Mikser do MPC, do 2000zł

Porozmawiaj o mikserach studyjnych, do scratchu i tych do samplowania też.
EasyB
Pad5

moskwa96 wrote: Do zgrywania sampli na mpc tez nie jest ci potrzebny ten mikser, bo masz wejścia w samym Mpc i lepiej zgrywac bez dodatkowych pośredników w postaci miksera (chyba ze poziom sygnału bedzie nieodpowiedni).
Dlaczego nie? Wstępny mix spokojnie może poczynić. Tylko interfejs do tego. Ja bym się jarał takim zestawem jak dziecko.

@moskwa96
A ten interfejs wbudowany w mixer nie jest wielokanałowy?
Last edited by EasyB on 13 Apr 2015, 16:25, edited 1 time in total.
MadBullBeats
Pad6

Sorry za moje bzdety @EasyB ;V Poprostu bez mixera idzie zgrywać tracki i chciałem mu to uświadomić więc nie mów mi ,że bzdety piszę
Ende
Pad10

Za !@#$%^&* przeproszeniem, przeczytałeś Ty to zdanie ze zrozumieniem?
"A jeśli mowa o nagrywaniu wielokanałowym, to jesteśmy oczywiście ograniczeni tylko ilością dostępnych w tego typu mikserach wejść*każde z nich** (także w bardziej rozbudowanej formie tego miksera – MultiMix 16 FireWire) będzie mogło zostać nagrane na niezależnych ścieżkach**."

*8 wyjść w MPC --> 8 wejść w mixerze
**przeczytaj to jeszcze raz - jak nie pomoże, to i drugi

Image
moskwa96
Pad4

@EasyB
Sox z tego co pisał nie potrzebuje wstępnego miksu, tylko zrzutki 8 trackow jednoczesnie.

Interfejs w tym mikserze jest dwukanalowy. Wiem co mowię bo mam mikser z tej serii. A jak ktoś nie wierzy, to w specyfikacji stoi jak byk USB Interface 2in 2out.
Ende
Pad10

1. W jakim programie zgrywasz ślady?
2. Jasne, że ma 2in i 2out. Do zgrywania poszczególnych ścieżek ma interfejs USB.
moskwa96
Pad4

@Ende
do kogo adresujesz to pytanie ?
Ende
Pad10

Do Ciebie.
moskwa96
Pad4

1. W żadnym. Mam Renaissance i nie musze wogole wychodzic do domeny analogowej, wiec temat zgrywania ścieżek nie istnieje.

2. Właśnie w tym sęk, ze interfejs USB w tym mikserze ma tylko 2in, wiec kolega nie moze zgrywac 8 śladów jednocześnie tak jak oczekiwał, i musi je dziobać pojedynczo.
Ende
Pad10

Ale próbowałeś zgrywać ślady pojedynczo? Jeżeli tak, to w jakim dawie? W FLS da się na pewno - wystarczy do każdego kanału w mixerze (flowskim) przypisać jeden ślad z Alesisa.
wolfset

po co miałby to robić, skoro ren wyeksportuje mu wszystkie tracki odseparowane ? Mikser, służy jak nazwa wskazuje do miksowania tracków w mikserze a nie do przesyłania ich do daw ;) niestety ten alesis może posłużyć co najwyżej do nauki podstaw miksu. Dlaczego ? trzypasmowa korekcja i słabo brzmiące, nieciekawe efekty. można za to użyć go do nagrywania sesji zespołu punkowego albo do zrobienia apelu w gimnazjum ;)
no trochę może przesadziłem :D
Obawiam się, że sprzęt o który pyta Sox kosztuje sporo więcej :( a sztuczki takie robi np Roland R-88
Jeśli zależy ci na szybkości i wygodzie komunikacji mpc z dawem to trzeba było wybrać rena. A jeśli chcesz miksować pożądnie materiał z 2kxl to albo eksportowanie do dawa pojedynczych śladów albo zainwestuj w porządną analogową konsoletę, rekorder i daj sobie spokój z daw, zostań prawdziwym kozakiem :D w końcu robienie muzy na kąpie jest dla cieniasów :D
Ende
Pad10

What is wrong with you? Podałem tyle dowodów, a napisałeś, że "Mikser, służy jak nazwa wskazuje do miksowania tracków w mikserze a nie do przesyłania ich do daw".
wolfset

Dowodów na co ? chyba na niekompetencję i nieznajomość tematu. Wybacz, ale nie będę się z tobą wdawał w dyskusję ;)
Ende
Pad10

!@#$%^&*, pietruh, daj mi bana. Nikomu więcej nie pomogę.
@ IKS DE //pietruh
Sox
Pad1

Przyszedł, rozpakowałem i obczajam. Wiem, że mogę podpiąć gramca od razu do MPC, ale to cięcie sampli na MPC...:<(Zwłaszcza, że mi fader nie trybi)
Ale w takim razie mogę zgrać do MPC sampel>dyskietka>komp i tam sobie to pociąć ewentualnie.
Ja się jaram, bo ten mikser daję niezłego kopa słuchawkom:)

Przyda mi się, bo nie chcę zgrywać tylko 10 sekundowych sampli(czy ile tam można w MPC z rozszerzoną pamięcią) a nawet całe płyty.
Edit. Dzięki za pomoc, jestem zadowolony, bo się mi przyda ten mikser, dokupię ten interfejs z większą ilością wejść i będzie gitara.

