SWING

Wszystko na temat legendarnych MPC2000 i MPC2000xl.
Post Reply
Dudus
Pad4

jak to ogarnąć chcę osobno dać na stope werbel. Daje na timing open window i daje np. swing 70% taki chce na track 2 czyli Stope potem na Track 3 czyli werbel chcę 72 i jak tak daje zmieniam 70 na 72 to na całą sekwencje a nie na poszczególne Tracki i jak to mam ogarnąć ?;)
ha7e
Pad1

...moze najpierw wybierz na jakiej siatce kwantyzacyjnej chcesz swingować...niżej masz które pady mają być modyfikowane

swoją droga to mam wrażenie, ze po prostu wybrałeś z dupy wartości i dlatego ci nie działa; róznica między swingiem 70 a 72% przy 1/16(3) będzie raczej trudna do wychwycenia
Dudus
Pad4

ale dałem tak dla przykładu dla tego że wiem też klikałem na który pad ma być swing ale jak chciałem potem żeby na inny pad inny swing to taki sam potem był znów na tym poprzednim ... ;/ i nie wiem jak to zrobić żeby osobno swing na stope osobno na werbel ...
dudi
Pad16

A jak najpierw ustalisz dla stopy np. swing 60 i nagrasz ją z tym ustawieniem, a później zmienisz je na 80 dla werbla i nagrasz go to przestawi ci wcześniej nagraną stopę? Nie!
Nie wiem dokładnie jak to ustawienie wygląda w 2kxl, ale powinno działać tak, jak mówię.
b0b
Pad7

To, że Ci pokazuje tyle samo % to nie znaczy, że tak jest ustawione. Pokazuje tylko ostatnio używaną wartość. Dopóki nie wciśniesz "Fix it" (w 2500 tak jest) to nic się nie zmienia.
dudi
Pad16

o właśnie, jeszcze zapomniałem o opcji FIX, ale nie licząc tego, to jest jak pisałem czyli ustawiać możesz co chcesz, ale dopóki tego nie nagrasz po ustawieniu swingu albo nie wciśniesz FIX to żadnych zmian nie będzie
ha7e
Pad1

btw swing ustawia się dla tracku, więc musisz mieć na uwadze na którym operujesz
JackNigga
Pad2

opcja "Swing" jak i w ogóle całe "Timing Correct" działa tak:
* jeśli chcesz poprawić swing na danym padzie/padach już PO NAGRANIU robisz tak jak powiedziałeś, ustawiasz wszystkie parametry według uznania, zaznaczasz pole "Notes" i klepiesz w dany pad który jest do poprawy, zatwierdzasz "Do it" i włalla.
ALE...
* jeśli chcesz ustawić swing OSOBNO np na kick, snare, hihat itp, PRZED DOKONANIEM NAGRANIA (ja tak robię), wchodzisz w "Timing", ustawiasz parametry, ale nie uzywasz opcji "Notes", nie klepiesz w żadne pady, nic nie "enterujesz" (---> broń Boże nie klikasz "Do it" bo to by rozwaliło Ci timing w całym podkładzie jeśli wcześniej nagrałeś jakieś ścieżki <---), lecz po ustawieniu parametrów ZAMYKASZ OKNO "Timing" opcją "Close" przechodząc do ekranu głównego (wtedy zmiany się same zapisują aby zadziałać przy nagraniu najbliższej ścieżki), później nagrywasz np snare/werbel. Następnie, po jego nagraniu, znów wchodzisz w "Timing", zmieniasz parametry, ZAMYKASZ opcją CLOSE nie zatwierdzając nic, nagrywasz np hihat/talerz, i masz już inny swing niż na nagranym wcześniej snarze/werblu. Później po nagraniu znów wchodzisz w "Timing", zmieniasz wartości/parametry, zamykasz okno, nagrywasz kick/stopę, i ścieżka jest na takim swingu jaki ustawiłeś przed nagraniem. :D
Sox
Pad1

Yo, mam pytanie dlaczego jak nagram sobie drumsy i na tracku nr. 1 będzie przykładowo stopa
I nagram ją w ten sposób
S.S.......SS.S..........SS.........S
Po nagraniu wejdę w opcję swingu, ustawie przykładowo na 65%, następnie Timing "Earlier" ,Amount dam na 2.
To nagle dzieję się coś dziwnego i cała rytmika stopy idzie w !@#$%^&* przy tym brzmi jak by jakieś małe dziecko bawiło się padami...
Ktoś wie o co chodzi? Co robię nie tak?
DonPadzior
Admin

1/4 1/8 1/16 1/32 - wszystko ma znaczenie ;)
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Sox
Pad1

To na jakiej kwantyzacji polecasz działać? Głównie chodzi o stopę, dotychczas próbowałem wykulać coś na 1/16
Ciekawi mnie kto jakiej kwantyzacji używa(O ile wgl używa) a dopiero raczkuję z MPC, bo mam ją od 1.5 tygodnia : )

https://www.youtube.com/watch?v=6WifPMnY_YA" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow

W sumie próbowałem się uczyć z tego poradnika, nasz czarny brat używał też kwanty 1/16 i nie działy się takie dziwne rzeczy jak u mnie.
dudi
Pad16

Sox wrote:O ile wgl używa
Do bębnów, ta wersja.
pietruh
Pad12

Może spróbuj bez kwantyzacji jak [chyba] radzi dudi.
Ehh te opcje 1/16 1/32...gdyby to u mnie było takie proste ><
We can play in the graveyard
Dream about joining in
MadBullBeats
Pad6

Ja to robię mniej więcej tak -taki przykład StopaTr1 WerbelTr2 HatyTr3 - Z ustawieniem 1/16 Timing ,Werbel nagrywam pierwszy i tak jak nagram tak zostawiam ,potem Stopa jeżeli już nagram wchodzę w Timing i ustawiam LATER 60%Swing 7-8 amount i klikam Do It puszczam i odsłuchuję jak to brzmi i dalej wchodzę w Haty i robię tak samo jak ze stopą te same parametry i tyle - a najlepiej to grać na wyłączonym Timingu będzie swing jak tra la la jak już wyczujesz pady
dudi
Pad16

pietruh wrote:Może spróbuj bez kwantyzacji jak [chyba] radzi dudi.
Dokładnie tak radzę, radziłbym też pobawić się różnymi ustawieniami, ale autor wątku jakoś nie napawa mnie optymizmem, więc sobie darowałem.
Post Reply