Sprzęt do nagrywek.

Pozostały sprzęt przydatny w studio - mikrofony, harfy, gitary, kable, panele akustyczne, wzmacniacze, etc.
Post Reply
siemasz3
Pad6

Jeśli masz zamiar nagrywać rap to na dzień dobry dwie najważniejsze rzeczy: interfejs i mikrofon. U Ciebie obie te rzeczy na dobrym poziomie, więc jakość rejestrowanego wokalu będzie dobra (o ile zachowasz poprawną technikę rejestracji)
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
westewes
Padawan

Ja bym zainwestował w monitory bo te pierdziawki to równie dobrze mógłbyś mieć głośniki od pierwszej lepszej wierzy. Sprawdź odsłuchy nowe presonusa. Słyszałem je Kozak za taką cenę naprawdę. Majk z tych tańszych może być. Całkiem zbiera dół i jest o dziwo dość podobny do mojego bluebirda. Dobrze że inwestujesz w wełnę :) Mam już trochę doświadczenia i muszę Ci powiedzieć że to gra pierwsze skrzypce ( pomieszczenie, adaptacja) wcale nie mikrofon i interface. Obyś tylko nie budował "kabiny" nagraniowej tylko adaptował pomieszczenie + reflexion filter i będzie gitarka. Pozdro
Ende
Pad10

@UP - "nowe monitory Presonusa" - jakie?
DirtyDrumzStudio
Moderator

SeveN wrote:"adaptacja akustycza" (wełna mineralna)
Tylko zrób to z pomiarami a nie na oko jak większość. No i wybierz lepsze odsłuchy bo te co podałes są tak naprawdę zwykłymi głośnikami
westewes
Padawan

Jak zrobi "na oko" ale tak jak trzeba to będzie i tak dobrze. Tym bardziej na jego etapie. Pomiary pomiarami tak samo jak walka potem z okiełznaniem tego. Najważniejsze żeby zrobić co trzeba z grubsza i zająć się muzyką. Wiem bo sam kiedyś trochę pobłądziłem ;)
DirtyDrumzStudio
Moderator

Okiełznanie tego nie jest trudne bo jest masa tutoriali na takich serwisach jak youtube czy zakamarki audio. A jak zrobi na oko to nie jestes w stanie uslyszec czy jest ok bo słuch sie odrazu przyzwyczaja. A na zrzucie po pomiarach odrazu widac czrno na białym czy jest ok czy zle. Pomiary sa nierozlacznym elementem PRAWIDŁOWEJ adaptacji. To samo tyczy sie koncertów. Żaden profejsonalny realizator live nie uruchomi ci nagłosnienia bez zrobienia wstępnych pomiarów ! No chyba że mamy do czynienia z 50 letnim panem Jurkiem który pracuje w domu kultury jako akustyk/realizator live - amator/hobbysta i zrealizował nie jeden koncert w auli :) Tak czy siak ostateczna decyzja o tym czy zrobi to profesjonalnie [z pomiarami] czy amatorsko zależy od autora tematu.
westewes
Padawan

Ja doskonale rozumiem co to są pomiary, jak się je robi i co dają. Mówię tylko o tym że jak chłopak ma chęć i możliwości to niech robi ale jak nie to go nie skreśla. Mówię o tym żeby skupiać się na robieniu muzyki, bo łatwo wpaść w błędne koło potem. Ostatnie dwa lata temu spędzałem więcej czasu na forach, w gazetach, książkach, testowaniu wtyczek, mikrofonów itd niż na robieniu tego co kocham :) I choć jestem bogatszy w wiedzę która mi się przydaje i którą cenię to żałuję ze nie tworzyłem więcej. Igor na zakamarkach audio również przed tym ostrzega co jakiś czas. bdw zakamarki audio są najlepszym miejscem w internecie i polecam Ci tam SeVeN szukać wiedzy. Na forach często ktoś wprowadza w błąd.

I nie mówię tu o DirtyDrumz bo chłop wie też co mowi. Mówię ogólnie na przyszłosć.

Pozdrawiam
Post Reply