na jednego pada potem zrobic 2 loopa i wszystko w calosc polaczyc
WEEDMAN POZDRAWIA
- dudi
- Pad16
haha czyli chcesz po prostu zrobić bit
To się robi na kilku sekwencjach. Ja już nie wiem jak wam to wyjaśnić
Jest song -> on się dzieli na sekwencje (np. intro, główny loop, refren, outro - czyli w tym wypadku 4 różne sekwencje) -> a żeby zrobić sekwencje musisz na poszczególnych trackach nagrać co potrzebujesz (np. pocięty sampel, haty, stopę, werbel)
I wtedy masz bit. Sekwencje możesz kopiować, np. seq001 kopiujesz do seq002, bo ci się podoba perkusja (haty, stopy, werble ułożone na 3 różnych trackach) i nie chcesz jej od nowa nagrywać, ale chcesz zmienić tylko pociętego sampla, żeby brzmiał inaczej, dla urozmaicenia, albo w refrenie - wtedy na tracku gdzie masz sampla dajesz rec + play i nagrywasz to jak chcesz robiąc drugą sekwencję.
Prościej się tego chyba nie da już rozpisać.
To się robi na kilku sekwencjach. Ja już nie wiem jak wam to wyjaśnić
Jest song -> on się dzieli na sekwencje (np. intro, główny loop, refren, outro - czyli w tym wypadku 4 różne sekwencje) -> a żeby zrobić sekwencje musisz na poszczególnych trackach nagrać co potrzebujesz (np. pocięty sampel, haty, stopę, werbel)
I wtedy masz bit. Sekwencje możesz kopiować, np. seq001 kopiujesz do seq002, bo ci się podoba perkusja (haty, stopy, werble ułożone na 3 różnych trackach) i nie chcesz jej od nowa nagrywać, ale chcesz zmienić tylko pociętego sampla, żeby brzmiał inaczej, dla urozmaicenia, albo w refrenie - wtedy na tracku gdzie masz sampla dajesz rec + play i nagrywasz to jak chcesz robiąc drugą sekwencję.
Prościej się tego chyba nie da już rozpisać.
- weedman342
- Pad3
a mogl bys w podpunktach po kolei napisac co sie robi. bo ja zapisuje i jakos nie moge tego wczytac i zapisac na pada
WEEDMAN POZDRAWIA
- weedman342
- Pad3
mam tracki klikam sequence i potem mode save i zapisuje to jako typ seq mpc format czy mid smf format?
WEEDMAN POZDRAWIA
- weedman342
- Pad3
i zapisuje to w program sample sequence czy all song ?
i czego wogole jest tak ze jak wczytam projekt to musze wylaczyc mpc zeby wczytac cos innego bo nie moge kursorem wejsc wyzej dziwne
dobra moze zorbimy tak jestem w miescu zapisu 3 tracka teraz co robie zeby dalej robic bit
klikam sequence i na sequence cos dodaje?
Zrobimy tak, że ściągniesz manuala, przeczytasz dokładnie i z uwagą to, co już było napisane w tym wątku i dostaniesz ostrzeżenie za niestosowanie się do moich uwag o niepisanie post pod postem. Odpowiedzi na pytania, które nie są oczywiste uzyskasz bez problemu, ale włóż też trochę własnej pracy w tą MPCtkę (a chociaż spróbuj zajrzeć do instrukcji obsługi) / dudi
OK i tak sam probuje to kminic
i czego wogole jest tak ze jak wczytam projekt to musze wylaczyc mpc zeby wczytac cos innego bo nie moge kursorem wejsc wyzej dziwne
dobra moze zorbimy tak jestem w miescu zapisu 3 tracka teraz co robie zeby dalej robic bit
klikam sequence i na sequence cos dodaje?
Zrobimy tak, że ściągniesz manuala, przeczytasz dokładnie i z uwagą to, co już było napisane w tym wątku i dostaniesz ostrzeżenie za niestosowanie się do moich uwag o niepisanie post pod postem. Odpowiedzi na pytania, które nie są oczywiste uzyskasz bez problemu, ale włóż też trochę własnej pracy w tą MPCtkę (a chociaż spróbuj zajrzeć do instrukcji obsługi) / dudi
OK i tak sam probuje to kminic
Ostatnio zmieniony 08 lut 2013, 14:16 przez weedman342, łącznie zmieniany 1 raz.
WEEDMAN POZDRAWIA
- weedman342
- Pad3
no to wychodze ale nie moge wejsc na gore do load i zmienc
WEEDMAN POZDRAWIA
- weedman342
- Pad3
dobra ide czytac manuala nie che wam dupy zawracac bardzo
zapisuje sequence cche ustawic na pada a2 ponizej pisze valo czy cos takiego klikal do it i nie gra moj loop;/
Czy ostrzeżenie, które przed chwilą dostałeś i moje prośby o edycję postów nie są jasne? Proszę również o składne formułowanie zdań i poprawność gramatyczną. / dudi
OK wybacz. Opisze co robie a ty powiesz co zle robie ok ?
