Witam wszystkich forumowiczów!
Mam pytanie do posiadaczy mpc- tek ze stanów (ebay, mpcstuff itp.)
Szukam mpc 2500 i na polskich i ang. stronach jest ich niewiele. Pytanie ile bedzie mnie kosztowała wysylka, cło i vat ze stanow do polski albo norwegii i czy w ogole sie to oplaca. Trafił ktoś na bubla?
Ps. Nie wiedzialem gdzie pytac wiec pytam w tym dziale.
kupno akai mpc 2500
-
- Zwycięzca Beat Battle 01/2020
- MadBullBeats
- Pad6
Na Angielskim Gumtree jest Mpc 2500 w zajebistej kondycji za 550£ - jak masz możliwość to łap
-
Dzięki za cynk. a co sądzisz(-cie) o mpc renaissance? Wciąż mam dylemat, 2500 czy renaissance. Nie mogę się zdecydować. Robię bity tylko dla siebie od bardzo dawna, z długą przerwą (jakieś 5 lat), na reason, acid + soudforge i chciałbym teraz spróbować pograć na żywca. Słyszałem wiele negatywnych opinii o renie, a mpc 2500 to dla mnie coś o czym od dawna marzyłem. Mpc 2500 czy za prawie te same pieniądze nowy ren?
- MadBullBeats
- Pad6
Mpc to jest jednak inna faza niż bity na kompie sam wiem po sobie - ja bym brał Mpc 2500 z tych opcji które dajesz ,obejrzyj sobie filmiki ,poczytaj trochę o tych modelach i sam zdecyduj - jeden powie Ci że Ren jest Royce Roycem i bity się same robią jak tylko siądzie na fotelu producenta a drugi że odkąd ma Mpc 2500 to napieddddala ja Araab - Musisz dostosować sprzęt do swoich potrzeb - zastanowić się jak chcesz bity robić - od kompa i tak się nie uwolnisz bo tracki gdzieś trzeba zgrywać mixować itd.- Powodzenia - wybierz dobrze
- moskwa96
- Pad4
Ren możesz kupic za okolo 2000,- tylko trzeba negocjować. Są trudno zbywalne ze względu na opinie które rozsiewają starzy wyjadacze. Dla kupującego ch#&@ujowa opinia o Ren to idealny argument do zbicia ceny.
Co do wyboru Ren vs 2500..
Hardware ma ogromna zaletę polegająca na tym że włączasz i grasz. Z hybrydami typu Ren są kłopoty i zgodnie z prawem murphy'ego właśnie wtedy gdy masz zabawkę na zajebisty bit. A to komp sie przywiesi, a to VST sie wysypie, a to Windows zamula. Na twoim miejscu wybrałabym opcje sprawdzona przez wielu producentów na przestrzeni lat, czyli czysty Hardware. Tym bardziej ze praca na kompie jest ci juz znana.
Hybryda ma natomiast miażdżąca przewagę w szybkości pracy i możliwościach. Nie wspominając o tym jak szybko rozwijaja sie hybrydy, i co zaoferują za rok-dwa. 2500 wyżej dupy juz nie podskoczy.
2500 będzie cię tez bardziej ograniczał, ale to jest paradoksalnie duża zaleta Hardware. Dzięki ograniczeniom musisz być kreatywny. Sprzęt nadmiernie rozbudowany nie daje takiej frajdy z kombinowania przy pokonywaniu ograniczeń.
Dodatkowo sprzęt uczy dobrych nawyków, jak np. granie na słuch, optymalizacja sampli, samodzielne samplowanie i cięcie. Dzięki Ren można grać nierówno i poprawiać myszką, ładować bez stresu sample po 200-300MB, zgrywac sample ze źródeł cyfrowych bez poswiecania czasu na sampling, ciąć super precyzyjnie i szybko na ekranie monitora. Ale właściwie to sam juz wiesz o tym bo 5lat dłubania to przeciez spore doświadczenie.
Na koniec jeszcze dodam, ze jeśli marzysz o 2500, po prostu spełnij marzenie, i nie szukaj innych opcji.
PS: jeszcze słówko w kwestii o której pisał @klijent. Każdy kto pisze ze Ren to RR i bity sie kleją same, albo 2500 zrobi z ciebie araaba, od razu określa się raczej w roli niewiarygodnego pastucha, i staje się automatycznie ostatnią osobą której powinno sie słuchać. Jest grupa ludzi dla których Ren jest lepsza opcja, i odmienna grupa dla której czysty hardware jest jedyna możliwa opcja. Zależy to od wielu czynników, i nie ma jedynej słusznej opcji.
Co do wyboru Ren vs 2500..
Hardware ma ogromna zaletę polegająca na tym że włączasz i grasz. Z hybrydami typu Ren są kłopoty i zgodnie z prawem murphy'ego właśnie wtedy gdy masz zabawkę na zajebisty bit. A to komp sie przywiesi, a to VST sie wysypie, a to Windows zamula. Na twoim miejscu wybrałabym opcje sprawdzona przez wielu producentów na przestrzeni lat, czyli czysty Hardware. Tym bardziej ze praca na kompie jest ci juz znana.
