Dodam jeszcze że gdy wciskam Play na Mpc wyskakuje mi komunikat Waiting for Midi Play
Jak to zrobić aby klikając Rec w Fl zgrywało mi tracki z Mpc
- MadBullBeats
- Pad6
Podłączyłem wszystko jak trzeba midi in do out i odwrotnie ustawilem na Mpc midi clock in 1 i Midi clock Out A send mmc on, potem na main screen MIDI 1A Device 01 teraz wchodze w FL klikam play i nic nie trybi nie gra
A znów klikne play na Mpc to Fl odbiera sygnał i się włącza ,a ja chce tak zrobić żeby klikając play na Fl Mpc mi grało lub wciskając Rec w Fl zgrywało mi tracki - jak to zrobić panowie - Dzięki z góry za odpowiedź -pozdro 
Dodam jeszcze że gdy wciskam Play na Mpc wyskakuje mi komunikat Waiting for Midi Play
- DonPadzior
- Admin
FL ---> Options ---> MIDI Settings ---> Wybierz urządzenie ---> Send master Sync
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- MadBullBeats
- Pad6
Zaczajone
choć jak np zgrywam track z Mpc do Fl to mi ucina trochę początek np.mam perkusje to pól kicka daje mi na początek a na końcu drugie pół :O mam takie samo tempo ustawione ale myślę że to przez kompa bo jak włączam Rec na Fl mi dzieje się 5 sekundowe ładowanie nawet jak klikne stop to dalej się jakby ładuje i po 5 sekundach pojawia mi się wlaśnie waveform dopiero - Czy to wina kompa ?Nie wiem jak to lepiej napisać
- DonPadzior
- Admin
winny jest MIDI Clock który w odróżnieniu od timecode'u jest mniej dokładny (sygnał pozycji wysyłany jest co 1 beat).
Rada na to jest taka: zrób sobie jednobarową pustą sekwencję którą wstawisz na poczatek song'a. Ten jeden bar da troche czasu maszynom na zsynchronizowanie się, później już tylko przytniesz sobie ten jeden pusty bar w FL'u lub ewentualnie podczas renderingu ustawisz export kawałka od baru drugiego.
EDIT:
Sprawdź też sobie jaką masz latencje ustawioną...
Rada na to jest taka: zrób sobie jednobarową pustą sekwencję którą wstawisz na poczatek song'a. Ten jeden bar da troche czasu maszynom na zsynchronizowanie się, później już tylko przytniesz sobie ten jeden pusty bar w FL'u lub ewentualnie podczas renderingu ustawisz export kawałka od baru drugiego.
EDIT:
Sprawdź też sobie jaką masz latencje ustawioną...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- MadBullBeats
- Pad6
A jakie jest najlepsze ustawienie latencji ?
- DonPadzior
- Admin
0 ms

