Yamaha PSR 75

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
RAIME
Pad1

Yo
kilka dni temu na jednej z wyprzedaży garażowych znalazłem za śmieszną kasę klawisze yamahy psr 75
niestety nie było do niej zasilacza
w sumie to nawet nie wiem czy działa
zwracam się o pomoc panowie bo chciałbym ją odpalić a nie mam pojęcia jakiego dokładnie zasilacza potrzebuje, a z tego co czytam na forum to jest tutaj kilku zdolniachów hehe

ogólnie sprawa wygląda tak:
Obrazek
"aiiyo guns don't kill people, people kill people"
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

a ty się chcesz parapetem pochwalic czy czytać nie umiesz ??? :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
RAIME
Pad1

hehehe podłoga !@#$%^&* wie kogo z google grafika ale to nie forum o posadzkach przecież
nie chce kupić na darmo jakiegoś złego, bo wiem że ten + i - przy 9-12V mają jakieś znaczenie
coś konkretniej?
mroziu
Pad1

Wiesz co wbijaj do sklepu i po prostu pokaż kolesiowi ten + i - bo to jest kierunek przepływu, jak kupisz zły zasilacz to nawet jakby było sprawne to już nigdy nie podziała ;D A jak każdy (chyba >< ) wie 9-12V to napięcie zasilacza :D Ale zdaje mi się, że wszystkie urządzenia mają teraz takie zasilanie (plus w minusie tak to się chyba czyta ;V )
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

jaki kierunek przepływu ??? :D :D :D
ahahah + w śroku oznacza że masz plus na bolcu a minusna obudowie tego jacka którego wtykasz - ot cała filozofia :D
kup sobie zwykły zasilacz uniwersalny z kilkoma wymiennymi końcówkami bo te końcówki możesz wtykać normalnie z + na bolcu lub na odwrót.

http://allegro.pl/zasilacz-uniwersalny- ... 20185.html
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Przem
Pad1

Masz rację totepady że plus w środku a minus na zewnątrz ale to właśnie jest polaryzacja, czyli kierunek przepływu prądu (neutronów) więc mroziu ma rację.

tak tylko dla ścisłości :p

a co do uniwersalnych zasilaczy z wieloma końcówkami za 15zł to szczerze nie polecam chyba że wlutujesz jedną z tych końcówek na stałe
jak się nie znasz to weź sprzęt do pierwszego lepszego "elektrycznego" i dopasują Ci zasilacz

pozdro
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

wiem.... ;D miałem okrutnego brainfarta i w zasadzie to nawet nie wiem co sobie myślałem jak to pisałem ahahahah :| zabierałem sie nawet żeby edytować tego posta ale oznaczałoby to ze musiałbym od nowa wszystko pisać a nie chciało mi się hehehehe.
Najlepsze jest to że teraz się więcej naklikałem niż podczas ewentualnej edycji tego wszystkiego ;D
oczywiście zwracam honor ale co do zwykłego zasilacza to dalej będe obstawiał przy zakupie zwykłego zasilacza bo psr'ka to nie jest jakiś nie wiadomo jaki sprzęt i prędzej umrze od wylanych ze starości kondensatorów niż przez zasilacz :D :D :D
mroziu
Pad1

No honor ważna rzecz :P Ale uważam, że jednak lepiej wbić do sklepu niż kupować na allegro, bo u mnie w MPC 500 inaczej był narysowany przepływ, a inaczej prąd płynął. Źle puściłem prąd i zepsułem maszyne, fartem przepaliłem tylko diodę spokojnie do wymiany :D Tak więc w sklepie jak koleś jest obeznany to da ci pewny zasilacz (zawsze można przepływ sprawdzić multimetrem)
No, taka moja dygresja ><
Awatar użytkownika
RAIME
Pad1

nie miałem ostatnio za bardzo czasu żeby zająć się sprawą
ale mój znajomy przypomniał mi o tym jak znalazł u siebie wczoraj taki stary zasilacz
będzie pasował?
wygląda tak
Obrazek
mroziu
Pad1

Chopie na zasilaczu masz - w +, a powinno być na odwrót (tam jest 850mA ?)
Awatar użytkownika
RAIME
Pad1

od początku pisze, że się nie znam ;)
tak 850
mroziu
Pad1

Heh to przepraszam, moim zdaniem kup nowy, stabilizowany zasilacz, jak się nie znasz pokaż kolesiowi ze sklepu zdjęcie. Więcej Ci już nie doradzę bo nie mam innych pomysłów :P powodzenia :)
Awatar użytkownika
RAIME
Pad1

spoko
i tak dziękówa za zaangażowanie
mroziu
Pad1

Dzięki starałem się :D
ODPOWIEDZ