MPC REN-recenzja,pytania

Nie trzeba wyjaśnać
Post Reply
klasikfdg
Padawan

witam,jezeli ktos jest zainteresowany to moge napisac mala recenzje Mpcetki,posiadam ja od 1,5 miesiaca wiec ja poznalem dokladnie,jestem mega fanem mpc i Ren nie jest moja pierwsza mpctką...wiec moze dam rade odpowiedziec na pytania wyjadaczy i osob ktore zaczynaja swoja przygode z padami...ps.dobrze ze takie forum powstalo,pozdrawiam
dudi
Pad16

Z chęcią coś usłyszę, bo nie mamy tu jeszcze innego posiadacza Renaissance, a jeśli to nie twoje pierwsze pady od Akai to możesz wrzucić porównanie z tym co miałeś do tej pory - jakieś plusy / minusy jednego i drugiego.
No i witam na forum :P
klasikfdg
Padawan

ok...z mpcetek posiadam teraz 1000 z jj.osem 3.11(darmowy),mialem 2000,2000xl,4000 i s900...od 1,5 miesiaca posiadam Ren,moze zaczne od tego po co kupilem...pierwsze mpc kupilem 10 lat temu...model 2000(przywiozlem z angli) przez ten czas udalo mi sie stworzyc swoj set-up do produkcji...mpc-midi-ableton...dzialajacy w dwie strony...mpc uruchamia abletona,abeton mpc...opcja zgrywania mpc przez outy ma swoje plusy i minusy...plusem jest oczywiscie mozliwosc przepuszczenia sygnalu przez jakies tam jeszcze urzadzenie( u mnie preampa igs) niestety mono ale daje rade.Jak sie czlowiek napoci i zrobi sobie jakis bit to fajnie bylo by go zmixowac...no ale nie na mpc...czemu? bo wszyscy wiemy ze liczba efektow jak np eq jest mocno ograniczona,brak limitera,brak widma...hmmm mozna wymieniac dlugo a kazdy kto chodz raz wlaczyl jakis DAW wie ze mix itd robi sie szybciej i wygodniej na kompie...to skoro szybciej to po co mpc a fl?? a no bo brzmienie,bo odmula od kompa,bo ma reverb niesamowity...ile osob tyle pewnie opinii dlaczego mpc a nie komp...MPC Ren mialo byc taki polaczeniem dla mnie tego co dobre w kompie i calej radochy jakie daje mpc...tego ze mozna cos dograc odrazu z vst,wygodnie zmixowac ze ma preamp i mozna !@#$%^&* mixer...itd itd Ren mialo byc takim zlotym srodkiem(oczywiscie dla mnie i pisze to wszysko bardzo obiektywnie i nie bede zachwalal czegos co jest !@#$%^&* tylko dlatego ze to mam) jezeli chodzi o to po co mpc ren i dlaczego to tak na koniec...zeby bylo wygodnie,szybko,sprawnie,prawda okazala sie inna ale jutro napisze all bo ide spac i padam na ryj,pozdrawiam
DonPadzior
Admin

... bo takie rzeczy jak cudowna hybryda nie istnieją :) wiem że to głupio zabrzmi ale takie rzeczy kupuje się głównie dla kontrolera a nie softu :).
Generalnie życie nauczyło mnie że wszystko co ma swój własny "pokładowy" sequencer zawsze będzie współpracować z daw'em w sposób nie do końca śliczny, ładny, płynny i bezproblemowy ;). Swoją Maschinę kupiłem tylko i wyłącznie dla kontrolera i chociaż czasami zdarza mi się używać sequencera od NI to kontroler jako taki był głównym powodem dla którego ją kupiłem :/. Renaissance nie kupiłem tylko dlatego że jest to trochę overkill jako kontroler (niepotrzebny interfejs przez co cena jest podniesiona) pomimo tego uważam ją za nawet niezły kawałek sprzętu (pomijając mniejsze odpowiedniki które są totalną kupą) nawet jeżeli jej pady nie mają nawet najmniejszego porównania do maschine :). Kończąc te wypociny przejdę więc do meritum czyli pytania właściwego które brzmi....tadaaaam....Jak to jest z renaissancem w MIDI mode ? czy wogóle coś takiego istnieje ? O soft nawet nie pytam bo nie jestem nim wogóle zainteresowany.... :) Peace
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
klasikfdg
Padawan

witam,potrzebuje bardziej sprecyzowanego pytania o midi mode bo nie wiem czy pytasz o podlaczenie zewnwetrzengo klawisza..czy o przypisanie go jako kontrolera np do abletona czy fl czy reason-a czy o co? :)