- MadBullBeats
- Pad6
Raczej
Tak ogólnie to powinno mi wszystko już śmigać ale gdy ustawiam na Masterze w Fl input 1 i input 2 to po kliknięciu REC w Fl powinno mi odpalać Play w Mpc ?Może się mylę może coś źle ustawiłem - jest tak że jak włącze Rec w Fl to nagrywa mi jakby podwójny kick na pocźątku przeskakuje do 4 sekundy łapie zawieche i ponagrywane :(!@#$%^&* jednym słowem :O
- DonPadzior
- Admin
MIDI Loopback gdzieś cie złapał.
Upewnij się żę MP nie wysyła clock'a do FL'a (MIDI Clock Out: none)
Upewnij się żę MP nie wysyła clock'a do FL'a (MIDI Clock Out: none)
- MadBullBeats
- Pad6
Nie mogę nic zdziałać lipa wchoooooj !Jedyne co to Jak klikne play na Mpc to w Fl-u się play włącza ,klikne Stop i Fl robi Stop - próbowałem robić na odwrót i nic - Wciskam play na Fl i tylko Fl chodzi a Mpc jak jest 001.01.00 tak nic się nie zmienia - I nie zmienia się NIC dalej trzeba żyć ....Masakra pewnie w Fl mam coś kijowo ustawione i lipson 
EDIT:
Myślę że nawet się nie da tak zrobić żeby Po kliknięciu Play w Fl Mpc zaczęło grać :(A jak ktoś tak potrafi zrobić to poproszę instrukcje od A do Z - dzięki TTP za pomoc
EDIT:
Myślę że nawet się nie da tak zrobić żeby Po kliknięciu Play w Fl Mpc zaczęło grać :(A jak ktoś tak potrafi zrobić to poproszę instrukcje od A do Z - dzięki TTP za pomoc
- DonPadzior
- Admin
Z tego co widziałem u ciebie na wall'u to masz scarletkę tak? a więc:
1.
FL STUDIO:
Options -> MIDI SETTINGS
W polu OUTPUT kliknij na scarlett i zaznacz "Send Master Sync". Ustawienie ma być bez numeru portu czyli w okienku wyboru portu masz mieć trzy poziome kreseczki. Upewnij sie że żadne inne urządzenie z pola Output nienie ma zaznaczonego "send Master sync"
Synchronization Type ma byc MIDI CLOCK (można zmienić później na MTC ale na razie musisz ogarnąć prosty MIDI Clock)
W polu INPUT zaznacz scarlett i wciśnij ENABLE, w polu "Controller Type" ustaw Generic Controller. Opcja jw. bez numeru portu (trzy kreseczki). Opcja Auto Accept Detected Controller ma byc ZAZNACZONA.
2.
MPC:
Wcisnij SHIFT+MIDI/SYNC (9 na numerycznej).
W Polu SYNC IN, mode ustaw na MIDI CLOCK a RECEIVE MMC na ON.
W Poly SYNC OUT, Mode ustaw na OFF a SEND MMC też na OFF.
Upewnij się że zmieniasz te opcje dla portów do których masz wpięte kable (np. In:1, Out:A) a pozostałe porty mają wszystkie opcje zaznaczone jako OFF.
Bardziej łopatologicznie się tego wytłumaczyć nie da...
1.
FL STUDIO:
Options -> MIDI SETTINGS
W polu OUTPUT kliknij na scarlett i zaznacz "Send Master Sync". Ustawienie ma być bez numeru portu czyli w okienku wyboru portu masz mieć trzy poziome kreseczki. Upewnij sie że żadne inne urządzenie z pola Output nienie ma zaznaczonego "send Master sync"
Synchronization Type ma byc MIDI CLOCK (można zmienić później na MTC ale na razie musisz ogarnąć prosty MIDI Clock)
W polu INPUT zaznacz scarlett i wciśnij ENABLE, w polu "Controller Type" ustaw Generic Controller. Opcja jw. bez numeru portu (trzy kreseczki). Opcja Auto Accept Detected Controller ma byc ZAZNACZONA.
2.
MPC:
Wcisnij SHIFT+MIDI/SYNC (9 na numerycznej).
W Polu SYNC IN, mode ustaw na MIDI CLOCK a RECEIVE MMC na ON.
W Poly SYNC OUT, Mode ustaw na OFF a SEND MMC też na OFF.
Upewnij się że zmieniasz te opcje dla portów do których masz wpięte kable (np. In:1, Out:A) a pozostałe porty mają wszystkie opcje zaznaczone jako OFF.
Bardziej łopatologicznie się tego wytłumaczyć nie da...
- MadBullBeats
- Pad6
Wszystko mam tak jak w opisie - Ale nadal łopatologicznie nie mogę odpalić Mpc klikając Play w Fl 
- DonPadzior
- Admin
Wcisnij Play na MP a wyswietli ci sie coś w rodzaju "Waiting For Clock Source"
- MadBullBeats
- Pad6
Ale klikając Play w Mpc odpala Fl ,klikając Stop na Mpc stopuje Fl więc może tak ma to wyglądać choć na chłopski rozum powinno się dać ustawić to na odwrót ...nieważne...zamykamy temat 
- MadBullBeats
- Pad6
No tak wyświetla mi się ale wciskam na Fl PLAY i nic a nic nie odpala Mpc
- DonPadzior
- Admin
a działa ci to gniazdo wogóle ??? albo kabel ?
EDIT:
Swoją drogą to powiedz mi jakim kurna sposobem MP włącza ci FL'a skoro Sync OUT i MMC masz WYŁĄCZONE ?
Wrzuć zdjęcie tyłu MP bo chcę uwierzyć że śnię
EDIT:
Swoją drogą to powiedz mi jakim kurna sposobem MP włącza ci FL'a skoro Sync OUT i MMC masz WYŁĄCZONE ?
Wrzuć zdjęcie tyłu MP bo chcę uwierzyć że śnię
- MadBullBeats
- Pad6
Na interfejsie jest że midi trybi także działają
- DonPadzior
- Admin
zrób zdjęcia... chcę uwierzyć że śnie...
Siedze sobie teraz, przedemną na stole MP a za nią 42 calowy telewizor z FL'em na ekranie i.....wszystko działa

Siedze sobie teraz, przedemną na stole MP a za nią 42 calowy telewizor z FL'em na ekranie i.....wszystko działa
- MadBullBeats
- Pad6
Czyli klikając play W FL Mpc Ci odpala ?Zaraz foty zrobię
- MadBullBeats
- Pad6
Dobra chodzi jak mówisz tylko ciągle jest ten double kick na starcie po odpaleniu Play na Fl
Możesz zapodać ŁOPATKĘ
Kabel był niedopięty 
- DonPadzior
- Admin
no to teraz się zacznie...
Round 2 - Level 1 - FIGHT !!!
Zmień MIDI CLOCK na TIMECODE z taka samą liczbą klatek...
Czyli np. W MP zamiast MIDI CLOCK ustaw MIDI TIME CODE z np. 25 klatkami a w FL'u... to samo

Round 2 - Level 1 - FIGHT !!!
Zmień MIDI CLOCK na TIMECODE z taka samą liczbą klatek...
Czyli np. W MP zamiast MIDI CLOCK ustaw MIDI TIME CODE z np. 25 klatkami a w FL'u... to samo