Mikser do MPC, do 2000zł

Porozmawiaj o mikserach studyjnych, do scratchu i tych do samplowania też.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

źle kminisz - dla gramofonu potrzebne ci phono a nie line ;/

EDIT: nieważne, wilku był pierwszy :P
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
wolfset

totepady pisze: po co ci ren skoro i tak jesteś uzależniony od laptopa wiec mozesz uzywać FL'a albo abletona z jakimś tanim kontrolerem i tez eksportować osobne tracki ? (no offence - tylko taka analogia to twojej wypowiedzi :P)
I trzeba by było dokupić interfejs a taki jak w renacie to już nie lada wydatek :) Kiedyś próbowałem fl ale tylko ch..j mnie strzelał ;) wybrał bym pro toolsa. A że pro tools + kontroler + interfejs wyszedł by drożej od rena'tki. No a poza tym to workflow i naprawdę dobre efekty renaty :) Tak, że rozpędziłeś się z tą analogią mistrzuniu w uj :D ale czaję o co kaman :)
fajny ten UFX1204 ale ostatnio zapatrzyłem się właśnie na Midas'a Venice F-16 i już innych mikserów dla mnie nie ma :D chociaż pewnie, przez najbliższe dwa trzy latka zostanę przy miksowaniu na renacie bo strasznie wygodnie ;) no może poza brakiem subgroup :/
Sox
Pad1

O boże... W co ja się !@#$%^&* xD
Że Phono to wiedziałem, tyle, że myślałem, że da radę to obejść. Mam mikser dwukanałowy Stanton M.203 ale wgl przez niego sampli nie zgrywam, bo chciałem się tych szumów pozbyć...

Tyle hajsu i nawet wejścia phono nie ma? Aww shiet...

Już nic nie czaję, w takim razie jak mam się podpiąć tym gramofonem do MPC?
Przecież z gramofonu mam wyjście 2xchinch z uziemieniem, a w MPC mam tylko RECORD IN.

Jak ja mam to teraz rozkminić, wydałem prawie cały hajs i wróciłem do punktu wyjścia, bo wyszło na to, że kupiłem tylko zajebistą wkładkę, ale i tak mam szumiący mikser i nic mi z tego.

Weźcie pomóżcie coś :D, no odesłał bym go z jednej strony, no ale jaka siara, pomyślą sobie, że bez kitu jakiś niezdecydowany koleś, pierw chcę anulować, później jednak kupuję, i znowu im odsyła : DDDD
Ale mam beke z tej całej sytuacji teraz, ale z drugiej strony to trochę smutne :D
wolfset

Uszy do góry :) tak jak napisałem, twój nowy mikser nadaje się idealnie do zadań typu live, ale nie do studia. Naprawdę jego najlepszym zastosowaniem będą festyny i tak dalej ;) ten mikser wysyła tylko sumę ;) ja bym ci poradził odesłać go :) musisz szukać miksera z interfejsem FireWire. Ten Behringer o którym pisał totepady wygląda nawet kozacko, tyle, że wiele osób ne ufa tej marce. jeśli chcesz jednak coś z usb to masz mało możliwości ale np M-Audio Fast Track Ultra 8 da sobię radę świetnie. dobrym wyjsciem jest tez Alesis MultiMix 8 USB który kosztuje grosze a na pewno wyśle ci sygnał z mpc na osiem tracków w dawie ;)
a co do podłączenia gramka bezpośrednio do mpc to musisz dokupić wzmacniacz z korekcją riaa, jak już pisałem, kosz nie za duży, na allegro pewnie z pięć dyszek :) chodzi o to, że gramofony są tak skonstruowane, że wysyłają słaby sygnał który potrzebuje odpowiedniego wzmocnienia :) a wzmocnienie to daje właśnie wzmacniacz gramofonowy, który w wielu urządzeniach jak np miksery dla dj czy mpc ren mają wbudowane :) przed tobą tony wiedzy do przyswojenia, ale warto na końcu czeka cię przecież co na mniej sława, siano i dupeczki jak w Valhalli :D sorry za tą końcową ironię, wiesz to wszystko też dopiero przede mną, a kto by się chciał dzielić tymi zaszczytami :D pozdro
Sox
Pad1

Hahahah dzięki, napisałem już wiadomosc do Moskwy, mam zamiar to odesłać, mam nadzieję, że mi z tym pomoże.

Siedzę w muzyce już 5 lat, nie jestem kompletnie zielony, ale momentami zaczynam się gubić, nigdy nie miałem tyle hajsu by mieć cały sprzęt i ogarniać to, nie czułem nawet potrzeby siedzieć i studiować tego wszystkiego, przyswajając tą niezbędną wiedzę, bo wiedziałem, że hajsu i tak na to nie mam. Wszystko widziałem tylko na filmikach jak jakiś czarnuch siedzi stuka na MPC, ma podłączone monitorki do Mixera i sobie tam kula.

To wszystko wydawało się takie proste... Miałem tylko gramofon, mikser dwukanałowy focusrite'a 2i2, i majqa na początek. Nie dawno dokupiłem sobie lepszy system do gramofonu, MPC, monitory studyjne, no i chcę zacząć zabawę z muzyką już na prawdę na poważnie.

Kiedyś mnie to nie interesowało, że system ma słabą jakość, że mikser mi szumi, teraz mam zamiar zacząć od podstaw.
Czyli od dobrej jakości zgrywania sampli z vinyli:)

Edit. Co do Villi, mamony lasek i sławy, wiadomka! :D Przecież trzaskam bity by tak właśnie było, po to rapuję i wgl zajmuję się muzyką.
Jak to zarapował mój kumpel na freestyle'u
- Gdy Es O Iks wpada, to laski ściągają tu majtki(oczywiście ironicznie) Hehe:)
Awatar użytkownika
moskwa96
Pad4

@sox
Pewnie ze ci pomogę. Zwrocisz mikser, kupisz za ten hajs odpowiedni sprzet i będzie oks. Odezwę sie na pw jak będę przy kompie w domu.

