Jak w temacie. Planuję zakup gramofonu do samplowania i finalnie do skreczy na swoje produkcje. Dużo czytałem, przeglądałem youtuba, wahałem się czy brać nowego stantona t.62 czy reloop'a rp 2000 albo rp 4000 czy może kupić coś używanego ale z górnej półki. Po kilkudniowej rozkminie, mój wybór padł na Vestax'a PDX. Tyle, że jak to się mówi 'jak nie urok to sraczka', koleżka ma do sprzedania model PDX d3s i na jego temat w necie cisza jak u Grzegorza Turnau'a. Kurierem nie chce bo kiedyś sam pracowałem w firmie kurierskiej, sorry w dwóch, i nieraz sprzęt elektroniczny zamiatałem z podłogi, a raczej jego resztki. Jechać daleko i dokładać na drogę też się nie kali więc biorę to co najlepiej się opłaca. Zakładam, że jak Vestax i zajebiście utrzymany to ktoś dbał i będzie banglać.
Teraz moje pytanie do was. Czy istnieją systemy, które nadają się zarówno do skreczu i samplingu? Czy muszę mieć oba i gdy najdzie mnie zajawka to dłubać w gramcu i wymieniać?
Powiem wam, że przeglądałem takie do max 250zł bo drożej nie chcę (szkoda mi kasy na i tak bardzo drogie hobby) i nic takiego nie znalazłem. Ktoś gdzieś pisał o Ortofonie OM5, jeśli dobrze pamiętam, ale temat zszedł na inny tor i nic sensownego się nie dowiedziałem.
Gramofon do skreczy i sampli
-
- Padawan
system do 250 bardzo proste shure m44-7 do samplowania tez, chociaz jak z tego przejdziesz na ortofona to oszalejesz.
do hiphopu mega i dlugo zyje w porownaniu do ortofona gdzie dosc szybko tracisz panorame, ale no cos za cos
mozesz tez szarpnac sie na qberta za niecale 4 stowki i do tego i do tego, ale shure m44-7 nadaje sie do wszystkiego.
wazny tez mikser i tu grunt zeby jednak nie vestax bo one slabe (moja 06 brzmiala gorzej niz moj vestax 03 stary, wszystkie je bije pioneer 707 ktorego jednak odstawilem na polke gdy w lombardzie pojawil sie rodec scratchbox, ale jak mozesz to 707 mistrz do wszystkiego i CZOLG ale prawdziwy a nie niby czolg jak rane)
co do vestaxa gramofonu to najlepiej mix i prosze bardzo oferta bardzo fajna
http://olx.pl/oferta/gramofon-vestax-30 ... 73I1H.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow i mozna sie targowac w sumie
o i ma shure'a to co najwyzej igielke dokupisz (89 asfaltshop.pl chyba ma najtaniej)
btw. sam chcialem tego vestaxa brac bo ma bardzo szeroki zasieg pitchu i do samplowania mistrz w sensie ze tonacje i pitch odrazu z gramofonu ustawiasz przez co jakosc lepsza ale no nie mam gdzie postawic
do hiphopu mega i dlugo zyje w porownaniu do ortofona gdzie dosc szybko tracisz panorame, ale no cos za cos
mozesz tez szarpnac sie na qberta za niecale 4 stowki i do tego i do tego, ale shure m44-7 nadaje sie do wszystkiego.
wazny tez mikser i tu grunt zeby jednak nie vestax bo one slabe (moja 06 brzmiala gorzej niz moj vestax 03 stary, wszystkie je bije pioneer 707 ktorego jednak odstawilem na polke gdy w lombardzie pojawil sie rodec scratchbox, ale jak mozesz to 707 mistrz do wszystkiego i CZOLG ale prawdziwy a nie niby czolg jak rane)
co do vestaxa gramofonu to najlepiej mix i prosze bardzo oferta bardzo fajna
http://olx.pl/oferta/gramofon-vestax-30 ... 73I1H.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow i mozna sie targowac w sumie
o i ma shure'a to co najwyzej igielke dokupisz (89 asfaltshop.pl chyba ma najtaniej)
btw. sam chcialem tego vestaxa brac bo ma bardzo szeroki zasieg pitchu i do samplowania mistrz w sensie ze tonacje i pitch odrazu z gramofonu ustawiasz przez co jakosc lepsza ale no nie mam gdzie postawic
-
- Moderator
Do skreczu może i owszem ale do samplowania napewno nie m44-7 ma podbitą górę. Jak już to M44g która bardziej się nadaje do samplowania [ma w miarę wyrównane pasmo w przeciwienstwie do m44-7] i ciut mniej trzyma sie rowka od m44-7 ale jak wyrobisz sobie rękę to nie poczujesz za dużej róznicy przy skreczowaniusympatycznymormon pisze:system do 250 bardzo proste shure m44-7 do samplowania t
-
- Padawan
Mysle ze jednak napewno tak bo miedzy gramofonem a czymkolwiek na co sampluje jest jeszcze mikser na ktorym jest eq. Zapomniales tez ze m447 ma podbity bas.
