Akai mpc studio- opinie,spostrzeżenia itp.

Wszelkie inne samplery (Akai S, E-mu, Roland, etc.)
klinowy
Padawan

Witam.
Od jakiegoś czasu planuje zakup mpc.
Myślę, że do 2000zl.
Bardzo zaintrygowała mnie mpc studio.
Chce zebrać o niej wszystkie opinie spostrzeżenia.
Jakie jest komfort pracy, czy dobrze sie sprawuje jakie ma +/-.
I czy można bezpośrednio do mpc podpiąć słuchawki?
Z góry dzięki i pozdrawiam;)
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

MPC studio to kontroler - musisz mieć podłączone studio do PC/MAC.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
Awatar użytkownika
MCH
Pad1

Ja posiadam MPC STUDIO i jak najbardziej ci polecę tę maszynkę . Przesiadłem się na STUDIO z MPC5000, pracuję na niej do tej pory, ale ze względu na przeprowadzkę potrzebowałem czegoś mniejszego i tu STUDIO idealnie się wpasowało.

Na początek, może zacznę od plusów. Przesiadka z 5000 na STUDIO była jak najbardziej udana, workflow taki sam jak na MPC, podczas pracy to komputera prawie nie używam, tylko do włączenia softu, a potem do zapisania projektu, posiłkuję się ekranem czasem przy ustawieniach programów czy edycji sampli, lecz nie jest to konieczne. W skrócie można powiedzieć, że posiada wszystkie plusy jakie mają MPC jeśli chodzi o sam proces tworzenia, dodatkowo dochodzą ci udogodnienia PCta takie jak wtyczki, duża pamięć ( cały dysk sampli :D ) itp. Za plus uważam również mobilność tego zestawu, w plecak pakuję studio, laptopa i słuchawki i mogę pracować nawet parku jeśli tylko zechcę, ja z takim zestawem odwiedzam teściów np :P

Co do minusów to jest kilka kwestii. Podstawowa to, że STUDIO nie ma karty dźwiękowej w sobie, problem tu możesz mieć z samlowaniem, tzn. musisz wtedy samplować przez kartę z komputera, jeśli masz zwykłą to niekoniecznie bym polecał, ja osobiście samplowanie robię na MPC5000 więc dla mnie to nie jest problem.
Minusem ponadto dla mnie jest brak możliwości podnoszenia ekraniku, tak jak to jest w REN, 5000 czy 2500 . To jest akurat indywidualna kwestia tak jak pokrętła ( jogwheel), moim zdaniem nie są najgorsze, choć muszę przyznać, że preferuję te na 5000. Miałem też kilka uwag co do edycji sampli w sofcie, ale od wersji 1.8 już nie mam :D Również kilka razy zdarzyło się, że soft się zawiesił, całe szczęście nic nie utraciłem wtedy akurat :P

W skrócie kilka uwag ode mnie na temat tego sprzętu jakby jeszcze Cię coś interesowała to chetnie pomogę.
klinowy
Padawan

A jak z kwestią wykonania, czy materiały dobrze przyjemne itp ;)?
Na pierwszy rzut oka wydają sie ok, ponieważ mialem okazje na niej pracować ale tylko przez godzinę :(
Awatar użytkownika
MCH
Pad1

Pady są na moje odczucie takie jak na 5000. Kursory góra dół lewo prawo, są gumowe bardzo fajne w dotyku, czasem używam ich nawet zamiast jogwheel'a . Reszta przycisków też jest ok. Jogwheel kwestia indiwidualna jak wcześniej pisałem. Całość bardzo solidnie wykonana, metalowa obudowa.
Zresztą Akai raczej chyba większość sprzętów ma solidnie wykonanych ( przykładowo Akai LPD8 woże ze sobą po imprezach już ze 3 lata, a Korg nanopad rozleciał się po 3 miesiącach takiego użytkowania).
klinowy
Padawan

Od wielu osób słyszałem, że Akai to stuka sama w sobie:)
klinowy
Padawan

Przekonaliście mnie do studio :D
Temat można zostawić dla reszty, a pewnie będę miał jeszcze sporo pytań ;)
klinowy
Padawan

Mam prośbę, czy ktoś może opisać mi jak np. Binduje sie dźwięk pod pady
Ogólnie taka podstawowa instrukcja obsługi, jutro powinienem mieć MPC u siebie i obawiam się, ze sam nie ogarne.
---
I czy jak podłączę ją pod usb to będzie wysyłać dźwięk do pc? Czy musi być podłączona pod swoje wejścia na głośniki?

