Siemano wszystkim, zaczynam zabawę z MPCetką i stworzyłem sobie taki temat bo myślę, że nie będzie to moje ostatnie pytanie
A zatem - przygotowałem sobie wczoraj sample i siedziałem z manualem. Powgrywałem je na pady, każdy z nich sobie jeszcze ustawiłem (tempo, głośność, wyciszanie po kolejnym nacisnieciu itp.). Pograłem sobie na padach, próbowałem coś nagrywać i po paru godzinach zapisałem sobie wszystko. Włączam dzisiaj MPC, ładuję program i mam taki problem, że sample ładują się na pady ale z jakimiś innymi ustawieniami, niektóre są nawet pod innymi padami. Próbowałem ładować na różne sposoby, z czyszczeniem pamięci itd. Domyślam się, że to banalna rzecz, ale jak mam załadować ten program i sample z takimi ustawieniami jak sobie zapisałem? Z góry dzięki za odpowiedzi i wyrozumiałość
Pytania od początkującego
- whiterabbit
- Pad1
Załadować to już nie załadujesz.. różne rzeczy mogły się wydarzyć "po drodze", a trochę nie chce mi się zgadywać. Proponuję żebyś najpierw na spokojnie zrobił sobie jakiś program bez spinki i spróbował go zachować i załadować tak, żeby wszystko było tak samo jak zapisałeś. Jak ładujesz czy zapisujesz to zwróć uwagę na to jak pyta czy nadpisać pliki.
to może być ewentualnie symptom tego, że miałeś już w folderze program z ta nazwą i nie nadpisałeś go
Poza tym jaki masz system na tym 1000?
niektóre są nawet pod innymi padami
to może być ewentualnie symptom tego, że miałeś już w folderze program z ta nazwą i nie nadpisałeś go
Poza tym jaki masz system na tym 1000?
https://soundcloud.com/follow-the-white-rabbit-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
-
- Padawan
Mam JJ OS 3.15. Nie było programu o takiej nazwie. Właśnie na spokojnie sobie zrobiłem program, cały jeden bank ustawiłem. I jak ładuję dzisiaj ten program, to próbki mają ustawione inne parametry jakby z innego programu. Przypuśćmy sampel na padzie 1 mial podniesione tempo o 10 i vol na 100 a teraz ma tempo -5 i jakieś dziwne echo. Nie kumam
- whiterabbit
- Pad1
A zapisywałeś to w pustym (nowym) folderze? Szczerze, jeszcze o takich numerach, żeby same parametry programu się zmieniały to nie słyszałem. W sumie to chodziło mi też o to czy nie zapisywałeś tego programu kilka razy?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2014, 22:27 przez whiterabbit, łącznie zmieniany 1 raz.
https://soundcloud.com/follow-the-white-rabbit-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- whiterabbit
- Pad1
A formatowałeś tą kartę pamięci wcześniej w MPC?
- DonPadzior
- Admin
1. Jeśli plik ma nazwę dłuższą niż 16 znaków to końcówka tej nazwy jest obcinana co może powodować załadowanie innego pliku z takimi samymi początkowymi znakami.
2. Obróbka sampli na kompie które wcześniej były cięte na MP powoduje utratę meta daty pliku a tam właśnie JJ zapisuje sobie niektóre informacje informacje (np. pozycję chop markerów itp.)
3. Jak podciągniesz send na 100% to automatycznie słyszysz tylko mokry sygnał (tak jak w insertach)
4. Polifonia
...
...
itd.
itd.
2. Obróbka sampli na kompie które wcześniej były cięte na MP powoduje utratę meta daty pliku a tam właśnie JJ zapisuje sobie niektóre informacje informacje (np. pozycję chop markerów itp.)
3. Jak podciągniesz send na 100% to automatycznie słyszysz tylko mokry sygnał (tak jak w insertach)
4. Polifonia
...
...
itd.
itd.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
-
- Padawan
Karty nie formatowałem, ale jest prawie pusta. Sample przed wgraniem przepuściłem przez Audacity, nazwy dałem jak najkrótsze i z tym sobie MPC radzi. Wgrałem je na MPC i później już nie obrabiałem ich na kompie. Po prostu, tak jak pisałem - ładują się z zupełnie innymi ustawieniami. No nic spróbuję to zrobić jeszcze raz. Dzięki za odpowiedzi i jak coś komuś wpadnie to chętnie jeszcze przyjmę wszelkie podpowiedzi
- whiterabbit
- Pad1
No to najpierw może trochę higieny MPC
-zrób sobie backup karty na kompie,
-sformatuj kartę wyłącznie w MPC ( w save/load )
- jak komputer będzie chciał ewentualnie "skanować i naprawiać" kartę.. to nie rób tego
-zresetuj sobie system, czyli przytrzymaj Erease jak włączasz MPC
-teraz załaduj sample na kartę i działaj
-zrób sobie backup karty na kompie,
-sformatuj kartę wyłącznie w MPC ( w save/load )
- jak komputer będzie chciał ewentualnie "skanować i naprawiać" kartę.. to nie rób tego
-zresetuj sobie system, czyli przytrzymaj Erease jak włączasz MPC
-teraz załaduj sample na kartę i działaj