Hybryda ma natomiast miażdżąca przewagę w szybkości pracy i możliwościach. Nie wspominając o tym jak szybko rozwijaja sie hybrydy, i co zaoferują za rok-dwa. 2500 wyżej dupy juz nie podskoczy.
2500 będzie cię tez bardziej ograniczał, ale to jest paradoksalnie duża zaleta Hardware. Dzięki ograniczeniom musisz być kreatywny. Sprzęt nadmiernie rozbudowany nie daje takiej frajdy z kombinowania przy pokonywaniu ograniczeń.
Dodatkowo sprzęt uczy dobrych nawyków, jak np. granie na słuch, optymalizacja sampli, samodzielne samplowanie i cięcie. Dzięki Ren można grać nierówno i poprawiać myszką, ładować bez stresu sample po 200-300MB, zgrywac sample ze źródeł cyfrowych bez poswiecania czasu na sampling, ciąć super precyzyjnie i szybko na ekranie monitora. Ale właściwie to sam juz wiesz o tym bo 5lat dłubania to przeciez spore doświadczenie.
Na koniec jeszcze dodam, ze jeśli marzysz o 2500, po prostu spełnij marzenie, i nie szukaj innych opcji.
PS: jeszcze słówko w kwestii o której pisał @klijent. Każdy kto pisze ze Ren to RR i bity sie kleją same, albo 2500 zrobi z ciebie araaba, od razu określa się raczej w roli niewiarygodnego pastucha, i staje się automatycznie ostatnią osobą której powinno sie słuchać. Jest grupa ludzi dla których Ren jest lepsza opcja, i odmienna grupa dla której czysty hardware jest jedyna możliwa opcja. Zależy to od wielu czynników, i nie ma jedynej słusznej opcji.
- MadBullBeats
- Pad6
Chyba nie zrozumiałeś co tam napisałem @moskwa - pastuchu korwa
Jak byś uważnie przeczytał to by dotarło do twojej tępej bani że to metafora była - znawco
Jak byś uważnie przeczytał to by dotarło do twojej tępej bani że to metafora była - znawco
- moskwa96
- Pad4
OK, dzięki za obelgi.. bardzo sie korwa sympatycznie zrobiło
Chyba odebrałeś personalnie mój wpis, a przecież napisałem właśnie to samo co ty, ze "są ludzie którzy mówią w ten deseń, i to przeginka". Myśle ze tez masz podobne zdanie o takich opiniach hejterow lub slepych fanbojow. Z tego co poznałem twoje wypowiedzi na forum, to jesteś dosyc dojrzałym człowiekiem o zrownowazonych wypowiedziach. Miałem o tobie dobre zdanie i szacunek do tego co robisz.
Traktuje to gowno którym sie popisałeś powyżej jako zwykle niezrozumienie które sie czasami każdemu zdarza.
Z mojej strony peace..
Chyba odebrałeś personalnie mój wpis, a przecież napisałem właśnie to samo co ty, ze "są ludzie którzy mówią w ten deseń, i to przeginka". Myśle ze tez masz podobne zdanie o takich opiniach hejterow lub slepych fanbojow. Z tego co poznałem twoje wypowiedzi na forum, to jesteś dosyc dojrzałym człowiekiem o zrownowazonych wypowiedziach. Miałem o tobie dobre zdanie i szacunek do tego co robisz.
Traktuje to gowno którym sie popisałeś powyżej jako zwykle niezrozumienie które sie czasami każdemu zdarza.
Z mojej strony peace..
- MadBullBeats
- Pad6
Myślałem że bijesz do mnie i odniosłem takie wrażenie po Twoim poście - jeżeli ja to źle odebrałem to sorry - mam nadzieje że nie będzie więcej takich nie porozumień i będziemy żyć zgodnie na forum - jeżeli chodzi o Ren to nie miałem z nim do czynienia a wcześniej byłem nim zajarany ,poczytałem trochę pooglądałem filmiki i zdecydowałem się jednak na Maschine studio którego jeszcze nie odpaliłem ,ale jak tylko kupię kompa z dobrym ramem to napewno odpale Potem nadażyła mi się okazja na Gumtree i kupiłem 2000XL od koleżki który jak ją odpalił u siebie puścił mi kozak bit to powiedziałem sobie że TO JEST TO Pracuje mi się zajebiście na niej - sample kroje sobie w Eddisonie w Fl i potem ładuję do Mpc gdzie robię już wstępny projekt bitu - jeżeli jarasz się Mpc-tkami to bierz Mpc 2500 napewno nie pożałujesz - i sorry za urwany wątek z mojej strony
-
Dzięki panowie, teraz juz chyba nie będę miał wątpliwości co wybrać, będzie to mpc 2500. Chcę troszke więcej popracować na maszynie, wiecej spontanicznych bitów a mniej układania klocków
Pomijając niezrozumienia jestem wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku!
Pomijając niezrozumienia jestem wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku!
-
- Moderator
W każdej mpc możesz grać nierówno i wyrównać te nierówności dzięki funkcji kwantyzacji. I to bez używania myszkimoskwa96 pisze:Dzięki Ren można grać nierówno i poprawiać myszką
-
- Moderator
Po to żeby autor wątku wiedział że jest taka opcja. A kwantyzować mozna też pojedyncze nuty