Jestem zielony - podstawowe pytania
- weedman342
- Pad3
Dziekuje LADNIEdudi pisze:pisałem wyżej, że w Trim mode - opcja nazywa się UWAGA!... Normalize - wciskasz [DO IT] i masz
Siemanko chcialem sie zapytac czy dobrze to robie .
A wiec robie sobie na traku 1,2,3 jakis tam bit przy wlaczonym full levelu , no i to jest na 1 sekwencji.Teraz mysle zeby to nagrac wiec robie to w ten sposo mode record i nagrywam mojego loopa tak. zapisuje go na jakis klawisz podglasniam go do 100. ale i tak cicho gra czemu nie wiem.A teraz nastempne pytanie jak juz mam cos takego robie podobny loop na drugi klawisz i potem to tez nagrywam na mode record main ? Czy to mam robic sekwencjami jako song i song zapisywac na klawisze bo sam juz nie wiem czy dorbze to robie czy nie pewnie troche tu zamotalem no ale mysle ze jakos ten tekst ogarniecie
najlepij jak by ktos napsial kolejnosc robienia
a jak moge zapetlic loopa dla wszystkich sekwencji
Chce zeby jedna sekwencja grala 4 sekwencje
Edytuj swoje posty i pisz składnie! Zastanów się kto jest w stanie zrozumieć powyższe zdanie. Dostajesz drugie ostrzeżenie / dudi
Ostatnio zmieniony 13 lut 2013, 00:43 przez weedman342, łącznie zmieniany 6 razy.
WEEDMAN POZDRAWIA
- dudi
- Pad16
Powiedz mi taką rzecz: po co ty na siłę chcesz nagrać loopa i przypisać go do danego pada? Co chcesz tym osiągnąć? MPC jest dość intuicyjną maszyną, a ty brniesz nielogicznie i pod górę.
Przyjmijmy, że cały bit składa ci się z intra, części głównej i refrenu. To są trzy sekwencje, które musisz ułożyć w Song mode, żeby zrobić "pełnowartościowy" bit. I dopiero to możesz sobie nagrać i wrzucić na kompa.
EDIT:
Każda sekwencja sama ci się zapętla. Jak ustawiłeś ją np. na 4 bars to po każdym 4 leci od początku.
Przyjmijmy, że cały bit składa ci się z intra, części głównej i refrenu. To są trzy sekwencje, które musisz ułożyć w Song mode, żeby zrobić "pełnowartościowy" bit. I dopiero to możesz sobie nagrać i wrzucić na kompa.
EDIT:
Każda sekwencja sama ci się zapętla. Jak ustawiłeś ją np. na 4 bars to po każdym 4 leci od początku.
- DonPadzior
- Admin
w song mode ustawiasz ile razy dana sekwencja ma być odegrana zanim włączy się kolejna...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- DonPadzior
- Admin
...ciężko za każdym razem przebijać się przez 8 stron w poszukiwaniu odpowiedzi dlatego też jestem zwolennikiem opisywania osobnych problemów w osobnych wątkach heheheh
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Padawan
Kupiłem wczoraj mpc, oczywiście moją pierwszą reakcją było wgranie sampli do bit maszyny, załadowałem niby te sample na pady tylko nie wiem gdzie te sample się znajdują,jak mogę dotrzeć do "folderu" z tymi próbkami dźwięku ?
Jeszcze jedna sprawa, jak połączyć to urządzenie z FL-em ? Wiem,że przez kabel midi,ale jak ustawić mpc500 jako urządzenie sterujące ? Potrzebny jest jakiś sterownik ?
Jeszcze jedna sprawa, jak połączyć to urządzenie z FL-em ? Wiem,że przez kabel midi,ale jak ustawić mpc500 jako urządzenie sterujące ? Potrzebny jest jakiś sterownik ?
- dudi
- Pad16
Skoro wrzuciłeś sample na pady to wiesz gdzie one są -> Mode + Load i folder, w którym masz sample
Odpowiedź na drugie pytanie jest na stronie Akai http://www.akaipro.com/syncfruity" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Odpowiedź na drugie pytanie jest na stronie Akai http://www.akaipro.com/syncfruity" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- dudi
- Pad16
Jak masz sample na padach to folder też musi być
Zgrywasz z kompa na kartę folder z samplami.
Mode + Load -> SAMPLE
Wchodzisz strzałką w prawo do folderu
Wybierasz sampel
Dajesz [DO IT]
Wciskasz pada pod, którym chcesz ten sampel.
Znów [DO IT]
I tak dla każdego sampla. A generalnie to strona 97 MANUALA.
Zgrywasz z kompa na kartę folder z samplami.
Mode + Load -> SAMPLE
Wchodzisz strzałką w prawo do folderu
Wybierasz sampel
Dajesz [DO IT]
Wciskasz pada pod, którym chcesz ten sampel.
Znów [DO IT]
I tak dla każdego sampla. A generalnie to strona 97 MANUALA.
-
- Padawan
" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
robię do 2:23,kiedy wchodzę w sequence nie mam dźwięków przypisanych do padów, co zrobiłem źle ?
mam za to Sq podstawowe top gun,cds,sunny
robię do 2:23,kiedy wchodzę w sequence nie mam dźwięków przypisanych do padów, co zrobiłem źle ?
mam za to Sq podstawowe top gun,cds,sunny
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, 14:32 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: edytuj posty, nie pisz jeden pod drugim
Powód: edytuj posty, nie pisz jeden pod drugim
-
- Padawan
nową
robię wszystko identycznie i nie ma tych próbek
Powiedzmy,że zgrałem te próbki na pady,
Następnie wchodze w Sq (mam 1-top gun,2.CDS,3.Sunny) -sekwencje podstawowe
wybieram sq 4 jako ze jest to sekwencja nie zapisana,
wybieram TrA101
Przechodze do params( tu powinienem szukać tych sampli?jeśli tak to ich nie ma )
Pomożcie ludzie,nie jest fajnie mieć chęć zrobić bit,a nie móc go zrobić
robię wszystko identycznie i nie ma tych próbek
Powiedzmy,że zgrałem te próbki na pady,
Następnie wchodze w Sq (mam 1-top gun,2.CDS,3.Sunny) -sekwencje podstawowe
wybieram sq 4 jako ze jest to sekwencja nie zapisana,
wybieram TrA101
Przechodze do params( tu powinienem szukać tych sampli?jeśli tak to ich nie ma )
Pomożcie ludzie,nie jest fajnie mieć chęć zrobić bit,a nie móc go zrobić
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, 15:09 przez szyna0301, łącznie zmieniany 3 razy.