Kontynujac to co pisalem wczoraj mpc na dzien dobry wyglada bardzo fajnie,jest zrobiona calekien niezle,jog je3st spoko chodz brakuje miejsca na palec jak w mpc 2000 czy 2000xl,ekran jak w mpc 2500 wiec styka,pady niezle,mam wrazenie ze sa troche inne jak w 2500 czy 1000 czy 2000 ale moge sie mylic,pedalskie podswietlania !@#$%^&* mnie ale moze komus bedzei sie podobalo ;)
Instalacj aitd itd przebiega szybko...(potrzebne jest podlaczenie do insternetu) do mpc mamy zalaczone banki z brzmieniami perkusyjnymi ze wszytskich mpcetek plus 3 instrumenty vst ktore sa ciekawe szczegolnie syntezator lo-fi ktory brzmi mocno oldskulowo...
Soft sam w sobie nie jest skaplikowany,potrzebowalem kolo tygpodnia zeby wiedziec co jak i gdzie od strony komputera...
NO I TERAZ NADSZEDL CZAS NA TO CO CHUOWE!!

-pierwsza rzecz ktore mnie !@#$%^&* to wysypywanie sie wtyczek...pierwszy na ruszt poszedl TRILIAN...o mamo wypierdzielal sie co 5 min...wcinal mpc itd...MASAKRA
-oczywiscie bit ktory robilem za peirwswzym razzem staralem sie zrobic za pomoca tylko mpc nie ruszajac myszki...no i tu zonk! jak mam zrobic cos jesli nie mam ZOOM na mpc tylko na kompie?! sie nie da bo nie ma!
-jesli kochodzi o chop mode to mamy do wyboru 3 rodzaje ciecia treshhold itd itd ALE NIE MA RĘCZNEJ wiec musimy na dzien dobry napisac na ile fragmetow chcemy pociac...TRZEBA BYC NOSTRADAMUSEM zeby przed cieciem wiedziec iole slajsow bedzie nam potrzebne! bo moze byc to 6 a moze byc 7...no ale !@#$%^&* ustawilem 6 a okazalo sie ze potrzebuje 8 NO I CO?? i wielka beka bpo po zmianie na 8 slajsy ktore ustawilem sie zresetowaly wiec musialem ustawiac od poaczatku(NIEZLA BEKA) aha samo ciecie odbywa sie za pomoca jogow ale nie naszego glownego joga tak jak w poprzednich mpc co jest !@#$%^&*...pomijajac faskt ze jogami ktore temu sluza nie da rady bo sie tna strasznie i czasem nie lapia(PRZESTAWIALEM MYSZKA)
-MPC ma ciekawa opcje...wejscia USB w MPC wiec podpialem sie klawiatura sterujaca..chodzi spoko,nie ma latencji tak samo jak nie ma latacji grajac na padach bez kwantyzacji ALE JAK MAM GRAC SKORO WTYCZKI SIE WYSYPUJA! nie wiem:)
-Udalo zrobic sie pierwsz bebny,swing kwantyzacja itd to samo co w 1000 i 2500...czas na VINTAGE MODE...na dzien dobry mamy 3
-mpc 3000...ja nie slysz roznicy,moze jestem gluchawy
-mpc 60 fajny dół sie robi,stopki fajnie chodza,bebny robia sie troche bardziej suche
-sp12000 duuzo wiecej gory ale sp nigdy nie mialem wiec nie wiem jak ma sie do orginalu
-SZAŁU NIE MA...jezeli chodzi o brzmienie...a do orginalnego brzmienia mpc 60 do brakuje sporo

