Witam!
Od pewnego czasu moja ukochana s900 leży nieużywana z racji kilku mańkamentów.
Cośik sosik chciało, że potencjometry przestał pracować jak należy, potencjometr output działa, tj przebiega sygnał, tylko w jednej pozycji, przekręcenie potencjometra skutkuje zanikiem sygnału, tak więc ustawić można tylko jeden parametr głośności do tego drugi kanał totalnie zesztywniał, nie da się go ruszyć. Podobnie jest z pokrętłem monitor, które w ogóle nie działa, mam też podejrzenia co do rec, nie jestem pewien czy działa poprawnie.
Problem jest też z wyjściami, nie działa jeden z kanałów a i mam pewne podejrzenia, że reszta też nie radzi sobie tak jak powinna. Teraz moje pytanie, wiecie, czy zwykły elektryk były w stanie sprawdzić czy wszystkie wejścia działają (tj czy płynie przez nie prąd) i czy byłyby w stanie wymienić potencjometry ew wejścia? W moim mieście (ŁDZ) raczej nie ma nikogo kto naprawiałby stricte sprzęt muzyczny, a nawet jak jest, śmiem twierdzić, że już tak starego sprzętu raczej by nie wziął. Muszę spytać jeszcze czy wymiana jest w ogóle możliwa, z racji na wiek sprzętu i czy wymiana będzie miała jakiś duży wpływ na jakość dźwięku? Cóż, starość nie radość
Pooozdro
Wymiana potencjometrów/gniazdek
- bizon
- Moderator
Na Twoim miejscu w pierwszej kolejności posprawdzałbym wszystkie luty na płytach i nie tylko. Z racji wieku luty nieraz słabną i pękają.
- bizon
- Moderator
Jak trafisz Na kumatego goscia to powinien Ci zrobic przeciez to wkoncu sprzet elektroniczny. Znam jednego gościa który eski zna jak własną kieszeń. Mogę podpytać czy by cos z tym zdzialal jesli chcesz.
- RSL
- Pad1
Bizon super opcja tylko gdzie ten "eskowicz" mieszka? Pomocne by było nawet gdybyś mu przybliżył problem, jak będzie potrzebne jakieś udokumentowanie pracy czy coś to nie ma sprawy. Na bank wiem, że potencjometr output jest do wymiany tylko dzie ja tera taki se znajde jak tyn? Dudi możesz mi podać namiar na tego typka ze zduni, jak już wszystko zawiedzie to przejadę się, daleko nie mam zgadzam się, póki co zaczynam smętną i długą podróż po łódzkich lokalach świadczących usługi naprawy i konserwacji sprzętu elektronicznego, w ogóle by się przegląd magneta i też mpctki przydał. Choć oba dobrze pracują to ważna jest profilaktyka