syntezator - połączenie z Akai APC Mini/Novation Launchpad
-
- Padawan
Witam, jakiś czas temu zakupiłem syntezator (korg x50), pomyślałem żeby go też wykorzystać do produkcji muzyki. Mam pytanie jak wygląda łączenie takiego syntezatora oczywiście z udziałem DAWA na komputerze z kontrolerem typu Akai APC Mini albo Novation Launchpad? Te kontrolery mają chyba tylko wyjście USB, nie mają wyjścia midi więc czy jest to możliwe w ogóle? Potrzebuje tego by przyśpieszyć trochę proces tworzenia wybijać np. perksuję, którą szybko nagram, potem na sytezatorze dogrywać tło, melodię, a przy pomocy kontrolera wyciszać ścieżki itd. Wydaje mi się że sam DAW + syntezator to za mało, żeby to jakoś płynnie szło (a może się mylę?) Aha i przy okazji mam pytanie: jeśli któregoś z tamtych kontrolerów nie da się za bardzo połączyć w ten sposób żeby jakoś współpracowały z syntezatorem i DAW-em jednocześnie, to np. kontrolery typu Akai APD26 albo Korg padKontrol (które z tego co wiem posiadają wyjście na kabel midi) już normalnie będą współpracowały z syntezatorem? Szukałem, ale mało o tym znalazłem, a jestem początkujący w temacie i chciałbym poznać odpowiedzi na powyższe pytania.
-
- Padawan
na razie nawet nie mam żadnego DAWa. chcę po prostu jakiś kontroler midi który ułatwi pracę samego syntezatora z DAW-em i myślałem najbardziej nad Novation Launchpad mini, do którego jest dołączona chyba okrojona wersja Abletona Live. W każdym razie chodzi mi o to czy będzie on mógł się komunikować bez problemów z moim instrumentem. Bo np. Akai MPD 26 czy Korg Padkontrol które wymieniłem mają wejście midi i można je bezpośrenio z syntezatorem połączyć (no i z komputerem gdzie zamierza mieć DAW-a oczywiście)? Wiem że Novation Launchpad mini ma chyba tylko wejście USB a nie ma wejścia midi, czyli nie połączę go bezpośrednio z syntezatorem więc jak wygląda ich komunikacja?
- MCH
- Pad1
trochę się pogubiłem:
chcesz używać syntezatora jako kontolera midi ??
czy
chcesz nagrywać dźwięk z syntezatora ??
Jak to pierwsze to każde urządzonko podpinane pod komputer z wejściem midi ci na to pozwoli. Jak to drugie to tak jak pisałem wcześniej musisz złapać sygnał audio.
chcesz używać syntezatora jako kontolera midi ??
czy
chcesz nagrywać dźwięk z syntezatora ??
Jak to pierwsze to każde urządzonko podpinane pod komputer z wejściem midi ci na to pozwoli. Jak to drugie to tak jak pisałem wcześniej musisz złapać sygnał audio.