Oryg. RAM zamula bitmaszyne

Pytania i opinie dotyczące MPC500.
Post Reply
Emilson
Padawan

jestem tu nowy wiec na wstepie chcialbym sie przywitac ze wszystkimi uzytkownikami forum!sprawa wyglada nastepujaco: kupilem jakis czas temu oryginalna kosc EXM128 i niby wszystko ok. MPC ja czyta lecz po krotkim czasie od wlaczenia zawiesza sie a na ekranie pojawia sie napis MPC startup i nic nie da sie zrobic.trzeba restartowac lecz czasami nie zdaze nawet zaladowac sekwencji i juz sie zawiesza.wgralem os od nowa lecz to nie pomoglo.po wyjeciu ramu mozna bez problemow pracowac nad bitem.prosze o pomoc!
siemasz3
Pad6

witaj!
a nie ma tego problemu bez kosci ramu?
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Emilson
Padawan

nie ma.dopiero po jej zainstalowaniu pojawily sie problemy.wydalem 175 zl i nie uzywam.
dudi
Pad16

Emilson wrote:wydalem 175 zl
Co cię do tego skłoniło?
Przeczyść slot i styki. Na pewno dobrze siedzi po włożeniu? Nic nie jest wygięte?
siemasz3
Pad6

Pytam bo ja m.in problem podobnej natury mialem bez zadnego dodatkowego ekwipunku z tym urzadzeniem. Wiem ze ludzie tez miewali takie przygody... Ja zdecydowalem sie wymienic na inne MPC jednak bo jesli cos kupuje nowego to ma dzialac poprawnie i kazdemu uzytkownikowi 500, ktory spotka sie z czyms takim, doradze dokladnie to samo... Widocznie jakies partie byly wadliwe
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Emilson
Padawan

Ja zdecydowalem sie wymienic na inne MPC ... i kazdemu uzytkownikowi 500, ktory spotka sie z czyms takim, doradze dokladnie to samo...

na inny model czy na inne 500?lubie moja piecsetke chociaz wiem ze nie jest idealnym modelem a na 1000 czy 2500 nie mam funduszy i jeszcze skillsy zbyt male.chyba najpierw poslucham porady dudiego.lecz jak to zrobic bitów szamanie? :)
dudi
Pad16

Jak wyczyścić? Nawet czystą szmatką, bo może coś tylko zaśniedziało. Włóż też i wyjmij kilka razy kość. To takie łopatologiczne rady, bo nie miałem nigdy problemu z ramem w 500, ale na problemy w 2k pomagało.
Można też spróbować resetu. Dziwna sprawa, że ram widzi, a tu nagle bęc... może on tam się luzuje w slocie w trakcie użytkowania MPC.
siemasz3
Pad6

Wymianę na inny model... Zraziłem się do 500 właśnie przez te bugi. Gdyby nie to, to całkiem fajny sprzęt. Była to moja pierwsza MPC i sporo radości sprawiło mi jej poznawanie brnąc przez tutoriale (m.in How to make beats on mpc 500 - czy coś w tym rodzaju). Spotkałem się też z opiniami, że na początek niekoniecznie to dobry wybór bo na wyświetlaczu dużo mniej widać i przez to mniej intuicyjny interfejs... Mi tam nie przeszkadzało. Mam nadzieję że pokonasz problem
beatshowbrothers

Kolega miał taki sam problem. Sprawdził pamięć na innych modelach niestety okazało się żę pamięć jest uszkodzona. Prawdopodobnie jakaś wadliwa seria poszła ze strony Akai do której oczywiście się nie przyznali.
Emilson
Padawan

Probowalem kilkakrotnie wlozyc ram. za kazdym razem to samo. wyswietla sie MPC startup lub szybko "migaja" na zmiane MPC startup i Press pad to select mode. w czasie raz mi nawet wyswietlilo komunikat tresci: "Inv. slot inst. PC(884bfb98)". mial ktos kiedys cos takiego?
dudi
Pad16

Wątpię żeby reset cokolwiek dał, ale przytrzymaj ERASE przy odpalaniu MPCtki do momentu załadowania systemu. Jak nie będzie działać, to chyba historia beatshowbrothers będzie tą, która cię dotknęła.
DonPadzior
Admin

Ja bym przytrzymał PLAY podczas startu...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Emilson
Padawan

zrobiłem tak jak napisaliscie.spr mi ten ram i niestety pojawia sie błąd.musze odesłac bo jest gwarancja dwuletnia.dzięki za pomoc panowie!!!
Post Reply