Jestem zielony - podstawowe pytania

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Ja wiem, że beka :P tylko chłopak pewnie spanikowany był, a tu jeszcze ciśnienie haha
Awatar użytkownika
weedman342
Pad3

siemasz ej czy jest jakis problem ? bo chcialem sie dowiedzec jak podglasnia i scisza sie poszczegolne pady?
WEEDMAN POZDRAWIA
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

w program mode ustawiasz Level (str. 75 MANUAL)
Ende
Pad10

Weedman, weź ściągnij tego manuala i przestudiuj go. Ja, mimo, że nie mam mpc to czytam sobie właśnie manuala do tysiączki ;)
MPD 32 (fingerdrumming in progress)
Awatar użytkownika
weedman342
Pad3

no spoko przeciesz nie licze tylko na wasza pomoc sam cos probuje manula tez cos przeczytam czasem.Ale ja sie tak nakrecilem ze ja juz bym chcial krecic biciki :D i chce szybko pojac ta cala mpc 500 ;D
WEEDMAN POZDRAWIA
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Bez kilku zarwanych nocek z manualem się nie obejdzie. A jak robić hiciorów nikt cię nie nauczy, skillsy przyjdą z czasem. Oglądaj filmiki na YT, tam chłopaki często wrzucają wideo z procesem robienia bitów.
Awatar użytkownika
weedman342
Pad3

spoko ej ale dziwne i nie wiem czy cos mi sie nie rpzestawilo jak gram sam na poadach to ladnie mi to wychdozi che nagrac to calkiem inaczej to brzmi jaki moze byc powod tego ?
WEEDMAN POZDRAWIA
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

powodów może być wiele... zaczynając od tego, że może ci się wydawać, że ładnie brzmi, bo lecisz na padach podjarany, a potem się okazuje, że dla osób z boku już to nie było takie ładne :P Aż po włączony i nieodpowiednio ustawiony timing correct, który nie działa w czasie rzeczywistym, a po nagraniu przestawia ci pod linijkę sample, które wystukiwałeś.
Awatar użytkownika
EQX
Pad3

dudi pisze:Aż po włączony i nieodpowiednio ustawiony timing correct, który nie działa w czasie rzeczywistym, a po nagraniu przestawia ci pod linijkę sample, które wystukiwałeś.
Taa... I było już o tym w tym wątku.

Pozdr.
Akai MPC 500, Alesis Multimix 6 USB, Vestax PDX-2000 + Shure M44-7, Vestax PMC-07 PRO ISP, Denon PMA 880R + STX F-180 + Jamo Studio 25, AKG K514 MKII
-----------
http://www.discogs.com/collection?user=EQALISER" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
-----------
https://soundcloud.com/eqaliser/" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
weedman342
Pad3

a jak powinien byc ustawiony timing correct ? ja nie znam sie na tych ustawieniach np jak powinno byc ustawione tempo czy cos wlasnie kurcze nie che was katowac ale no msuze sie ptyac to szybciej zalappie.
WEEDMAN POZDRAWIA
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Musisz też pooglądać wiele rzeczy na necie i poczytać o podstawach dostosowywania tempa. Wszyscy w jakiś sposób łapaliśmy te podstawy. Chodzi o to, że nie musisz robić bitu pod tempo sampla, to sampel ma zabrzmieć w takim tempie w jakim ty chcesz żeby brzmiał. Robi się to np. przy zgrywaniu z gramofonu PITCHem - przyspieszasz albo zwalniasz utwór. Na kompie możesz to zrobić na WAVach czy nawet mp3kach w programie Audacity (o którym już wspominaliśmy).
Nie ma idealnego ustawienia na timing correct, każde robi ci co innego. Zbadaj różnice dla różnych opcji - 1/4, 1/8, 1/32. Spróbuj np. wystukać jakieś szybkie i nieregularnie poukładane stopy na ustawieniu 1/4, a potem na 1/32 i zobacz w czym rzecz.
Awatar użytkownika
weedman342
Pad3

dudi pisze:Musisz też pooglądać wiele rzeczy na necie i poczytać o podstawach dostosowywania tempa. Wszyscy w jakiś sposób łapaliśmy te podstawy. Chodzi o to, że nie musisz robić bitu pod tempo sampla, to sampel ma zabrzmieć w takim tempie w jakim ty chcesz żeby brzmiał. Robi się to np. przy zgrywaniu z gramofonu PITCHem - przyspieszasz albo zwalniasz utwór. Na kompie możesz to zrobić na WAVach czy nawet mp3kach w programie Audacity (o którym już wspominaliśmy).
Nie ma idealnego ustawienia na timing correct, każde robi ci co innego. Zbadaj różnice dla różnych opcji - 1/4, 1/8, 1/32. Spróbuj np. wystukać jakieś szybkie i nieregularnie poukładane stopy na ustawieniu 1/4, a potem na 1/32 i zobacz w czym rzecz.
no wlasnie widze ze jest juz roznica. Z dnia na dzien i tak robie postempy :D
http://w624.wrzuta.pl/audio/2NyAYN552wT/loop" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
a o to moj loop ;p moze troszke przekombinowany ;p
W koncu wime jak robic song :D
WEEDMAN POZDRAWIA
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

Tak rada. Pobierz jakiegoś DAWa (fl studio/ableton czy inny shit ;D ) i daj normalizację. Na przyszłość :)
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
jacai
Pad7

Przecież normalizacja jest w MPC.
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Dokładnie. W Trim mode jest taka opcja.
pietruh pisze:Tak rada. Pobierz jakiegoś DAWa (fl studio/ableton czy inny shit ;D )
To nie są darmowe programy, więc zasadniczo nie da się ich po prostu pobrać.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Da się....
zasadniczo Ableton, FL, Reason, Reaper, Studio One mają swoje dema na stronach producenta jedyna wada to taka że nie da się zapisywać projektów za to da się edytować i exportować wave'y ;)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

myślałem, że eksportować też się nie da, dawno dema w rękach nie miałem
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

heheheh właśnie muszę z VU zagadać i zrobić filmik pt. "jak zrobić dobry bit za darmo i legalnie" ;)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

będzie hitem internetu haha :P
Awatar użytkownika
weedman342
Pad3

pietruh pisze:Tak rada. Pobierz jakiegoś DAWa (fl studio/ableton czy inny shit ;D ) i daj normalizację. Na przyszłość :)
NIe chce korzystac z programow chce wykorzystac w 100% mpc
Jak normalizowac ? gdize ta opcja sie kryje?>
WEEDMAN POZDRAWIA
Zablokowany