Siemano !
Jesli gramofon ma sluzyc tez do skreczu musisz wybrac taki z napędem bezpośrednim .Czyli direct drive turntable. Proponowalbym Ci patrzec za takimi gramofonami jak : Stanton T120 , Stanton ST 150/STR8 150 , ktores z Techncsow 1200/1210 lub ktorys z Vestaxow PDX
Pamietaj ze musisz tez kupic system z igłą chyba ze taki juz bedzie w zestawie z gramofonem
Tu lepiej zainwestowac i kupic nowy . Zbadaj sobie SHURE MK44-7 - klasyka bedzie idealny do scratchu i bdb. do zgrywania.
Oprocz tego do gramofonu ktorym bedziesz chcial skreczowac potrzebny bedzie Ci mikser z dobrze smigajacym faderem. Nie musisz na poczatku inwestowac w jakis wypasiony ale taki na poczatek uzywany kupisz za 500-600zl np. jakis vestax pmc
Jesli masz laptopa i nie jest to zbyt mocna maszyna na poczatku na Twoim miejscu zainwestowalbym w lepszy laptop / pc . Jesli laptop jednak Ci wystarcza to kupilbym interface audio np Focusrite Scarlett 2i2 .Dobre sluchawki ( KRK Kns 8400 , Beyerdynamic DT770 pro , ktores z Senheisser HD ) lub monitory studyjne (np: M Audio BX6 , czy ktores z KRK rokit ) a gramofon kupil tanszy taki tylko do samplowania czyli z napedem paskowym a skrecze sobie odpuscil.
Mozna tez pomyslec o padach np: akai mpd18
Gramofon do samplowania
- siemasz3
- Pad6
Gramofony z napędem bezpośrednim dzielimy na dwie kategorie:
1. TECHNICS
2. cała reszta
To tyle ode mnie
1. TECHNICS
2. cała reszta
To tyle ode mnie
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
- JackNigga
- Pad2
Jeśli mówimy o jakości samplowanych próbek, to za fajne brzmienie odpowiedzialny jest nie tyle sam gramofon co w kolejności:
- wkładka (igła)
- wzmacniacz przez jaki przepuszczamy sygnał
- okablowanie audio.
Więc gramofon nie musi być wcale jakiś za 2000zł, wystarczy coś tańszego ale solidnego (ja mam gramofon Unitra G8010 ) i do tego zapodajesz wkładkę ale już taką porządniejszą, za 300-400zł. Do tego wysokiej jakości kable audio i będzie naprawdę bardzo przyzwoicie.
- wkładka (igła)
- wzmacniacz przez jaki przepuszczamy sygnał
- okablowanie audio.
Więc gramofon nie musi być wcale jakiś za 2000zł, wystarczy coś tańszego ale solidnego (ja mam gramofon Unitra G8010 ) i do tego zapodajesz wkładkę ale już taką porządniejszą, za 300-400zł. Do tego wysokiej jakości kable audio i będzie naprawdę bardzo przyzwoicie.
- MadBullBeats
- Pad6
Ja od siebie polecam Stantony,ale tak naprawdę to wkładka się liczy,do skreczu ponoć Shure M44-7 bezkonkurencyjny,a jak nie to jakiś Ortofon,Interfejs jak najbardziej coś z Focusrite Scarlett
- dudi
- Pad16
Podstawowa wskazówka winna być taka, iż wątki należy zakładać w odpowiednich działach.Endokanabinolog pisze:Proszę o jakiekolwiek wskazówki, bo w tym temacie jestem zielony jak liście konopi
Przeniosłem.
// Nie wiedzieć czemu zdublował Ci się ten post. Usunąłem więc jeden z nich. ~~pietruh