Studio - Sprzęt

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.
Post Reply
Seras
Pad1

Siema, poleci ktoś jakie sprzęty można kupić do studia dysponując kwotą 8 tys zł.
Studio do nagrywania wokalu z większym jednak naciskiem na produkcje.

Pozdro
DirtyDrumzStudio
Moderator

1. Monitory + Adaptacja
2. Interfejs
3. Mikrofon [najlepiej ze 2 rózne: pojemnościówka i dynamik badz wstęga]
4. Odpowiednio zrobione pomieszczenie do nagrań wokali [odpowiednio duże i nie obite na maxa "piramidkami"]
5. Komputer

Monitory najlepiej wybrac pod siebie. Interfejs zalezy ile kanałów potrzebujesz a co do majków to dynamik shure'a, wstęga może być nawet od GAP'a a pojemnosciowka zalezy jakie brzmienie lubisz czy ciemne czy jasne bo to długi temat.
Seras
Pad1

Jaka karta dźwiękowa ? Cały czas działałem na ESI Maya44 USB, ale niezbyt, niezbyt
DirtyDrumzStudio
Moderator

Zależy ile potrzebujesz wejść / wyjść [masz gramofon? sampler?].
Seras
Pad1

Gramofon, MPC 500... i myślałem też o mikserze Yamaha MW12C
DirtyDrumzStudio
Moderator

Mikser sobie odpusc, naprawdę nie jest ci potrzebny. Wystarczy ci dobry interfejs typu:

- Focusrite Scarlett 6i6
- MOTU Audio Express Hybrid

Zresztą o interfejsach już trochę tematów się przewineło więc użyj wyszukiwarki. Co do mikrofonów to obszernie o tym masz tu powiedziane:

http://zakamarkiaudio.pl/2011/01/jaki-k ... okalu.html
http://zakamarkiaudio.pl/2013/04/jaki-k ... -cz-2.html

Monitory sobie odsłuchaj w sklepie i wybierz te co tobie najbardziej odpowiadają "brzmieniowo". Nie kieruj się podczas ich wyboru opiniami tylko własnym uchem. Zrób pomiary pokoju żeby odpowiednio go zaadaptować [pomiarówka czyli mikrofon pomiarowy to koszt ok. 100 zł a program do pomiarów mozesz za free sciągnąć]. Na zakamarkach audio masz artykuł jak wykonac pomiary [a co za tym idzie bedziesz wiedzial gdzie ustawic ustroje akustyczne]. Adaptacja i monitory sa najwazniejsza czescią studia jeżeli myslisz o jakiejkolwiek obróbce rzeczy które nagrałes. To tak po krótce ;)
Seras
Pad1

Obróbka będzie bardzo atakowana :)

Wielkie dzięki ziom za info ! Pozdrawiam !
Seras
Pad1

Dobra to jest tak... Czy poleci mi wszystko dobrze w takim zestawie:

- Focusrite Scarlett 6i6
- KRK Rokit 5 RP5 G3
- na tyłach chciałbym ustawić moje obecne Behringery MS40
- Rode NT1

Czy to wszystko elegancko poleci przez Scarlett ? Czy miałbym coś jeszcze dokupić ?
DirtyDrumzStudio
Moderator

Tak tylko zastanów się nad innymi monitorami. Bo te co podałes nie schodzą za nisko.
Post Reply