Te miksery o które mi chodziło to na serio, jak zobaczyłem ceny, to wybiłem sobie z głowy je póki co, kiedyś może sobie kupię.

Edit.2 No i jak z tym gramofonem, bo podłączyłem pod chinch in, no i bardzo cicho gra, jest jakaś osobna regulacja tego wejscia?
MadBullBeats
Pad6

Cięcie sampla w Mpc tylko dla wytrwałych,ma to swoje zajebiste uroki,co do mixera jak już go kupiłeś to życzę Ci abyś wykorzystał go jak najlepiej - powodzenia :V
DonPadzior
Admin

ej...jaka rozmowa wogóle...heheheheh

@ende - Ja ci kiedys mówiłem of Behringer UFX ale Multimix tez daje radę o ile to jest firewire (UFX moze być USB).

@moskwa -
ende sie zagugerował pewnie wesją firewire

"All this adds up to a simple mixer that can also double as an audio interface, providing up to 18 simultaneous computer audio feeds"
"Given its low UK price, the Multimix Firewire 16 offers extraordinary value for money, and is ideally suited to the musician on a budget who wants to record an entire band at once, while keeping all the tracks separate for later mixing."
Sound on Sound - Multimix Review ;)

Minimum System Requirements:
4,200 RPM hard drive for basic recording (5,400 or higher preferred for multi-track recording and playback) - manual multimixa ;P

widocznie w inMusic nie ma ani jednego programisty który potrafiłby napisać sterownik USB obsługujący kilka wyjśc naraz :D

@klijent -
1. midi clock nie jest dokładny (24ppq vs 96ppq rozdzielczoś sekwencera w MP - widzisz miejsce na drift ?) a już napewno mniej dokładny głupiego timecode'u, dodatkowo trzeba sie pierdzielić z zostawianiem pół bara wolnego miejsca na początku żeby MC poprawnie zaskoczył.
2. 10 minut zgrywa to tylko chyba jak masz dwa tracki na krzyż w sekwencji o długości < 1min. :P. Co jeżeli masz średnio 4 min wałek z powiedzmy 10/15 trackami ? :P

@wolfset
wtrąciłeś się wogóle z takim tekstem ze mnie zabiło na miejscu :D :D :D
po co ci ren skoro i tak jesteś uzależniony od laptopa wiec mozesz uzywać FL'a albo abletona z jakimś tanim kontrolerem i tez eksportować osobne tracki ? (no offence - tylko taka analogia to twojej wypowiedzi :P)
a tak na marginesie to x32, UFX, Mutimix, Venice, ZED, ONYX, StudioLive itd itd itd - to pierwsze kilka "mikserów", które wpadły mi do łba a które pozwalają na wielościeżkową rejestrację :D.

@OP
a było sobie taki kupić :D :D :D
http://www.djshop.pl/s233849,behringer-ufx-1204.html
i zmieściłbys się w budżecie

tyle odemnie wtemacie :D
pis joł tejker end brusz jo her :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
MadBullBeats
Pad6

@totepady każdy track zgrywam osobno i w Dawie sobie ustawiam potem-taki mam system - :V A midi clock nie jest dokładny,są i na to sposoby :hah:
DonPadzior
Admin

to po co ci MP ? :V :V :V

a tak poważnie to zgrywam sie tylko bo przez moje lenistwo to czasami sam mam nieraz mam taki tor lotu że aż się dziwię że to działa :P
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Sox
Pad1

Dobrze kminię? Po prostu wpiąć się gramofonem do wejścia liniowego np 1,
takim kablem?
http://allegro.pl/kabel-proel-die-hard- ... 55095.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Jaki musi być to jack, stereo czy mono? Bo zawsze mnie to zastanawia...

Edit.No i jak wtedy z tym uziemieniem? Zupełnie się teraz zakręciłem z tym wszystkim ><
wolfset

Paździoch jak zwykle roz...dolił temat w jednym wątku :D
Brawo mordziks :D
Sox żeby gramofon działał na twojej konsolecie musisz dokupić przedwzmacniacz gramofonowy z korekcją riaa :)
Post Reply