Siemanko,
Mam taką sprawę, jaki sprzęt, zestaw byłyby przydatny- wystarczający, żeby w jakiś sposób zacząć zabawę z samplami, bitami ?
Pisząc "zestaw" mam na myśli gramofon (jaki?), czytałem o gramofonach z napędem bezpośrednim i paskowym, nie wiem który byłby optymalny, oprócz gramofonów zdaje sobie sprawę z konieczności posiadania samplera, pomijam tutaj już spory o to który jest lepszy itd, liczę się z tym, że najlepiej jakiś w końcu wypróbować i nawet się na nim przejechać. No i do tego należy dodać jakieś oprogramowanie chyba, myślałem o Abletonie.
Teraz faktyczne pytanie, czy potrzeba jest czegoś więcej ? Chodzi mi raczej o "zabawę w domowym zaciszu" jakkolwiek by to nie brzmiało.
a pytanie poboczne- W jaki sposób można potem to wszystko z mpc przerzucać do programu i tworzyć całe aranżacje... zawsze mnie to zastanawiało
Z góry sorry jak pisze głupoty, pierdoły, proszę o wyrozumiałość !
5!
Shall We Begin ?!... początek, pytanie.
- siemasz3
- Pad6
Fundamentem jakichkolwiek działań jest interfejs audio, bez niego nie zarejestrujesz na komputerze sygnału o zadowalającej jakości. Jeśli chodzi o gramofon, to napęd bezpośredni Cię interesuje jeśli myślisz o skreczowaniu (niezbędny również okaże się odpowiedni mikser), jeśli natomiast zamierzasz tylko zgrywać sample, to napęd paskowy w zupełności wystarczy a zaintersować się należy systemem z igłą. Co do samplera, to na ten temat jest tyle dyskusji, że przeglądając kilka wątków, na pewno znajdziesz kilka wskazówek. Oprócz tego bujna wyobraźnia i możesz zaczynać... Generalnie to zaczynać możesz zaopatrując się we Fruity Loopsa, bo wszystko na nim zrobisz.
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
-
- Padawan
tzn swego czasu coś tam we frutku robiłem tak jak mówie dla zabawy ale to też w sumie kwestia przyzwyczajenia. Pozostaje mi tylko odkładać kasę, rozglądać się za jakimś sprzętem i rozkminiać jakieś tutoriale i przedewszystkim działać dziękóweczka !
- MadBullBeats
- Pad6
W książkach się nie orientuje ,ale MANUALE warto czytać jeszcze przed zakupem sprzętu jeżeli masz taką możliwość - pozdro
Jak zapoznasz się wcześniej z instrukcją sprzętu to napewno będziesz miał łatwiej ogarnąć początki ,jest też dużo tutoriali na YOU TUBIE a na początkowe pytania jest dużo odpowiedzi na forum - Interfejs audio,Mpc,komp z programem do zapisu,okablowanie,gramek i możesz działać Powodzenia
Jak zapoznasz się wcześniej z instrukcją sprzętu to napewno będziesz miał łatwiej ogarnąć początki ,jest też dużo tutoriali na YOU TUBIE a na początkowe pytania jest dużo odpowiedzi na forum - Interfejs audio,Mpc,komp z programem do zapisu,okablowanie,gramek i możesz działać Powodzenia
Ostatnio zmieniony 12 gru 2014, 10:00 przez dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Edytuj posty.
Powód: Edytuj posty.
-
- Moderator
Zależy czy ogarniasz teorię muzyki czy nieMesTone pisze:a orientuje się ktoś może w jakiś przydatnych książkach, w które można zajrzeć ?