Odgrywanie loopa wciśnięciem przycisku?

Dział poświęcony systemowi stworzonemu przez 'JJ'.
ODPOWIEDZ
Jodzin
Pad1

Siema
Na mój kanał na youtube dostałem wiadomość, sprawa jest tego typu:

"Hey there, i have a problem with my mpc 1000. Perhaps you can help me!? on my roland sp555 you can push the button once and it plays a loop as long as you push it again to stop it. on the mpc 1000 there is the one shot function and the loop function. but the loop function only plays the loop as long as you hold it. how can i do it as on the sp555? any idea? thanks!"

Wydaję mi się, że w mpc nie ma możliwości odgrywać loopa wciśnięciem przycisku - trzeba cały czas trzymać pada żeby sampel się zapentlał. Jeżeli się mylę - sprostujcie mnie.
Awatar użytkownika
dudi
Pad16

Z mojej wiedzy też wynika, że loopa można odgrywać tylko na NOTE ON. Bo jak odgrywa się loopa na ONE SHOT to MPCtka puszcza wszystko jakby loop był wyłączony (co też jest napisane w manualu).
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Jeśli nie masz JJOS'a to : Noteon, decay,sustain i release na maxa przy odrobinie szczęścia powinno dać mu tyle czasu ile potrzebuje.
Jak masz JJOS2XL to możesz włączyć Loop na oneshocie lub na cały pattern jaki sobie skleisz z kilku tracków coś ala ableton.
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Jodzin
Pad1

No tak też myślałem, czyli kolejny punkt dla jjos 2xl.
ODPOWIEDZ