IOMEGA ZIP 100 MB. PODŁĄCZENIE I INSTALACJA.

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MastaEs
Padawan

Witam,
niedawno w swojej maszynce zamieniłem popsutego floppka na zipa, oczywiście zakupiłem też zewnętrzny czytnik do komputera Iomega ZIP 100MB na port drukarkowy LPT do kompa. Wiem, że jest też czytnik Iomega 250 na USB, jednak nigdzie nie znalazłem tego modelu. Z racji tego, że mam laptopa, nie posiadam portu drukarkowego LPT, więc kupiłem kabel (przejściówkę) LPT na USB. Przejściówka została pomyślnie rozpoznana przez komputer, jak i wgrywanie sterowników zakończyło się sukcesem. Co się okazało nie ma sterowników dla Iomega ZIP 100MB pod Windows 7, a tym bardziej dla systemu 64 bitowego. Wyczytałem na amerykańskim forum, że można spróbować przez VirtualBoxa postawić starego poczciwego 32 bitowego Windows XP i powinno wszystko działać.Tak też uczyniłem. Stare sterowniki które mam na płytce, nie chcą się zainstalować. Zacząłem szukać w necie nowszych. Na stornie Iomega (aktualnie Lenovo) podają informację, że napęd nie wymaga sterowników pod systemem Windows XP, gdyż sam rozpoznaje napęd i go instaluje. Niestety u mnie go nie widzi. Niby Windows XP, zainstalował i rozpoznał samą przejściówkę LPT na USB jednak napędu nie. Czy miał ktoś podobny problem ? Czy ktoś też się z tym problemem borykał ? Może jakieś rady ? Głowię się już od 2 dni jak się z tym uporać, gdyż jestem przez to totalnie uziemiony :( ..

Liczę na pomoc !

5!
#rap. #trap. #d&b. #dubstep. #electronic.
jamkazah
Pad1

Joł.

Niestety adapter z usb na lpt nie obsługuje niektórych urządzeń np. napędu zip

Pozdro
ODPOWIEDZ