Pozatym pol swiata na tym sampluje
Koniec koncow to fl studio
W sensie nie ma co dwoch kupowac
Pozatym pol swiata na tym sampluje
Koniec koncow to fl studio
W sensie nie ma co dwoch kupowac
-
- Moderator
To że pół światya na niej sampluje to wcale nie oznacza że drugie pół też musi.
- DjHaWu83
- Pad1
Ja mam pdx 2000 japońskiego jescze dziadka:) i jestem mega zadowolony ze stabilności ramienia i siły ciągu:) system qberta igła różowa scratch bo s mi sie złamała:D i moge spokojnie powiedzieć ze daje rade przy samplingu:) a tak na marginesie to reeloopy mają niestabilne ramię odradzam do scratchu,szkoda nerwów
- Kanciarz
- Padawan
Dokładnie. Ja mam RP-4000 M3D i ma plastikowe ramię i czasem gdy próbuję siebie na scratching to igła wręcz tańczy po płycie...DjHaWu83 pisze:Ja mam pdx 2000 japońskiego jescze dziadka:) i jestem mega zadowolony ze stabilności ramienia i siły ciągu:) system qberta igła różowa scratch bo s mi sie złamała:D i moge spokojnie powiedzieć ze daje rade przy samplingu:) a tak na marginesie to reeloopy mają niestabilne ramię odradzam do scratchu,szkoda nerwów
No chyba, że dokręcę ciężarek ale wtedy szkoda igły...
W dodatku słychać każde puknięcia. Bardzo delikatny sprzęt
https://soundcloud.com/czarny_21" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- Kanciarz
- Padawan
Tylko słuchanie... - tutaj - i wtedy można spokojnie zjeść ciasteczko.dudi pisze: Albo drapanie, albo słuchanie. Nie można zjeść ciasteczka i mieć ciasteczko.
https://soundcloud.com/czarny_21" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- DonPadzior
- Admin
Obciąż PRZÓD ramienia to zwiększysz siłę bezwładności.Kanciarz pisze: ...czasem gdy próbuję siebie na scratching to igła wręcz tańczy po płycie...
No chyba, że dokręcę ciężarek ale wtedy szkoda igły....
Jak masz zwykły headshell to przyklej na niego hmm... 2zł a jak masz jakiegoś concorde'a to obklej go plasteliną. Docisk wyrównaj tyłem i gotowe...
Swoją drogą to w dzisiejszych czasach ludziska zapominają powoli albo nawet nie wiedzą że ramienia miały ciężarki na przód i tył
sympatycznymormon pisze:Pozatym pol swiata na tym sampluje
DirtyDrumzStudio pisze:To że pół światya na niej sampluje to wcale nie oznacza że drugie pół też musi.
poczekam na końcówkę
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
- Kanciarz
- Padawan
Przpraszam, masz rację, mój błąd... tyle czasu już na nim nie słuchałem nic, że się nie dopatrzyłem ramię jest metalowe ale reszta części jest zbudowana z elementów plasitkowych, które bardzo łatwo przenoszą drgania i to idzie odczuć po stuknięciu w biurko przy graniu płyty - Antyskating ciężko ustawić w tym modelu... Do samplowania gramofon świetny jak najbardziej ale do scratchingu trochę mniej... moim zdaniem oczywiście. Jak na początek przygody z czarnymi płytami, obojętnie, czy to sampling czy scratching to ciepło go polecam! Ja jestem bardzo zadowolony.Ende pisze:
lolex, miałem tego gramka, ma metalowe ramię.