@wolf
Popelniasz ten sam błąd co Ende. Nie doradzaj Alesis multimix 8 USB, bo nie nadaje sie do zgrywki. Ma taki sam interfejs (2in/2out) jak multimix 16 USB.
wolfset

moskwa96 pisze:
@wolf
Popelniasz ten sam błąd co Ende. Nie doradzaj Alesis multimix 8 USB, bo nie nadaje sie do zgrywki. Ma taki sam interfejs (2in/2out) jak multimix 16 USB.
Alesis multimix 8 USB to jeden z wyjątków który potrafi więcej niż wysyłać sygnał sumy ;) pod spodem dowód. nie jestem tylko pewny, czy potrafi zgrać cztery czy osiem ścieżek ;) ale jestem pewny, że czytałem, że co najmniej cztery potrafi :)
[youtube]cx12WtpjJLU[/youtube]
Awatar użytkownika
moskwa96
Pad4

Uwiez mi wolf na słowo, ze nie potrafi, i wiem co mowię bo go mialem. Filmiku nawet nie włączam ;)

peace
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2015, 21:02 przez moskwa96, łącznie zmieniany 1 raz.
wolfset

Na zakamarkach audio piszą co innego :) włącz filmik a sam się przekonasz :) opcja ta działa w wersi usb 2.0 a ty pewnie miałeś mk1 po prostu :)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2015, 21:22 przez wolfset, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moskwa96
Pad4

Sprawdziłem dodatkowo specyfikację producenta do mk2 i tak jak pisałem, jest to ten sam interfejs jak w mk1 czyli 2in/2out.

Za twoją namową sprawdziłem jednak filmik i z niego wynika ze makaron faktycznie nagrywa jednocześnie 4in, ale cieżko pokumac o czym opowiada. Moze to jakiś driver-hack, a moze fake i nagrywa na dwie karty z wyjscia RM out. Masz jakieś inne linki do tego tematu ? Moze wyciągnę ten mikser z piwnicy i zweryfikuje rewelacje makarona.. ;)
wolfset

rozwiń komentarze i skorzystaj z opcji translatora w wyszukiwarce :) domyślnie klikasz ppm i wybierasz przetłumacz na język polski :P
jest też o tym wzmianka w artykule na zakamarkach audio ;) stąd mi ten mikser przyszedł do głowy :)
http://zakamarkiaudio.pl/2013/10/nagryw ... ksery.html
Przy okazji Sox, też powinieneś przyswoić ten art ;)
Awatar użytkownika
moskwa96
Pad4

No właśnie nie mam teraz dostępu do komputera i oglądałem z komy. Brak wgladu do komentarzy. Jak wrócę do hałupy, to obyczaje temat. Tnx za namiar..
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

"...but yes, your assessment is correct, usb 1.0 and 2.0 mixers under $400 are only going to get you 1-2 tracks in/out with the exception of the multimix by Alesis...." :D :D :D

w najciekawszym momencie gościowi...film sie urwał ale zdążył jeszcze powiedziec że tracki w multimixie są niezależne ;)
[youtube]OCw6jJFQAE4[/youtube]
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
wolfset

Spoko :)
a do kolegi Sox, jeśli chcesz po taniości kupić zajebiaszczy wzmacniacz gramofonowy, to poszukaj na allegro używanego wzmacniacza akai takiego z lat 80 ;) tylko wypatruj takiego, który ma wejście phono na 2xrca czy tam cincza, jak wolisz ;) są w nich naprawdę kozackie przedwzmacniacze, czasem korektor (a jak nie to możesz i tak dokupić ;) ), jakość dźwięku normalnie kryształ :) dodatkową zaletą jest też możliwość podłączenia innych urządzeń, np kaseciaka, a samplowanie z kaset też jest fajne :) mógłbyś sobie skonstruować nawet takie coś :D
[youtube]Tu2_9L1Qp20[/youtube]
hehe to tak w temacie tych przedwzmacniaczy riaa ;)
kurde coś mnie dziś ponosi wyobraźnia :D muszę dilowi za kozacki temat :D
Sox
Pad1

Co do tych zakamarków Wolfset, właśnie tym się między innymi sugerowałem, i przez to tak szybko zamówiłem. :)
Ende
Pad10

Co to za problem podłączyć gramka pod M.203, a M.203 pod Alesisa?
Sox
Pad1

Ale szumi mocno ten mikser rozumiesz? A mi zależy na jak najmniejszych szumach :P
I albo kupię jakiś przedwzmacniacz jak mówi Wolf, albo kupię jakiś lepszy mikser(ale to drożej by wyszło)
Ende
Pad10

Pokaż no te szumy.
Sox
Pad1

Trzymaj
http://www31.zippyshare.com/v/PaSXRduj/file.html" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Sęk w tym, że przy odsłuchu jest o wiele lepsza jakość, na początku jest szum z bez ruszania wgl gramca, nw czy Ty to usłyszysz, ale tak krzaczy się coś jakość jak już leci bit.
DirtyDrumzStudio
Moderator

Jak dasz niski gain w mikserze [inaczej wzmocnienie] a wysoki w mpc to naturalne bedzie to ze poziom szumow jest wtedy wysoki. Ustaw gain w stantonie tak zeby nie peakowało i tak samo w mpc i bedzie hulac jak ta lala :)
ODPOWIEDZ