-MIXER,SEQencer i edycja programu jest przejrzysta i kazdy kto robi muzyka bardzo szybko obada co i jak!
-samplwalem sobie z winyla w (24bitach) oraz z czegos co sie nazywa....hmm nie pamietam jak ale mozemy sobie zsamplowac youtube czy film jakis czy cokolwiek...wszystko dziala i jest elegancko,wziolem od znajomego Virus-a B(taki syntezator) zeby sprawdzic jak jest z nagrywaniem zewnetrxnych urzadzen przez wejscie,wszytsko ok..dziala jak trzeba
-w trakcie pracy mpc nie dziala plynnie z tym co dzieje sie na ekranie,wchodze np w ciecie sampli a monitor caly czasu pokazuje menu glowne TROCHE JAJA!?
-wtyczki ktore dostajemy na dzien dobry sa przyjemne DILEJE REVERBY EQ KOMPRESORY FLENDZERY ITD ITD mozemy do kazdego pada przypisac 4 efekty plus do grupy 4 wiec od !@#$%^&*..ile procek da rade...jezeli pisze jakies cyfy typu 4 to moze byc to tez 6 bo nie wrzucalem wiecej..a nie pamietam teraz ile miejsc jest,mozna sprawdzic w manualu...

narazie to tyle,pisanie idzie mi dosyc szybko ale mam tyle info ze na raz tego nie napisze jak jakies pytania to dajecie :)

pozdrawiam
dudi
Pad16

Piszesz szybko, ale ciężkawo się to momentami czyta, więc ja mam prośbę żebyś pisał ze znakami interpunkcyjnymi i mniejszą ilością trzech kropek. Poza tym fajnie, że się dział z renaissancem ruszył :)
jacai
Pad7

W telegraficznym skrócie - SRACZKA :P
r.w.t.f.
https://soundcloud.com/jacai" onclick="window.open(this.href);return false;
DonPadzior
Admin

klasikfdg wrote:witam,potrzebuje bardziej sprecyzowanego pytania o midi mode bo nie wiem czy pytasz o podlaczenie zewnwetrzengo klawisza..czy o przypisanie go jako kontrolera np do abletona czy fl czy reason-a czy o co? :)
Generalnie to chodzi mi o używanie Ren jako kontrolera w abletonie bez potrzeby włączania softu...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
klasikfdg
Padawan

no sory ze pisze tak a nie inaczej staram sie jak moge,marny ze mnie spisarz ;) za 2 dni ma wyjsc nowy SOFT 1.3 ktory ma usprawnic bugi i problemy z mpc Ren,jak zainstaluje to dam znac co i jak...Jesli pytasz o Ren to wlaczalem jak vst pod abletonem ale narazie nie popracowalem tak nawet 3 godziny,mozna przypisac midi tak jak wszystkie sterowniki...tylko to troche bez sensu kupowac taki sterownik zeby przypisuwac galki,pady itd

Ktoś jakies pytanie..to prosze smiało pisać może dam rade odpisać :)
jacekk
Padawan

siemka wszystkim bo to mój pierwszy post na tym forum:)
za 2 dni ma wyjsc nowy SOFT 1.3 ktory ma usprawnic bugi i problemy z mpc Ren,jak zainstaluje to dam znac co i jak
no i jak tam, sprawdzałeś tego softa nowego? przymierzam się do rena od jakiegoś czasu, ale jak słyszę te info o wysypywaniu się no to ciary..z drugiej strony jest od za*ebania opinii że jest stabil w ch*j (ale te opinie są z USÓW oczywiście, gdzie w większości ludzie jadą na macbookach, co może mieć spory wpływ..)
pierwsza rzecz ktore mnie !@#$%^&* to wysypywanie sie wtyczek...pierwszy na ruszt poszedl TRILIAN...o mamo wypierdzielal sie co 5 min...wcinal mpc itd...MASAKRA
nieciekawie. ile masz/miałeś ramu jak to pisałeś?

fajnie że takie forum istnieje! pozdrówki!!!
Jacek K.
pietruh
Pad12

trochę spamem : Klasikfdg?
Z Fandango?!
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Post Reply