Zapisalem sobie projekt wczytuje go klikam track zrobilem loopa do 4 tracka. co mam teraz zrobic zeby zapisac go na 1 pada? zapisac jako sequence czy jak bardziej szczegolowo mi to wyjasnij bo nie czaje. i juz bede uwazal gdzie pisze.
zapisuje sequence cche ustawic na pada a2 ponizej pisze valo czy cos takiego klikal do it i nie gra moj loop;/
Czy ostrzeżenie, które przed chwilą dostałeś i moje prośby o edycję postów nie są jasne? Proszę również o składne formułowanie zdań i poprawność gramatyczną. / dudi
OK wybacz. Opisze co robie a ty powiesz co zle robie ok ?
Zapisalem sobie projekt wczytuje go klikam track zrobilem loopa do 4 tracka. co mam teraz zrobic zeby zapisac go na 1 pada? zapisac jako sequence czy jak bardziej szczegolowo mi to wyjasnij bo nie czaje. i juz bede uwazal gdzie pisze.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2013, 15:06 przez weedman342, łącznie zmieniany 1 raz.
WEEDMAN POZDRAWIA
- weedman342
- Pad3
dudi pisze:a co do zadanego pytania, nie licząc jego nieskładności, to nie mam pojęcia o co pytasz?
bo trudno mi to wyjasnic nie jestem specjalista.
WEEDMAN POZDRAWIA
- weedman342
- Pad3
nie wiem jak zapisac lopa ktorego zrobilem na tracku i che go zapisac na jedego pada.
Dudi moze bys opisal co pokolei sie robi co trzba kliknac itp. bardziej mi to zobrazuje.
Dudi moze bys opisal co pokolei sie robi co trzba kliknac itp. bardziej mi to zobrazuje.
WEEDMAN POZDRAWIA
- pietruh
- Pad12
no to wbij w RECORD i nagraj loopa.
Mode>Record
Wcześniej przygotuj tracka (jak klikniesz play to odtworzy)
Record>Do It (12 levels)>Play
Nagraj
I dalej dudi gdzieś wcześniej pisał jak dalej
Mode>Record
Nagraj
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Dream about joining in
- weedman342
- Pad3
Zajebiscie juz ogarnalempietruh pisze:no to wbij w RECORD i nagraj loopa.
Mode>Record
Nagraj
Mam tylko pytanie dla czego moj loop jest taki cichy jak go nagram na pada?
WEEDMAN POZDRAWIA
- EQX
- Pad3
Dałem link do filmiku z tutorialem gdzieś na forum i w tym wątku już też.
Nie musisz w sumie nic rozumieć po angielskiemu, jeżeli to stanowi jakąś barierę, z powodu której nie czytasz manuala. W tych filmikach krok po kroku widać co i jak należy robić, żeby od podstaw zrobić jakiś pierwszy bit, nawet jak ma składać się tylko ze stopy, werbla i hihata. Widać jak go zapisać, jak go odtworzyć, jak ładować sample pod pady, jak używać track mute, jak poruszać się w sequence, a w końcu jak to zapisać do *.wav i skopiować do kompa - czyli same podstawy. Tydzień czasu (5 dni roboczych) po dwie godziny wieczorem zajęło mi rozkminienie tego wszystkiego. Gość pokazuje, co robi. Widać wyświetlacz MPC, widać jego łapy, co i jak robi. Nie wiem, czy łopatologiczne tłumaczenie niektórych kwestii tutaj da jakiś efekt.
Tak jak Dudi pisze - przyłóż się kapkę. MPC samo bitów nie robi.
Pozdr.
Nie musisz w sumie nic rozumieć po angielskiemu, jeżeli to stanowi jakąś barierę, z powodu której nie czytasz manuala. W tych filmikach krok po kroku widać co i jak należy robić, żeby od podstaw zrobić jakiś pierwszy bit, nawet jak ma składać się tylko ze stopy, werbla i hihata. Widać jak go zapisać, jak go odtworzyć, jak ładować sample pod pady, jak używać track mute, jak poruszać się w sequence, a w końcu jak to zapisać do *.wav i skopiować do kompa - czyli same podstawy. Tydzień czasu (5 dni roboczych) po dwie godziny wieczorem zajęło mi rozkminienie tego wszystkiego. Gość pokazuje, co robi. Widać wyświetlacz MPC, widać jego łapy, co i jak robi. Nie wiem, czy łopatologiczne tłumaczenie niektórych kwestii tutaj da jakiś efekt.
Tak jak Dudi pisze - przyłóż się kapkę. MPC samo bitów nie robi.
Pozdr.
Akai MPC 500, Alesis Multimix 6 USB, Vestax PDX-2000 + Shure M44-7, Vestax PMC-07 PRO ISP, Denon PMA 880R + STX F-180 + Jamo Studio 25, AKG K514 MKII
-----------
http://www.discogs.com/collection?user=EQALISER" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
-----------
https://soundcloud.com/eqaliser/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
-----------
http://www.discogs.com/collection?user=EQALISER" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
-----------
https://soundcloud.com/eqaliser/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- weedman342
- Pad3
Dziekuje bardzopietruh pisze:Weedman - weź ustaw full level.
WEEDMAN POZDRAWIA