Spina o sampel

czyli pierdzioszenie o szopenie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

Witam ostatnio przeglądałem sobie JU tuba i trafiłem na fajny sampel więc postanowiłem coś z nim zrobić pociąlem go dobrałem drumy bassy po czym wrzuciłem na SC i koleżka mi pisze że to kopia beatu Prodigy-Diamonds z płyty H.I.N.C.że mam zerowe skille mieszkam w Polsce na wiosce zabitej dechami i nigdy mu nie dorównam nawet jak się przesiąde z 2000 xl na Maschine -koleś jest Polakiem mieszkającym w Usa -BEAUTIFULNOISE -porównałem sobie beaty i według mnie sampel jest ten sam ale aranżacja inna ,nie sprawdzałem tego czy sampel był już wykorzystywany bo zazwyczaj tego nie robię-prosze Was oceńcie czy beaty są do siebie podobne czy to kopia -dzięki wielkie [soundcloud][/soundcloud] -Klijent Eastwood-Soul Survivor na Sc
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2014, 18:46 przez MadBullBeats, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

A tu Prodigy-Diamonds [youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
siemasz3
Pad6

Tak już bywa z samplowaniem - jeśli sampel jest ciekawy to na pewno nie jeden ktoś już go wykorzystał. Zupełnie inaczej sprawa ma się z syntezatorami itp - budujesz własny numer od a do z i raczej ciężko by ktoś inny zrobił to w ten sam sposób. Po mojemu wcale nie jest to kopia - inna aranżacja ale uzasadnieniem słów tego Twojego hejtera może być fakt, iż album Prodigy'ego zaliczany jest do klasyki (jeśli długo słuchasz rapu i uważasz się za wytrawnego słuchacza, nie mogłeś tej płyty nie słyszeć). Ja bym wcale nikogo nie obrażał za wykorzystanie już wykorzystanego sampla - przecież to żadna zbrodnia, to tylko zabawa dźwiękami i olej typa bo pewnie w ten sposób leczy jakieś swoje kompleksy
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
DirtyDrumzStudio
Moderator

Beaty według mnie znacząco się różnią. Inna perkusja, inny aranz, mix itd. Osobiście wole wersję Prodigy bo to mój ulubiony kawałek z HNIC [Polecam całą płytke] ale twoj jest jak najbardziej poprawny i w sumie nie ma do czego sie czepiac. Tak jak siemasz3 napisał z samplami tak wlasnie jest. Ja uwielbiam wlasnie laczyc sample z synteza badz zywymi instrumentami ;) Najlepiej sprawdzac na whosampled czy dany sampel nie byl juz wykorzystany.
Awatar użytkownika
MadBullBeats
Pad6

Spoko dzięki no właśnie gościu ma straszne ego zawyżone bo siedzi w Junajted Stejts mi chodzi o zabawe a on chyba uważa się za mega producenta - Sluchałem kiedyś Mobb Deep ale nie interesowałem się zbytnio solowymi płytami Prodigi wogóle tego sampla nie kojarzyłem- dzięki za porady
ODPOWIEDZ