Na początek postaraj się ogarnąć edycję własnych postów (na co masz 15 minut od napisania pierwszego) tak żeby nie trzeba było ich co chwilę łączyć w jeden ///TTP
Awatar użytkownika
pietruh
Pad12

klinowy pisze: I czy jak podłączę ją pod usb to będzie wysyłać dźwięk do pc? Czy musi być podłączona pod swoje wejścia na głośniki?
Niestety ale nie wiesz chyba co kupiłeś. MPC Studio to kontroler - nie wydaję dźwięków samo w sobie, znaczy jak pizgniesz o stół to wyda jakiś tam dźwięk. Wszystko dzieje się na komputerze w DAW (program taki). I dźwięki wychodzą z komputera właśnie.
We can play in the graveyard
Dream about joining in
klinowy
Padawan

pietruh pisze:
klinowy pisze: I czy jak podłączę ją pod usb to będzie wysyłać dźwięk do pc? Czy musi być podłączona pod swoje wejścia na głośniki?
Niestety ale nie wiesz chyba co kupiłeś. MPC Studio to kontroler - nie wydaję dźwięków samo w sobie, znaczy jak pizgniesz o stół to wyda jakiś tam dźwięk. Wszystko dzieje się na komputerze w DAW (program taki). I dźwięki wychodzą z komputera właśnie.
To akurat wiem, ale widziałem, u paru osób ze maja mpc osobną podłączona do głośników. Na midi
Awatar użytkownika
siemasz3
Pad6

klinowy pisze: widziałem, u paru osób ze maja mpc osobną podłączona do głośników. Na midi
nawet nie wiem jak to skomentować

chyba jednak - jak napisał wyżej pietruh - nie wiesz co kupiłeś...

a co do MIDI, to zanim użyjesz tego skrótu to wypadało by mieć chociaż odrobinę pojęcia o tym z czym ono jest związane. Nie będę tutaj ci nic wyjaśniał bo wystarczy 5 sekund i absolutne minimum zaangażowania aby dowiedzieć się tego za pomocą wikipedii
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

Mnie raz kiedyś gazownia odcieła wodę od prądu...
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
siemasz3
Pad6

... bo pewnie przesterowania na irdzie wystąpiły
No ale chłopaki, bez takiego spamu proszę :)~~pietruh
https://soundcloud.com/maciek1982" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
MrFunky
Padawan

Witam
Podepnę się pod temat z kilkoma pytaniami.
Także zamierzam kupić mpc studio, wcześniej w planach było mpc1k lub 2.5k lecz trochę obawiam się kupować tak wiekowy sprzęt, w wielu aukcjach jakie brałem pod uwagę jakieś uszkodzenia więc zdecydowałem się na nowy sprzęt z gwarancją.
Zbieram także powoli inne graty, moje pytanie jest takie czy do mpc studio niezbędny jest interfejs audio?
Jeśli jest niezbędny to tutaj leci kolejne pytanie.. Potrzebuje także kupić lepszą karte dźwiękową do komputera i tak pomyślałem czy może istnieje coś takiego jak interfejs audio i karta dźwiękowa w jednym? Jeśli tak to prosiłbym odrazu o nazwy. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
OBRcws
Pad7

Interfejs audio i karta dźwiękowa w jednym? ...Serio pytasz?
https://www.facebook.com/centrumwolnegostylu" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://www.facebook.com/obr.cws" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
https://soundcloud.com/obr-1" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
MrFunky
Padawan

Tak pytałem serio, czyli rozumiem że nic takiego nie istnieje.
Teraz zostaje pytanie czy interfejs audio jest mi niezbędny żeby bawić się mpc studio.
Awatar użytkownika
MCH
Pad1

Może odpiszę zanim koledzy z forum zjedzą Cię żywcem :D Do użytkowania MPC Studio żaden interfejs nie jest Ci niezbędny. Nie obędziesz się natomiast bez komputera, z którego karty dźwiękowej będziesz słyszeć wszystko co zagrasz. Co do twojego pierwszego pytania to na ogół interfejs to jest nic innego jak rozbudowana karta dźwiękowa ( z reguły zewnętrzna) z różnymi wejściami/wyjściami audio, MIDI itp. Są też interfejsy tylko MIDI czy inne bez audio ale to jest raczej nisza.

Podsumowując interfejsu potrzebujesz jeśli twoja karta dźwiękowa w komputerze nie spełnia twoich wymagań. Gdybyś potrzebował wejścia MIDI to masz je na Studio.
Awatar użytkownika
DonPadzior
Admin

jeśli nie wytrzyma psychicznie odpowiedzi na swoje pierwsze 20 postów to nie jest godzien tego zacnego forum :D :D :D
I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything if it were a nail.
Awatar użytkownika
moskwa96
Pad4

Pozwolę sobie nie zgodzić sie z MCH. W praktyce jak chcesz używać MPC Studio w taki sposób jak zwykły instrument, to potrzebny Ci jednak interfejs audio (czyli taka lepsza karta dzwiekowa). Dzięki temu będziesz mógł grać bez opóźnienia (nazywanego "latencją") tak samo jak na tradycyjnych MPC.

Ze standardową kartą dzwiękową w komputerze moze być trudno uzyskać odpowiednio niską latencje. Zwłaszcza jak nie masz zbyt szybkiego komputera.

A przy okazji, zastanów sie czy warto przepłacać za nowke. Używane chodzą za 1000,- lub mniej i nierzadko są to prawie nowe egzemplarze z gwarancja.

Jest tez wersja tego instrumentu z wbudowanym interfejsem audio, i zbudowana o wiele solidniej niż Studio. Nazywa sie MPC Renaissance i chodzi po około 2000,- za używke.
klinowy
Padawan

Mam juz studio dorwałem nówkę za 1k.
Tylko mam taki problem, ze jak sb nagram sampel i chce pod niego podłożyć inne dźwięki (kick clap itp) to ten sampel mi sie wyłącza.
Tak jakby dźwięki nie nakładamy sie na siebie.
Jaki interfejs jest godny polecenia?
ODPOWIEDZ