MPC 2000xl wyciszanie bitu/nagrywanie ustawień miksera

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
ODPOWIEDZ
smola
Pad1

Siema,

1. Szukałem w manualu, szukałem w necie ale nie mogę nigdzie znaleźć, mianowicie czy da się w 2000xl wyciszyć całą sekwencję, czyli kilka tracków (sampel, bas, bebny) Tak żeby nagrać to w sekwencji, ustawić to na sam koniec songa i zrobić klasyczne "wyciszanie się" bitu na sam koniec?

2. Chciałem na samym początku bitu zrobić sobie tak, że leci sam sampelek ale na początku jest sobie cisza a sampel powoli się zgłaśnia, nagrałem sobie więc sekwencje, wbijam się w mikser, ustawiam "record mix changes" no i nagrywam sobie zgłaśnianie. Problem w tym że pierwszy "beat" w sekwencji gra tak jak sampel w mikserze jest aktualnie ustawiony (czyli 100%) a dopiero potem głośność wchodzi na 0. Mam nadzieje że dobrze wam to wytłumaczyłem, wiem że można to rozwiązać ustawiając sampel na 0 ale powinno tak być że za każdym razem trzeba to ustawiać?

Pozdrówki
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Nie prościej zrobić to w jakimkolwiek programie po zgraniu bitu albo w trakcie zgrywania ręcznie to wykręcić knobem MAIN VOLUME, jeśli chcesz pominąć DAW?
smola pisze:Problem w tym że pierwszy "beat" w sekwencji gra tak jak sampel w mikserze jest aktualnie ustawiony (czyli 100%) a dopiero potem głośność wchodzi na 0.
Kiedy jest to "potem"?

W 2500 mogę zrobić taką automatykę kontrolując VELOCITY q-linkami. W 2k nie ma takiej opcji, ale na szybko wymyślając, mógłbyś spróbować to zastąpić kręcąc data wheelem. Czy tak właśnie robisz :niepewny:
smola
Pad1

To potem jest już na drugim "beacie" czyli na początku, dosłownie chwile, dzwięk gra pełną głośnością a potem już się zgłasza tak jak było w moim zamyśle. Zrobiłem to dokładnie tak jak mówisz, w mikserze Data whelem na 0, potem new overdub i odkręcałem powoli głośność, ale no nie zadziałało tak jak chciałem :D

Mniej ważne, masz racje :) Nie ma co się męczyć w jakieś nagrywania automatyki bo można sobie to potem wyciszyć/zgłośnić dwoma kliknięciami myszki.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Jeśli dobrze złapałeś automatykę to nie powinno się tak robić :/
ODPOWIEDZ